Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlody 565666

savoir vivre w restauracji- prosze o pomoc

Polecane posty

Gość mlody 565666

hej, ide z dziewczyna do restauracji, a nie chce popelnic zadnej gafy... dlatego mam trzy pytanka 1. kto wchodzi pierwszy do restauracji? rozne zrodla, roznie mowia 2. jak juz zjem, to jak powinieniem polozyc sztucce? na krzyz? czy jakos rownolegle na tym talerzu? 3. jak juz prosze o rachunek- kelner go przynosi, zostawia i idzie- i co powienienem wtedy zrobic? z gory dzieki

Gość matko boskaaaa
1. Otwiesz drzwi i wpuszczasz kobiete po czym idziecie razem 2. postaw na sztorc 3.Szybko spierdalać z lokalu nie płacąc co za kretyńskie pytania , po chuj sie do restauracji wybierasz, co am za znaczenie co zrobisz w tych punktach, snob jakiś papuga debilny? jak nie plujesz i nei pierdzisz to bedzie dobrze

Gość mlody 565666
idziemy do restauracji mc donalds jakby ktoś się pytał

Gość mlody 565666
nie no super odpowiedzi, wspolczuje waszym partnerom :/

Gość mlody 565666
czekam na opinie kogos, kto jednak bywa w restauracjach...

Gość ligia*
odpowiadam: 1) wpuszcasz panne pierwsza 2)sztucce poloz skrzyzowane na talerzu 3)kelner przyniesie rachunek pewnie w pudeleczku albo w ksiazeczce, wloz tam kase i wychodzicie. Nie żadaj reszty :-P POWODZENIA!

Gość Adele***:):):)
1. otwierasz drzwi i wpuszczasz kobiete. 2.sztucce kladziesz razem z prawej strony rownolegle. 3. wkladasz pieniadze wraz znapiwkiem do rachunku.

Gość ja też odpowiem
Autorze, nie przejmuj sie chamstwem. Nie wiedzą, więc ci nie odpowiedzą, wolą kpić;) Puszczaj dziewczyne przodem, tylko przedtem otwórz przed nią drzwi. Jak skończysz jeść, nóż i widelec równolegle ułożone na godz. 16.20 Talerz jako tarcza zegara) Gdy dostaniesz rachunek, włóż pieniądze w to etui, w którym on będzie. Po czym spokojnie się ubierajcie i wychodźcie. Chyba, że czekasz na resztę, wtedy poczekaj, az przyjdzie ponownie kelner. Do kwoty rachunku możesz lecz nie musisz dodać napiwek - ok. 10 całości.

Gość ja też odpowiem
napiwek 10% sumy rachunku.

Gość limfa12
dziewczynę w drzwiach przepuszczasz przodem, ale do stolika to Ty idziesz jako pierwszy torując drogę. Chyba, że od drzwi do stolika prowadzi Was kelner, wtedy dziewczyna idzie przodem, za kelnerem. po skończonym posiłku sztućce kładziesz równoległe na talerzu. jak kelner przynosi rachunek to czekasz aż odejdzie i spoglądasz na kwotę. nie komentuj ile co kosztuje tylko wyciągnij pieniądze i włóż razem z rachunkiem do tego w czym rachunek został przyniesiony (pudełko, teczka itp). Jeżeli masz zgodne to możesz zostawić i wyjść. Jeżeli jednak chcesz resztę to czekasz, aż kelner przyjdzie, zabierze kasę i wróci z resztą. Wtedy zostawiasz napiwek na stole i wychodzisz. Oczywiście jak zdejmiecie kurtki to Ty je odwieszasz na wieszak (nie na krzesło!) i potem przynosisz swojej dziewczynie. to tyle.

Gość gffvfgvv
Ja nie wiem dlaczego ludziom się utarło, że sztućce skrzyżowane? Oczywiście mają być położone równolegle z prawej strony. Skrzyżowane oznaczają sygnał dla kelnera - nie zabieraj jeszcze tego

Gość matko boskaaaa
ot i zalezi sie bywalcy lokali ahahaha ale wiesniaki, wszyscy sie znaja i kazdy co innego pidsze buahahahaha kumacie dzieciaki moja odpowiedź?

