Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ioasuhdfjklasadjk

czy mozecie mi pomoc,do mam znajacych sie na wychowawczym..

Polecane posty

Gość ioasuhdfjklasadjk

Mam kiepska prace,wiem ze jak wroce to szef mnie i tak zwolni,powiedzcie jak sie zachowac;za niecale 2tyg musze pojawic sie na stanowisku, jestem w ciazy z 2gim dzieckiem(5ty tydzien) czy w dniu kiedy wracam do pracy moge zaniesc l4,czy bede miala placone? czy isc normalnie do pracy i czekac na zwolnienie(wiem ze tak sie stanie)przy moim biurku siedzi juz inna dziewczyna,mnie nie bylo w pracy10miesiecy;/

Gość dsja
Idź do pracy i już pierwszego dnia zanieść zaświadczenie, że jesteś w ciąży, Nie może Cię zwolnić w ciąży. Jak idziesz na l4 to możesz zaraz potem je przynieść i mogą Cię cmoknąć.

pracowdawca ma obowiazek Ci przyjac do pracy, ale tego samego dnia moze dac Ci wypowiedzenie.

Gość klklklkl
ale dziewczyna jest w ciąży - więc nie można jej zwolnić możesz sobie wrócić do pracy i pracować nic na razie nie mówić o ciąży jeśli Cię zwolnią - to przestawiasz papier o ciąży i muszą to cofnąć możesz też iść od razu na zwolnienie wybór Twój

Gość norr rr
nawet gdyby dał wypowiedzenie to w momencie gdy autorka da mu zaświadczenie o ciąży to nie ma wyjścia a wypowiedzenie musi cofnąć.

Gość jkdfgv;asdkhva;
no wlasnie boje sie tego wypowiedzenia..i jeszcze jedno pyt;bylam zatrudniona na najnizsza krajowa(+kasa od sprzedazy-doreki) czy jesli teraz ta najnizsza sie zmienila to czy dostane wiecej pieniedzy z zus w razie l4?

Gość klklklkl
jest jeszcze jedno wyjście jeśli nie chcesz być zwolniona i nie chcesz na razie mówić o ciąży to możesz przejść np na 7/8 etatu. Będąc na części etatu po powrocie z macierzyńskiego jesteś chroniona i nie można Cię zwolnić. Ja tak pracuję

Gość jkdfgv;asdkhva;
kurcze,ale z jednej strony przydalyby sie pieniadze z tego l4,kiepsko sie czuje,meza na okraglo nie ma w domu,zlobek w miesie tylko prywatny;/

Idź na l4 i się nie przejmuj,jak zarabiasz najniższą to teraz będziesz miała trochę wyższą stawkę. Nie rozumiem takich dylematów,źle się czujesz to leż z tyłkiem w domu;)

Gość jkdfgv;asdkhva;
DZieki,a mam jeszcze jedno pytanie,czy mozna to zwolnienie zaniesc wczesniej przed koncem wychowawczego-bo mojej gin pozniej nie bedzie?

klklklk ma rówież dobry sposób, jeśli chcesz wrócić np na 1/2 etatu to maja obowiazek cie przyjac Ale jak wolisz wogole nie chodzic no to L4 i z głowy :-)

Gość ioasuhdfjklasadjk
moze jeszcze jakas mama sie wypowie?

Gość dsja
No ale co Ty jeszcze chcesz wiedzieć? Wszystko ci powiedziałam w swojej odpowiedzi, dziewczyny rozwinęły. Co chcesz więcej?

Gość anita1978
Ja byłam na wychowawczym,gdy się dowiedziałam że jestem w ciąży zawiesiłam wychowawczy i poszłam od razu na zwolnienie i jestem na zwolnieniu już 4 miesiąc .Także jak pracodawca z tobą chce tak postąpić to idź na zwolnienie

Gość dsja
anita a musiałaś przyjść do pracy? Ja to dokładnie zrobiłaś?

Gość ioasuhdfjklasadjk
pytałam czy moge zaniesc kilka dni wczesniej to zwolnienie,bo mojej gin pozniej nie bedzie,czy w trakcie wychowawczego mozna isc na zwolnienie? z gory dzieki za odp

Gość ja zrobilam identycznie
urlop konczyl mi się 01 wrzesnia i od tego dnia powinnam byc w pracy, więc zaniosłam zwolnienie od tego wlasnie dnia.i tyle.stawka tez sie zmienila w tym czasie więc w zusie kazali mi przyniesc z pracy jakies aneksy do umowy o podniesieniu najnizszej krajowej w tym czasie gdy bylam 3 lata na wychowawczym.wzielam to z pracy doniosłam i tyle,mialam placone do konca ciazy, potem macierzynski i teraz znowu jestem na wychowawczym.

Gość ja zrobilam identycznie
a do kiedy ty masz urlop wychowawczy i kiedy mozesz wziac zwolnienie, kiedy twoja lekarka przyjmuje?

Gość ioasuhdfjklasadjk
do pracy wracam 14nastego,moja lekarkja jest tylko do 10siatego potem wyjzezdza

tak, mozesz. Ja mialam zaczac pracę 13 listopada, do tego dnia bylam na wychowawczym. Lekarz wystawil mi L4 od dnia 08 listopada iod razu je dostarczyłam. Nawet minuty mnie w pracy nie widzieli. Spokojnie mozeszmiec L4 kilka dni przed wyznaczonym terminem powrotu do pracy.

pracodawca po powrocie do pracy nie może cie zwolnic przez 14 dni. taki jest okres ochronny. Możesz przynieść zwolnienie tego 14 dnia. A jeśli chcesz pracować to mozesz napisac podanie o zmniejszenie etatu- juz ktoras o tym pisala np. na 7/8 i wtedy jestem chroniona przez rok. Tak czy siak nie może cie zwolnic w ciąży. A ze zwolnieniem jest tak, że jak wrocisz do pracy to 1 mc placi pracodawca, potem zus. Wczesniej nie masz co zanosic, bo nic ci to nie da. idz na L4 , w zlobku dzieci na poczatku bardzo choruj, nie potzrba ci teraz chyba chorego dzicka i jescze zby ciebie zarazilo

Gość ioasuhdfjklasadjk
...umowe mam od 3lat na czas niokreslony bardzo wam wszystkim dziekuje