Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warany z Tirany

plastry z udźca wołowego - co z nich?

Polecane posty

Gość warany z Tirany

jak w temacie, mam 5 sporych plastrów z ładnego udźca wołowego. Co proponujecie, może poza gulaszem, bo na to sam wpadłem? :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ma na to rady
Upiecz z warzywami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warany z Tirany
ale jak, to plastry są takie centymetrowe. Na steki się toto nadaje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z udzca to twarde mieso, wiec na steki raczej nie. zrob moze roladki/zrazy? albo udus, tak jak gulasz, tylko w plastrach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polotykop
najlepsze będą roladki,ubij mięso,z jednej strony posmaruj musztardą- najlepiej sarepską,z drugiej przypraw sola i pieprzem,na oliwie podsmaż pokrojone na cienkie półtalarki pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę,chwilę podsmaż,podlej wodą lub bulionem i uduś do miękkości i do odparowania wody,Pieczarki nałóż na stronę posmarowaną musztardą(1 czubata łyżka na plaster,jak jest duży to 2 łyżki i zawiń roladkę,pospinaj wykałaczkami.otocz ją w mące,podsmaż na rozgrzanym tłuszczu,rumieniąc je ze wszystkich stron.Przełóż do rondla,wkrój kilka cebul(drobna kostka),podlej wodą lub bulionem,duś do momentu,aż mięso będzie miękkie.Wyjmij roladki cebulę pognieć widelcem,aż zrobi się z niej jednolita masa,dosyp kilka łyżek(2-3) proszku grzybowego(suszone grzyby leśne zmielone blenderem lub młynkiem do kawy na pył) dodaj kilka łyżek śmietany - gęstej 18% i gotuj tak długo,aż sos zgęstnieje,dopraw solą i pieprzem do smaku.Włóż z powrotem roladki i chwile podgotuj z sosem.Tak zrobione roladki są super do kaszy gryczanej lub klusek śląski.Przepis zmałpowałam od pani z którego s topiku,lecz nie pamiętam którego,robiłam je i zapewniam,że są wyborne:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
włóż do gara/rondla/głębokiej patelni wsyp przyprawy i suszoną wloszczyznę zalej wodą, żeby przykryła i duś z godzinę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warany z Tirany
spróbuję z tymi roladkami, aż ślinotoku dostałem jak przeczytałem ;) jaką śmietanę tam dodajesz słodką czy ukwaszoną? Ukwaszona to się chyba zwarzy jak ją będę gotować długo...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polotykop
najlepsza będzie 30 % - słodka,kilka łyżek,ta się nigdy nie warzy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktoś ma dziś zły dzień?
na powyższym przykładzie widać, jak nieprawidłowa dieta wpływa na psychikę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktoś ma dziś zły dzień?
daleko idąca nadinterpretacja, że autorka tego tematu jada mięso na każdy posiłek. zapytała tylko co zrobić z konkretnego gatunku mięsa :0 Wyluzuj trochę, bo Ci żylka pęknie ,albo coś innego :0 pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warany z Tirany
Zbanowane Kciukiem skoro nie lubisz i nie jesz to nie jedz, nikt Ci nie każe Ja lubię i będę jadł i, za przeproszeniem, chuj Ci do tego Dziękuję wszystkim poważnym odpowiadającym na temat [cool

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×