Gość limfa12
skrzyżowane sztućce na talerzu oznaczają, że tylko na chwilę przerwałeś posiłek i zamierzasz go kontynuować. nie opieraj sztućców o brzeg talerza!

Gość Dsb
1- do obcych pomieszczeń najpierw wchodzi mężczyzna i idzie przed kobieta torujac jej drogę jednak w praktyce zeby dziewczyna nie pomyślała ze jesteś burak to wpuścić ja pierwsza ale idź pierwszy. To ty rozmawiasz z je nerek o stoliku etc. 2-Podczas jedzenia gdy chcesz zrobić sobie przerwę alezamierzasz nadal jeść kladziesz sztucce na krzyż, to jest sygnał, ze kelner jeszcze nie moze zabrać bo nie skonczyles. Gdy chcesz zeby kelner zabrał juz twój talerz kladziesz sztucce w pozycji 5:25lub 4:20- wyobraz sobie, jak układają sie o tej porze wskazówki. 3-prosisz o rachunek, kelner przynosi. Wkladasz pieniadze, jeśli masz grube i chcesz czekać na resztę kladziesz pieniadze i rachunek na brzeg stolika, kelner zabiera i przynosi resztę. Jeśli rachunek wynosi np. 98 zł no to daj Ala stówę i idź. W teorii przyjmuje sie, ze napiwek wynosci powinien jakies 10-15% sumy rachunku ale jest nieobowiazkowy.

Gość mlody 565666
dziekuje bardzo za odpowiezdi, bo juz myslalem ze sama cholota tu siedzi... A zawsze mysłalem, ze jedzac posilek, opieramy sztucce o talerz, nietaktem jest polozyc sztucce na obrusie, natomiast gdy juz skonczymy, kladziemy je na talerzu

Gość limfa12
nno i nie wsadzaj widelca do doopy

Gość limfa12
super podszyw...

Gość Moja racja jest MojszA
nieeeee nieeeeeeeeeeee i jeszcze raz nieeeeee sztućce kładzie sie na 4;23 i 21 sec !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mlody 565666
to juz zglupialem z tymi sztuccami :) kolega kiedys opowiadal mi, ze w jakims kraju (nie pamietam gdzie) polozyl skrzyzowane sztucce na talerzu, po czym kelner zabral mu prawie caly obiad, gdyz u nich oznaczalo to zakonczenie posilku :)

Gość fafagag
sztućce ustawia się na godzinę 5 równolegle po skończonym posiłku, chamy:D

Gość Moja racja jest MojszA
nigdy nie kładź na krzyż to oznacza że żarcie nie smakuje i je przekreślasz to kelen przyjdzie i zabierze ci ulubionego schaboszczaka! a zapłacić musisz

Gość limfa12
nie mówimy o innych krajach tylko o Polsce. tutaj skrzyżowane sztućce oznaczają "nie zabierać talerza". a jak jakiś kelner weźmie to widać, że niedouczony i chętnie bym na takiego trafiła i poinstruowała go dosadnie ;)

Gość ???????????????????
a jak to wygląda na godzine piątą? bo mam elektroniczny zegarek :(

Gość Dsb
jak masz eletroniczny to własnie lepiej ułozysz godzine piatą ze sztucców, tylko musz od niuni porzyczyć żeby starczyło

Gość dsb dal/a wlasciwą odpowiedź
jesli nie wierzysz, sprawdz w poradnikach savoir vivre'u. tak dokładnie ma być.

(oczywiscie wyłączajac beznadziejne podszywy, o których swiadczy chocby ortografia)

siedze i stusiuje układanie widelców na stole, ja uwielbiam mimo wszystko godzine za pietnasie trzecia, moja żona zawsze tak nogi układa jak kelner i listonosz przychodzi

( bez podszywów, ktore i tak widac). Czlowiek pyta, wiec odpowiadam. A do przesmiewców: Savoir vivre wynika z wygody głownie , po to go wymyslono. Ukladanie sztucow jest logiczne ( skryzowane sa po prostu zostawiane tak, jakby ktos przerwał jedzenie). Ulozenie po skonczeniu ulatwia sprawe kelnerom i pani domu - szybkie porozumiewanie sie bez tłumaczenia)