Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tytuł wiersza

tytuł wiersza

Polecane posty

Gość tytuł wiersza

Witam czy ktoś kojaży tytuł wiersza Tadeusza Różewicza lub ma linki do całego utworu? Wiersz kińczy się ,,Zamordowałem człowieka i czerwonymi palcami gładziłem białe piersi kobiet". Bardzo prosze o odpowiedź.

Gość gugle nie gryzą
Lament Zwracam się do was kapłani nauczyciele sędziowie artyści szewcy lekarze referenci i do ciebie mój ojcze Wysłuchajcie mnie. Nie jestem młody niech was smukłość mego ciała nie zawodzi ani tkliwa biel mojej szyi ani jasność otwartego czoła ani puch nad słodką wargą ni śmiech cherubiński ni krok elastyczny nie jestem młody niech was moja niewinność nie wzrusza ani moja czystość ani moja slabość kruchość i prostota mam lat dwadzieścia jestem mordercą jestem narzędziem tak ślepym jak miecz w dłoni kata zamordowałem człowieka i czerwonymi palcami gładzilem białe piersi kobiet. Okaleczony nie widziałem ani nieba ani róży ptaka gniazda drzewa świętego Franciszka Achillesa i Hektora Przez sześć lat buchał w nozdrza opar krwi Nie wierzę w przemianę wody w wino nie wierzę w grzechów odpuszczenie nie wierzę w ciała zmartwychwastanie. PS. KojaRZy, nie kojaży.