Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wieje strasznie na dworze

Długich wątków nikt nie czyta :(

Polecane posty

Kiedy córka skończyła 4 miesiące, zaczęłam jej powoli podawać jedzonko ( po 4 miesiącu ) - pediatra zaleciła zacząć od soczku jabłkowego, zupki jarzynowej potem deserku z jabłek i na końcu kaszki i zupki. Tak też zaczęłam robić. Pierwszego dnia dostała soczek (40 ml) - po którym na policzkach i brodzie wyskoczyły jej czerwone krostki, których nastepnego dnia nie było. Nie byłam pewna czy to po soczku czy to np. czasem nie są potówki - których wczesniej tez nigdy nie miała, więc nie wiem jak one wyglądają. Następnego dnia podałam resztę soczku i sytuacja się powtórzyła. Zrobiłam 2 dni przerwy z nowościami i wypróbowalismy zupkę, która ku mojemu zaskoczeniu córce bardzo smakowała i w żaden sposób jej nie uczulila. Po zupce znów zrobiłam 2 dni przerwy i podałam deserek jabłkowy i znowu pojawił się problem z krostkami.... i tak w kółko znowu soczek, tym razem inny po którym jej nic nie było, znów zupka... i pewnego dnia deserek "jabłko z porzeczką"... i znów krostki. Czemu o tym piszę ? Dziwne dla mnie jest, żeby jabłko mogło uczulać, pytałam koleżanek, które mają też małe dzieci i im to się nie zdarza i się temu dziwią. W połowie miesiąca idę z małą na szczepienie więc zapytam lekarki co o tym myśli, a póki co pytam was drogie mamy. Moja mama mówi, że ten malutki organizm musi się powoli do wszystkiego przyzwyczajać i może na jabłuszko potrzebuje więcej czasu.

Gość najlepsze mleko to
dziecko po pierwszym podaniu jablek mialo wysypke a ty jeszcze pare x jej to jablko podawalas :O twoja glupota nie zna granic.

Gość alkamalina
to jest uczulenie na jabłka wcale nie takie rzadkie, jakby się wydawało, poczytaj sobie w googlach mój mały ma to samo odstaw jabłka przynajmniej na kilka miesięcy, potem spróbuj z gotowanym uczulenie na jabłka daje alergię krzyzową z pyłkami brzozy i pietruszką oraz selerem brzoza pyli w kwietniu- mój synek zawsze w kwietniu bardzo choruje... teraz jest pod opieką alergologa, jabłka, pietruszka, seler i wiele innych - zakazane - zniknęły bóle brzucha, zielone kupy, krostki i zgrzytanie zębami, jest też spokojniejszy ma 2 lata twoja córcia ma predyspozycje do alergii wziewnej, ale dzięki odpowiedniej diecie tego unikniesz wpisz sobie w google alergia krzyżowa jabłko miał takie same objawy, ale ja głupia dawałam mu jabłka i prawie doprowadziłam do astmy przez to ! krostki takie czerwonie, nie za dużo i też szybko znikały... dlatego ostrzegam...

Gość mamaalergika
Dokładnie zgadzam się z przedmówczynią, jabłko bardzo często uczula. Przede wszystkim wprowadzaj stopniowo po trochu każdą rzecz. Marchewkę przez kilka dni- jak nic sie nie dzieje, kolejną rzecz. Nie w odstępach 2 dniowych, bo nie dowiesz się co szkodzi. Czekaj, ąz wszystkie objawy uczu;lenia znikną i podawaj dopiero. Chciaz u nas jabłko wysypało na początku- odczekałam tydzien i podałam znowu i jest okey. Może to też byc pierwsza reakcja na nowy produkt a potem jest okey. Może podaj najpierw jabłuszko sparzone i rozdrobnione a nie surowe??

najlepsze mleko to - nie prosiłam tu o krytykę tylko o poradę. Swoją drogą po pierwszym czy drugim razie skąd mogłam wiedzieć, że to akurat jabłko, a nie coś innego np. perfumy na moim ciele kiedy dziecko się przytula. Nie próbując nie mialabym pewności że to z jabłka :P alkamalina - dziekuję bardzo ! Poczytam.

Gość alkamalina
rozszerzanie diety powinno się zacząc od produktów bezpiecznych: woda, kaszka ryzowa, kukurydziana, dynia, ziemniak, sinlac ja uważam, że po 4 miesiącu to za wcześnie trochę na soki

mamaalergika - nie podawałam jabłka surowego lecz deserek ze słoiczka Bobovita.

Gość mamaalergika
chyba kleik kukurydziany i ryżowy a nie kaszka??

Gość faeedwa
ja dałam synkowi jabłko i też go obsypało, potem spróbowałam znowu za jakiś miesiąc i juz bło ok

Gość alkamalina
napiszę ci co zakazał mój alergolog: jabłka,pietruszka, seler,pomidory, truskawki, cytrusy, kakao, orzechy, kiwi, jajka na liście podejrzanych mam brzoskwinie, gruszki, marchewkę dozwolony sok porzeczkowy, banany jak będzie większy to zrobimy testy

Gość mamaalergika
okey:) Proponuję ci rozszerzać dietę bardzo powoli, tak jak napisałam w odstepach tygodniowych. Najpierw łyzeczka, potem dwie itp. A tak wogóle to u nas małego wysypało po słoiczkach bobovita...... zmienilismy firmę i jest okey Ja rozszerzałam diete tak: kleik ryzowy, potem kukurydziany,marchewka, potem jabłko, dynia, ziemniak a potem cała reszta. wszystko wprowadzałam w odstępach tygodniowych

Mnie lekarka zaleciła zacząć od soczku, a kaszki i kleiki na koncu :o

Gość mamaalergika
Zrób tak jak uważasz za sluszne :) Pamietaj, że kazdy lekarz ma inna teorie inne zalecenia. jezeli ufasz twojej lekarce rozszerzaj jak mowi. ja kaszki podalam na samym koncu po mięsie, natomiast kleiki jako pierwsze