Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość śma ślika

Nadzerka

Polecane posty

Gość śma ślika

Witam serdecznie Podczas okresu mam kłopoty z wyciagnięciem tamponu wogole bardzo mnie to balało i odczuwałam bol ,tak jakbym tam miała rane. Poszperałam w necie i chyba moge miec nadżerke? Bo nie chodzi to o mało nasiakniety tampon.. Do lekarza udam sie zaraz po skonczonym okresie,zrobie cytologie zeby jak najszybciej rozpoczac leczenie ,a tymczasem uzyam podpasek Mam pytanie czy po wyleczonej nadżerce mozna uzywac tamponów? Przyznam ze po 15 latach uzywania tamponów przeskoczenie na podpaski to masakra A moze miał ktos cos podobnego i to nie nadżerka tylko cos innego???

mnie się wydaje, że jak odczekasz wystarczająco długo to nadżerka nie powinna wrócić :) niebardzo chyba pomogłam

Gość śma slika
Pomogłaś jako jedyna odpisalaś :) Ja tez mam nadzieje ze jak juz wylecze to dziadostwo to bede nadal mogła uzywac tamponow Myslałam ze moze ktos miał podobny problem

Gość nor rr
co to za teoria że nadżerka nie powinna wrócić?? Ununia czy ty w ogóle wiesz co to jest nadżerka?? Co do problemu to nie słyszałam żeby przy nadżerce był ból przy wyjmowaniu tamponu. Może to jakaś infekcja. Bez gina to można tylko zgadywać

Gość śma slika
A widzisz masz racje bo ja nadal kopie w necie i własnie przy nadzerce nie ma bólu przy wyciaganiu tampona czyli moze faktycznie to nie nadzerka tylko coś innego????

Gość kasinka...
dziewczyny - jak mozecie pisac, ze problem z usunieciem tamponu to dowod na istnienie nadzerki??? W tym wypadku, zwlaszcza jesli po usunieciu go widzimy, ze jest prawie czysty, powinnysmy zmienic jego rozmiar, bo najwidoczniej zle dopasowalysmy stopien chlonnosci. Mowiac krotko - nie wciskamy w siebie najwiekszego rozmiaru, zwlaszcza gdy okres sie juz konczy. To niezdrowe. Powinnysmy stosowac najmniejsze i czesciej zmieniac, a nie te najbardziej chlonne i chodzic z jednym caly dzien. Owszem, czasem nie mamy wyjscia, ale nie czynmy z tego reguly. To raz. A dwa. Nadzerka moze nie powodowac adnych dolegliwosci, ale rownie dobrze mozemy miec tez stan zapalny, jak rowniez plamic po stosunku (gdy penis uderzy w nadzerke). Rzecz jasna do ginekologa zawsze warto pojsc, chocby po to by sie upewic, ze wszystko jest w porzadku. Badanie cytologiczne przy podejrzeniu nadzerki MUSi BYC WYKONANE (choc ja sama lekarz zobaczy przy pomocy wziernika), bo od jego wyniku zalezy, czy nalezy ja usuwac. Nie kazda bowiem taka zmiana jest tzw.nadzerka wlasciwa, czesc z nich to ektopie. Wygladaja ta samo, ale wynikaja z naszej fizjologii i nie sa niczym groznym. Roznica polega na tym, ze nadzerka zmienia wyniki cytologii, pojawiaja sie komorki przednowotworowe, a tego chyba nie trzeba tlumaczyc, czym to grozi. Jesli mamy stan zapalny wystarczy, ze lekarz zapisze nam jakis lek, a za jakis czas (pol roku, rok) powtorzymy cytologie. Strzezcie sie ginekologow, ktorzy nie wykonuja cytologii, a zaraz zapisuja na zabieg usniecia nadzerki! To naciagacze! w takim wypadku radze pojsc do innego, by potwierdzic diagnoze.

Tak wiem co to jest nadżerka, i może się ona znajdować w różnych miejscach, nie tylko głęboko ale przy samym ujściu również, a nawet na zewnątrz. Jeżeli o nią ocierasz to czuć ból, bo jest to zdarty naskórek- ranka, którą podrażniasz. Może to byc też polip, tak było w moim wypadku,tylko ja też krwawiłam troche po stosunku. Poza tym żadnych dolegliwości. A nadżerki podobno lubią wracać, w każdym razie co by to nie było to wizyta u gina konieczna, a wszystko dobrze wyleczone nie powinno dawać przeciwwskazań do dalszego stosowania tamponów:)

Gość śma slika
U mnie nie jest problemem zbyt duzy tampot lub za rzadko wymieniany bo tak jak pisałam stosuje je ok 15 lat. Podczas tego okresu cos jest nie tak odczuwam wyraźny dyskomfort,przywkładaniu jest ok ,przy noszeniu juz nie jest cos mnie tam boli ,zawsze tampon był niewyczuwalny zapominalam o okresie i tyle,a teraz tak jakby mnie tam szczypało swedziało sama niewiem bo ani to ani to:/ A własnie odczuwałam ból przy wyciaganiu...:/ Myslałam że to nadzerka ale tak naprawde niewiem co mi jest a do gin. jeszce troche czasu bo okres trwa u mnie ok 9 dni :( Przed okresem ani nie miałam upławów,ani pieczenia ani swedzenia nic:/

Gość kasinka...
idz do dobrego ginekologa. Jesli to nie zadzerka dobrze by bylo, zeby zrobil Ci tez dopochwowe usg. Razem z cytologia i badaniem nie ma mowy zeby nie wychwycil co sie dzieje. Polipa tez mialam. Powodowal uplawy. Ale go nie czulam. Usuwania tez nie :) one nie sa unerwione.