Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła_maturzysttkaa

HIGIENA DENTYSTYCZNA- czy ktoś studiuje ?

Polecane posty

Słyszałam ,że to podobno są ciężkie studia , czy można je porównać do stomatologii ? Może ktoś się orientuje ile trzeba mieć pkt na maturze ?

Gość pożyczkaświąteczna.
porównać do stomy ? :D stome to możesz porównać do lekarskiego a higiene do szkoły lansu i baunsu

Gość stomy nie ma
jest stomatologiczno-lekarski kierunek,a higiene to mozna porownac do asyst. stomatologicznej,ciut trudniejsza tylko.

Gość studennnnntka3
potocznie mówi się stoma, jest lekarsko-dentystyczny

Gość werodckdk
jezu porownywac stome do higienistki stomatologicznej ;/

Gość ghldjfhg
Ja się zapisałam do szkoły policealnej Teb w Białymstoku , na ten kierunek. Już nie mogę sie doczekać:)

Gość nie masz dziewczyno pojęcia...
współczuję studentom stomatologii ,że są porównywani do higienistek :O

Gość to jak... ,,
zinterpretowac kierunek asystentka stomatologiczna???? a higienistka stomatologiczna??? co to jest ? i czy jest to zawód fajny??? cieżki???

ja mogę powiedzieć jak jest w uk.. asystentka to przynieś ,wynieś ,pozamiataj, trzyma ten ślinociąg, przygotowuje karty pacjentów, tacki z instrumentami, podaje przyrządy dentyście itp .natomiast higienistka może wykonywać różne zabiegi typu skaling, proste wypełnienia, uszczelnianie bruzd.. jak jest w polsce dokładnie z zakresem obowiązków nie wiem..

Odpowiednio przeszkolone asystentki robią też scaling i wybielanie. Asysta lekarzowi dentyście w czasie pracy to cholernie trudna sprawa.

dokładnie.. trzeba naprawdę zgrać się z partnerem-dentystą , znać jego oczekiwania itp..

Gość eeeeeeee darling
taka higienistka to dobra opcja dla kogoś kto się na stomę nie dostał :P i praca łatwiejsza, mniej obowiązków, mniej stresu... tylko kasa mniejsza

tzn asystentka stomatologiczna, bo w naszym kraju nie istnieje odrębny zawód higienistki stomatologicznej jak chociażby w UK i te dwa pojęcia są ze sobą mylone. Tak naprawdę asystentka a higienistka to 2 różne bajki.

Gość dziwne to jakieś
czyli idąc tu na higienistkę jest się asystentką ?

Gość gooooral9
w moim mieście higienistka przyjmuje w normalnym gabinecie

Gość (((((((((9))))))))))))))
czy sprzataczke moze przyrownac do prezesa ? w koncu grzebie w jego smieciach

Gość a jak oceniacie ten
zawód?? ze jest dobry?? MOZNA NAZWAC TO JAKIMS PRESTIŻEM?

haha, dobre, porównywać stomatologię do higienistki. A tak poważnie- nie polecam. Głównie dlatego że każdy dentysta woli zatrudnić pielęgniarkę bo jest przyuczona do czynności pielęgniarskich na wypadek np zatrzymania krążenia. Higienistki po prostu nie mają pracy. Kiedyś była w szkołach, teraz jak likwidują szkolne gabinety-bezrobocie murowane

Gość a ja wam powiem ze
a dentysta plombuje albo wyrywa a jak ma "trudniejszy" przypadek to wysyla do kolegi specjalisty..; jak sie raz nauczy tych 2 czynnosci tak do konca kariery to samo....

Gość 002193
do ghldjfhg kiedy sie zapisałas w białymstoku na ten kierunek? ja tez chciałąm ale akurat bylam w anglii gdy byla ta rozmowa kwalifikacyjna. kiedy zaczynasz nauke?

Gość ukuk7890
zawód?? ze jest dobry?? MOZNA NAZWAC TO JAKIMS PRESTIŻEM? a czy pielęgniarkę nazwiesz prestiżowym zawodem ? NIE

a czy ktoś wie jaki jest próg np. na medycznym w poznaniu, bo nie mogę znaleźć info?

Gość gość
do pani "stomatoloSZki z powołania" naucz się dziewczyno poprawnie pisać po polsku a później wymądrzaj się na forach.

Gość gość
g***o prawda, ze stomatolodzy wolą pielegniarki, zdecydowanie wybierają wykfalifikowane higienistki stomatologiczne. czy warto? hm.. trudno powiedziec, zalezy do jakiego gabinetu sie trafi i jaka panuje tam atmosfera i stosunki między pracownikami.

Gość gość
To może ja się wypowiem, jako studentka Higieny... nie polecam. Każdego dnia pluję sobie w brodę, że nie poprawiłam wyniku matury z biologii i nie poszłam na Stomę. Ilość nauki jest nie adekwatna do późniejszych uprawnień w zawodzie. Co z tego że anatomia, histologia, biofizyka, patologia zaliczona na 5, jak potem wycieram fotel i podłogę w gabinecie? Raz na miesiąc dentysta pozwoli mi wykonać skaling czy wybielanie, w najlepszym wypadku. Koniecznie popraw maturę albo wyjedź do WB i tam studiuj Dental Hygienist Terapeutist, która ma uprawnienia do ekstrakcji i wypełnień stałych. A pielęgniarki, no cóż, nie wiedzą po studiach co to bond, a co primer.