Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia1981rok:)

czy ginekolog zaywazy ciaze na usg?

Polecane posty

ostatnia miesiaczke mialam 5 listopada, cykle mam roznej długosci - od 30 - 36 dni przewaznie. Teraz mam juz 17 dzien podwyzszonej temp i nie chce sie nakrecac, wiec chce z testem ciazowym poczekac do jutra. A w czwartek - jesli wyjdzie pozytywny - isc do ginekogoga. Ale czy on cos zobaczy? czy wysle mnie na bete? czy lepiej wczesniej samej zrobic ta bete? Ale wtedy wizyta bedzie mozliwa dopiero we wtorek za tydzien...

Zobaczy, pęcherzyk prawie na pewno będzie widać. Bete możesz ale nie musisz zrobić.

I z doświadczenie ci powiem że nie ma co się śpieszyć z pierwszą wizytą , najlepiej iść miedzy 7/8 tygodniem ciąży bo wtedy już coś widać konkretnie.

Racja, najlepiej isc w 6/7/8 tyg. I USG na tym etapie możesz zrobić tylko prywatnie. Niestety na NFZ jest refundowane tylko 3 razy, pierwsze w 12 tyg. Możesz tez zrobić bete, ale moim zdaniem lepiej USG - wykluczy np. ciaze pozamaciczną.

o kase mi nie chodzi, moge isc prywatnie. tylko ja mam jakies takie schizy, ze boje sie (jesli to rzeczywiscie ciaza). ze np cos jest nie tak, albo ze jakiegos hormonu za mało, albo ze cos tam i ze powinnam lezec np - a jak nie pojde do gina, to nie bede wiedziala, ze lezec powinnam, albo, ze lepiej nie wspolzyc itd :)

Mi się udało zobaczyć bijące serduszko dokładnie w 6tyg.1dn. ciąży licząc od ostatniej miesiączki. To dość wcześnie, nie zawsze sie udaje na tym etapie.

Lawendowe ja poszłam na pierwszą wizyte prywatnie ze względu na czas oczekiwania teraz na nfz chodzę od 8tc i miałam juz kilka usg na kasę chorych wizyty mam co 4 tygodnie i na kazdym usg robione.

A u mnie serduszko było dopiero w 8 tygodniu wg OM , co się stresu najdałam to moje ;-) dlatego nie ma co szaleć.

Hmm jesli o to chodzi to cię nie pocieszę. Sprawdzą tylko czy jest pecherzyk, czy bije serduszko... Hormonow raczej nie sprawdzają, chyba ze juz wcześniej poroniłaś lub miałaś zagrożona ciążę. Zwykle badają dokładnie dopiero wówczas gdy jest krwawienie lub dzieje sie cos niepokojącego. Moim zdaniem to jest ok, twoje ciało samo wie, czy utrzymać te ciąże czy nie. Najlepiej myśleć pozytywnie. Powodzenia!

no i czy to normalne, ze wg kalendarza ciazowego ja mam juz 6 - 7 tydzien ciazy i zero mdłosci i zachcianek ? (jesli to ciaza) czy cos z moimi hormonami nie tak?

tzn w czasie spodizewanej miesiaczki mialam moze 2- 3 razy leciutko zarozowiona drobine sluzu - ale musiałam to wypatrzywac wrecz na papierze toaletowym, mam nadzieje, ze to nic strasznego

emisia0111 a Ty masz zagrożona ciąże? Generalnie jest tak , ze refundowane są 3 badania USG i raczej większość gabinetów tego przestrzega.

no wiem, nie chce sie za bardzo nastawiac - postanowiłam sobie, ze jak jutro - bedzie juz 18 dzien podwyzszonej temp to zrobie test. Mam nadzieje, ze wyjdzie pozytywny. Do tej pory (obserwowalam sie przez 2 cykle) - wiem, ze to niedlugo, ale zawsze mialam podwyzszone temp przez 13 dni, a potem spadek i okres, a dzis juz 17 dzien temp w okolicach 37 stopni. No i czysciutka wkladka, nic nie widac na papierze. A zawsze okres mi sie rozkrecal ze dwa dni przynajmniej. Poza tym dzis to moj 39 dzien cyklu, owszem mam cykle nieregularne ale w przeciagu ostatnich 2 lat mialam tylko jeden 38 dniowy i jeden 40 dniowy a tak to krotsze....

Lawendowe nie mam wszystko w najlepszym porządku wręcz książkowo i wiek tez tu w grę nie wchodzi.

Aha pytałaś jeszcze o mdlosci. Ja ten kabaret przezywałam dokładnie od 7 tyg. do 12. Ale są dziewczyny które nie maja mdłości wcale. Różnie to jest.

a czy to, ze w okolicach dni, kiedy doszło do zaplodnienia bylam przeziebiona i brałam flegamine i septolete nie bedzie niczym złym ?

W tych pierwszych dniach nie da się za bardzo wpłynąć zewnętrznie na zarodek tak mechanizm ewolucyjny;-) aż do dnia okresu dziecko jest chronione bo kobieta nie wie, że może być w ciąży.