Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marna ze mnie kuchareczkaaaa

pierniczki ,które nie muszą mięknąc tygodniami

Polecane posty

Gość marna ze mnie kuchareczkaaaa

potrzebuję przepis na pierniczki ,któe mozna zrobic jeszcze teraz i na świeta będa mięciutkie ,dziekuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marna ze mnie kuchareczkaaaa
własnie mam wątpliwości zrobiłam jedna partię , tydzień temu i nadal sa twarde jak kamień ,bardzo chrupiące ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podam świetny przepis, który dostałam od koleżanki z kafeterii włąśnie w ubiegłym roku. pierniki wychodzą rewelacyjne!!!!!i w zamkniętej puszce można je trzymac nawet rok, będą ciągle smaczne, ale wierz mi, świąt nie przetrzymają, moja cała rodzina się nimi zajada składniki: mąka 60-70 dag (najpierw 0,5 kg i dosypywać, żeby ciasto nie było za twarde -żeby dało się normalnie rozwałkować) do garnka 200g miodu (niecała szklanka)+150 g masła+150g cukru= wszystko rozpuścić na małym ogniu - mieszać! przestudzić i dodać do mąki 2 łyżeczki sody 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki stołowe przyprawy do ciasteczek korzennych (piernika) wszystko zagnieść, przed wałkowaniem posypać stół mąką i foremkami wykrwać posmarować blachy olejem i do piekarnika 180 st, max 10 min - trzeba patzreć jak się zarumienią to wyjąć, długośc pieczenia zależy od grubości pierników zaczekac aż ostygną - koniecznie na płaskim żeby się nie odkształciły, a potem przełożyć do zamykanych pojemników (najlepsze są puszki) przynajmniej 3 dni muszą leżeć zamkniete, potem można dekorować smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesz ja zrobiłam alpejskie i bakaliowe pierniczki i sa mieciutkie od razu były moze ty za cienkie zrobiłaś lub za mocno przypiekłaś .... mam jeszce w planie katarzynki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marna ze mnie kuchareczkaaaa
mama klaudii - które konkretnie robisz z tej stronki ,od razu są mięciutkie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama111
Miękkie pierniczki Składniki: 7 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka płynnego miodu , 4 jaja (roztrzepać z cukrem), 1 opakowanie przyprawy do piernika, 5 dag margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej), 1 szklanka mleka, 1 łyżka sody oczyszczonej (rozpuścić w mleku), 3 łyżki kakao. Lukier: 1 białko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 kg cukru pudru, sok z 1 cytryny. Jak przyrządzić? Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce. Ciasto wychodzi trochę rzadkie, więc należy przykryć je ściereczką i włożyć na 3-4 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. Następnie "urywamy" po kawałku ciasta, ugniatamy lekko na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy foremką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 7-10 minut (spód pierniczków powinien być złotobrązowy). Gorące pierniczki polukrować. Lukier: wszystkie składniki wymieszać-smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marna ze mnie kuchareczkaaaa
Dziękuję wszystkim za pomoc ,wypróbuje napewno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×