Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjfghdf

ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy?

Polecane posty

Gość hjfghdf

Witam, postanowiłam założyc ten wątek ponieważ przeglądam inne o tematyce ślubnej ale poprostu czuję się tam nie na miejscu.... wszędzie dziewczyny piszą o salach ślubnych za ok 200zł od osoby, o obrączkach za 2 tysiące, sukni za 3 tysiące, butach za 200 zł.... tymczasem ja planuję na swój ślub wydać o wiele mniej. Czy znajdą się tu podobne osoby?

Gość marta88166
Mój kosztował ok. 7 tys, w początkowych planach miało być ok. 20 osób W końcu stanęło na prawie 50.Niczego nie żałuję, suknię miałam używaną za 500 zł. A ty ile planujesz wydać

Gość ślubniczka 2012
no w końcu temat jakiego szukałam od bardzo dawna, jestem PM 2012 oszczędzamy na czym tylko mozemy, nie kupujemy jedynie obrączek bo je już mamy, jesteśmy po cywilnym, za fotografa płace 1300(plener plus sesja do godz 1 w nocy ) zespól 2osób 1500 dj (jestem z małopolski u mnie to drużba) 1000zł suknia do 1tys garnitur tak samo, suknie raczej bedzie krawcowa szyć, garnitur ładny ale np z wyprzedaży, bo po co płacic duzo, duuuuuuużo będę kupoować przez allegro bo tam ceny są zaskakujaco niskie, maż zajał sie wódka własnej roboty, to bedzie kilka stówek do przodu, wesele na 80os w domu weselnym od osoby 160zł dzieci do lat 5 za darmo do lat 9 połowa ceny, my mamy własnie duzo takich dzieci, zaproszenia jedyne takie jak chcemy wyniosą nas 350zł samochód od wujka

drogo za te zaproszenia wam wyjdzie, a i tak pójdą do kosza. Ja zamawiałam z allegro z naszym zdjęciem chyba były po 1.20 za sztukę + przesyłka. Założyłam taki temat jeszcze przed moim ślubem ok. 4 miesięcy temu ale nie przetrwał niestety. A kamerzysty nie bierzecie? Ja nie wzięłam i trochę żałuje

Gość ślubniczka 2012
ie bierzemy, wujek męża ma dobry sprzęt i nam zrobi krótkie filmiki, i będzie za darmo, a kamerzysta to 1500 lekką ręką, dla nas to zbędne, zaproszenia na allegro są tanie wiem, ale strasznie mi sie spodobały szklane w butelce, są drogie ale tak strasznie mi sie podobają że nie mogę ich nie zamówić, co do koscioła jest to drewniany kosciólek i jest piekny sam w sobie i kupie tylko bukiet na ołtarz,

Gość nie mam stałego nicka
Również nie rozumiem wydawania ogromnych sum na rzeczy, które gdyby nie to, że mają w nazwie "ślubne" kosztowałyby o wiele mniej. Zamiast "bukietu ślubnego" za kilkaset zł można kupić coś tańszego (nie mówić że dla panny młodej), lub nawet zrobić samemu jeśli się potrafi. Moi znajomi nie brali zespołu na wesele tylko sami puścili muzykę. Ktoś może powiedzieć, że wiocha, ale mi się to podoba. Po pierwsze nikt nie będzie psuł moich ulubionych piosenek a po drugie jest to duża oszczędność. Samochód pożyczyć od znajomych/ rodziny lub jechać swoim. Buty- kuzynka kupiła w deichmanie lub ccc szpilki za ok. 50 zł. Sukienka- można uszyć lub kupić na allegro,jeślu trafi się okazja i np. będzie możliwe przymierzenie przed zakupem. ozdoby,dodatki, zaproszenia z allegro.

Też tak myślałam że wujek nam nagra ale się zawiodłam, słaba jakość tych filmików z wesela jest tylko ze dwie godziny, trudno wymagać żeby ktoś zamiast bawić się na weselu to nagrywał. Wiązankę poprosiłam tańszą, zapłaciłam za nią 100 zł. Autem jechaliśmy swoim, dekoracja darmowa bo po znajomości

Gość ślubniczka 2012
Wujek mojego lubego jest amatorem kamerzystą, lubi to co robi choć nie zawodowo, ja jestem zdania ze jak ktoś chce to da radę, a czytajac forum ślubne teraz jest temat który aż mi mrozi krew w zyłach, że takie puste osoby sa na swiecie gzie tylko dla nich pieniadze sie liczą,

Wiadomo że jeden w roli kamerzysty sprawdzi się super, drugi trochę gorzej, życzę ci żeby twój znalazł był tym super. Mnie też przerażają niektóre kwoty jakimi sypią, znajoma dała przeszło 700 zł za dwie wiązanki (dla siebie i świadkowej) dla mnie to jest cholernie dużo. Wg mnie suknia za 500 zł może być ładniejsza od tych po 7 tys a są takie na allegro, co z tego że jest z kolekcji jakiejś znanej osoby, tego na czole nie ma wypisanego. A fotografa macie?

Gość ślubniczka 2012
tak mam, za 1300zł, umowa podpisana, linka nie wkleję bo zaraz będzie ze spamuję, w cenie mam plener, sesja do 1w nocy, klasyczny album i fotoksiażka, jestem heppy bo za te pieniadze to nie którzy nie wierzą,

Nie znam się na cenach bo my dostaliśmy to w prezencie od mojego brata (jego kumpel zajmuje się tym profesjonalnie, nie wiem ile mu za to zapłacił) Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że warto skorzystać z profesjonalnego fotografa (chociaż wiadomo że to kosztuje i nie wszystkich stać) My liczyliśmy na rodzinę ale jak to bywa w takich sytuacjach kiepsko to wyszło. Ciocia robiła zdjęcia ale okazało się że ktoś wcześniej dotknął palcem do obiektywu (czy jak to się nazywa) i wszystkie wyszły zamazane. Uratował nas ten fotograf dostaliśmy od niego ok. 250 zdjęć super jakości a tak byśmy mieli tylko ok. 50 średniej jakości. To jest pamiątka na całe życie, będzie co dzieciom pokazać.

