Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marna ze mnie kuchareczkaaaa

pierniczki ,które nie muszą mięknąc tygodniami

Polecane posty

potrzebuję przepis na pierniczki ,któe mozna zrobic jeszcze teraz i na świeta będa mięciutkie ,dziekuję

własnie mam wątpliwości zrobiłam jedna partię , tydzień temu i nadal sa twarde jak kamień ,bardzo chrupiące ;-)

podam świetny przepis, który dostałam od koleżanki z kafeterii włąśnie w ubiegłym roku. pierniki wychodzą rewelacyjne!!!!!i w zamkniętej puszce można je trzymac nawet rok, będą ciągle smaczne, ale wierz mi, świąt nie przetrzymają, moja cała rodzina się nimi zajada składniki: mąka 60-70 dag (najpierw 0,5 kg i dosypywać, żeby ciasto nie było za twarde -żeby dało się normalnie rozwałkować) do garnka 200g miodu (niecała szklanka)+150 g masła+150g cukru= wszystko rozpuścić na małym ogniu - mieszać! przestudzić i dodać do mąki 2 łyżeczki sody 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki stołowe przyprawy do ciasteczek korzennych (piernika) wszystko zagnieść, przed wałkowaniem posypać stół mąką i foremkami wykrwać posmarować blachy olejem i do piekarnika 180 st, max 10 min - trzeba patzreć jak się zarumienią to wyjąć, długośc pieczenia zależy od grubości pierników zaczekac aż ostygną - koniecznie na płaskim żeby się nie odkształciły, a potem przełożyć do zamykanych pojemników (najlepsze są puszki) przynajmniej 3 dni muszą leżeć zamkniete, potem można dekorować smacznego!

wiesz ja zrobiłam alpejskie i bakaliowe pierniczki i sa mieciutkie od razu były moze ty za cienkie zrobiłaś lub za mocno przypiekłaś .... mam jeszce w planie katarzynki

mama klaudii - które konkretnie robisz z tej stronki ,od razu są mięciutkie??

Gość mama111
Miękkie pierniczki Składniki: 7 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka płynnego miodu , 4 jaja (roztrzepać z cukrem), 1 opakowanie przyprawy do piernika, 5 dag margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej), 1 szklanka mleka, 1 łyżka sody oczyszczonej (rozpuścić w mleku), 3 łyżki kakao. Lukier: 1 białko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 kg cukru pudru, sok z 1 cytryny. Jak przyrządzić? Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce. Ciasto wychodzi trochę rzadkie, więc należy przykryć je ściereczką i włożyć na 3-4 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. Następnie "urywamy" po kawałku ciasta, ugniatamy lekko na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy foremką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 7-10 minut (spód pierniczków powinien być złotobrązowy). Gorące pierniczki polukrować. Lukier: wszystkie składniki wymieszać-smacznego.

Dziękuję wszystkim za pomoc ,wypróbuje napewno