Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannikarra

w ktorym tygodniu ciąży można już bezpiecznie rodzić

Polecane posty

Gość pannikarra

jestem w 34 t.c i czuje, ze to juz niebzwem moze nastapic. a ponoc ten 8 miesiac jest niebiezpieczny, to prawda????

Gość .....Mirabella....
bezpoiecznie? to pojęcie względne. Nalezy pamietac ze termin porodu jest orientacyjny i umowny poniewaz liczy sie od ostatniej miesiaczki ale to kiedy zachodzi sie w ciąze to inna kwestia. Mozna miec dluuuugie cykle i pozna owulacje i ciąze mlodsza np o 2 tygodnie niz wynika to z OM, jak bylo u mnie bylam wedlug OM w 38 tc a rzeczywiscie w 36 bo mialam pozna owulacje i monitorowany cykl i wiem dokaldnie kiedy zsszlam w ciąze.

Gość mówią. że
po 37 tc jest juz bezpiecznie, ale mam znajoma, ktora urodzila w prawie 38 i jej dziecko musialo zostac przez kilka tygodni w inkubatorze ze wzgledu na niekompletnie rozwiniete pluca. Moj lekarz mowil, ze jak juz jest 39 tydzien to juz na bank jest bezpiecznie, ja wlasnie wtedy mialam wywolywany porod i corcia zdrowa i piekna :)

Bliźniaki urodziłam w 36 tc. Miały wszystko prawidłowo rozwinięte, oddychały samodzielnie, córka wyszła po kilku dniach ze szpitala, synek został dłużej, ale nie z powodu wczesniactwa, lecz niskiem masy urodzeniowej. W kazdym razie zdrowe sa, nie potrzebowały zadnej rehabilitacji itd...

Gość pannikarra
dzieki dziewczynyny za info.pozdrawiam

Gość mamama27
ja miałam cc w 37 tc i to trwającym a nie skończonym- synkowi sie spieszyło a lekarze uznali że jest duży i dojrzały - i tak było - w karte wpisali mu nawet 38 tc żeby nie był brany za wcześniaka

Gość dsja
"synek został dłużej, ale nie z powodu wczesniactwa, lecz niskiem masy urodzeniowej. " A niską wagę urodzeniową to niby skąd miał? Z wcześniactwa. Gdyby pobył w brzuchu jeszcze 4 tygodnie na pewno by przybrał.

Ja urodziłam w 37,38 (miałam cc - po 4 dniach wyszłam do domu) Koleżanka urodziła w 34,35 (naturalnie) - po 3 dniach była już w domu

Gość do niska waga
niska waga urodzeniowa wśród bliźniąt wcale nie musi być spowodowana wcześniactwem to że bliźnięta mają mniejszą wagę też jest normą czasem jedno może mieć mniej wydolne łożysko dlatego jest mniejsze a jeśli były to bliźnięta jednojajowe do mogło dochodzić nawet do nierównego podziału substancji odżywczych

Gość do niska waga
a co bliźniaki miała urodzić w 40 tygodniu?? ciąża bliźniacza uznawana jest za donoszoną znacznie wcześniej i porody przed 40 tygodniem ciąży są jak najbardziej normą