Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pokrzywówka23

POKRZYWA i SKRZYP!!! Forum dla dbających o siebie:-)

Polecane posty

Gość pokrzywówka23

Witam zakładam topik żebyśmy mogły dzielić się przepisami, poradami i zauważonymi rezultatami naszych kuracji :D Ja osobiście, mam cienkie włosy, zniszczone przez nagminne prostowanie. Zaczynam kurację płukankami pokrzywowymi do włosów, będę też piła pokrzywę naprzemian ze skrzypem polnym. Otóż, te dwa "zielska" mają nieziemskie właściwości: - Pokrzywa działa wzmacniająco na organizm, obniża zawartość cukru we krwi, sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi, wpływa pozytywnie na pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza perystaltykę jelit. Jest stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych i jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy. - W pielęgnowaniu urody właściwości pokrzywy też mają niemałe znaczenie. Liść pokrzywy stosowany jest do pielęgnacji tak skóry jak i włosów skłonnych do wypadania i przetłuszczania się - Ziele skrzypu ma działanie: moczopędne, wzmacniające, przeciwkrwotoczne, uszczelniające naczynia krwionośne, krwiotwórcze, przeciwreumatyczne, pobudzające przemianę materii, przyspieszające gojenie, odtruwające, ściągające. Wszystkich chętnych zapraszam do rozmowy:-)

Gość pokrzywówka23
podnoszę

Gość monia199122
Zgadzam się- te dwa zioła posiadają szereg właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu. Więcejk info na temat pokrzywy znajdziecie na: http://apteczkawioli.bloog.pl/

Gość monia45
Ja miałam przed i po operacj tarczycy problemy z włosami. Mam bardzo długie i zawsze miałam gęste ze grzebienie łamałam a w tej chorobie myslałam ze bede łysa. Więc sobie po operacji kupiłam czysty sok z pokrzywy(bez alkoholu) wypiłam butle z przerwa miedzy nimi 2 tyg.Pozniej kupiłam tabletki Skrzyp Strong tez 2 opakowania (1 tabl.dziennie) Włosy po miesiacu juz były super a dziś juz prawie rok po zabiegu i włosy mam takie jak przed chorobą. Spróbujcie tego soku,naprawde pomaga Dodam ze kupiłam do mycia szampon Seboradin(do włosów wypadających) tez dwa opakowania.

Gość monia45
Kupiłam dwie butle tego soku(nie dopisałam wczesniej)

Gość monia45
Mój mąz od lat pije skrzyp,leczniczo na nerki(zapobiega budowaniu sie kamieni nerkowych)

Gość gość
mieszanka skrzypu i pokrzywy jest świetna, polecam kupować zioła nie ekspresowe, te sypkie, gotować je chwilę. Mieszanka ta fajnie wzmacnia włosy, po 3-miesięcznej kuracji mialam sporo nowych włosków, ładnie się zagęściły a wypryski rzadziej się pojawiały.