Gość kakadjiasfhew
tez sie ciesze ze taki temat powstal my dopiero przymierzamy sie do oragnizacji wesela, chcemy zrobic impreze na okolo 40 osob. Taki troszke dluzszy obiad po slubie cywilnym. W ogole mam nadzieje na wszystkim zaoszczedzic bo nie znosze tej calej szopki okoloweselnej. Sukienke juz mam, kupilam uzywana za 35 zlotych. Jest po prostu piekna. W stylu lat 20 tych. DO USC zamierzam podjechac poprostu taksowka, bo od urzedu do restauracji jest okolo 200 to sie przejdziemy na nogach. nie musimy juz miec saochodu

Gość kolorowakuleczka
Cześć :) Ja podobnie uważam że nie warto szaleć z kasą :) Mój slub będzie w sierpniu. Znaleźliśmy salę za 135 zł (w tyg) jedynie alkohol musimy dokupić i tort. Alkoholu za dużo nie będzie bo nie chcę. Sukienkę mam odkupioną za 500 zł (jest regolowana więc jakby coś zawsze idzie bardziej związać lub poszerzyć) Zespół - 1800 zł Reszta do ustalenia, ale tez wystarczy mi tylko bukiet na ołtarzu, zaproszenia zwykłe. Wszystko bez szaleństwa. A za resztę pieniędzy wolę gdzieś pojechać.

Gość kolorowakuleczka
aha. zapomniała dodać, że kamerzysty absolutnie nie chcę mieć, a fotografa znalazłam za 1500 zł

Gość ślubniczka 2012
A WESELE NA ILE OSÓB URZĄDZACIE??

Gość dziki-dzik
witam :) ja również próbuję przyoszczędzić na czym się da, albo kupowac takie rzeczy, które nie będą tylko na 1 raz (np. butów typowo ślubnych nie kupuję). Jedyne, na czym nie zaoszczędziłam to suknia - bo kosztowała 3 tys. miejsce wesela: warszawa sala - 135zł za osobę - wesele skrócone, albo jak kto woli - przedłużony obiad - 6-7 godzin; na 70 osób dj zamiast kapeli - 1000zł kamerzysta i fotograf - pierwszego nie bierzemy, nad fotografem się zastanawiamy (ale tylko do kościoła i na przyjęcie, bez plenerów) samochód - nasz wystrój kościoła - nie robimy wiązanka - zrobię sama, albo zrobi mi ją ktoś bliski póki co - tyle chyba...

nie robie wesela zamiast tego jedziemy w podroz,ale wasz temat mi sie podoba. na czym oszczedzam? na obraczkach chcemy srebrne :) koszt to jakies 200zl sukienka ,zamowiona przez internet 500zl slum w malowniczym zakatku o polowe taniej niz wesele ktore musialabym zrobic na jakies 50-60 osob... liczac chocby po 150zl za osobe ,samochody,autobusy dla gosci,hotele i duperele to przeliczajac jestem i tak jakies 3-4 tys do przodu :) ale dziewczyny gratuluje wam ze postanowilyscie zaoszczedzic i nie wstydzicie sie tego :)

Gość ALE MACIE PROBLEM
a ja już po ślubie sukienkę miałam używaną i jeszcze potem ją sprzedałam wyszło że kosztowała mnie 50 zł-nie było kamery tylko dobry znajomy fotograf, cena za salę 125 zł od pary z poprawinami-trochę targowałam ,obrączki nie były tanie bo z białego złota gdyż nie lubię żółtego poza tym fryzjer też znajomy makijaż sama dotatki typu kolczyki i inna biżuteria pozyczone zgodnie z tradycją i wesele na 120 osób ale nie żałuję

Gość slubuje w czerwcu 2013
I ja również chcę oszczędzić jak najbardziej, bo nie mamy za wiele pieniędzy. Będziemy mieć salę za160zł/osoba. Dzieci taniej, ale u nas będzie tylko dwójka więc różnicy nam to nie robi. U nas w mieście taniej się nie dało, a znowu chcielibyśmy być zadowoleni z wyglądu sali jak i jedzenia dlatego ta. Jednak ze względów finansowych postanowiliśmy zrobić malutkie wesele dla ok 60-70 osób. Zapraszamy najbliższą rodzinę tylko rodzeństwo z rodzinami, rodziców, chrzestnych i dziadków i czwórkę najbliższych przyjaciół. Jednak rodzina najbliższa dość spora stąd będzie około 70 osób ( w tym kamerzysta, dj ,ewentualnie fotograf). I właśnie zdecydowaliśmy się na dj za 1500zł. Kamerzysty i fotografa nie mamy jeszcze. Niedługo zarezerwuję kamerzysta mam nadzieję spotkać takiego do 1500zł. Nie chcę pleneru, ani zdjęć z wesela. Jednak jak pytam fotografów czy i za ile zrobią zdjęcia samej mszy to odmawiają. Wiadomo bardziej opłacalne jest iść do innej pary, która zapłaci za pełen pakiet, a nie kilka stów za godzinną usługę w kościele. Także nie wiem czy znajdę dobrego fotografa, który zgodzi się zarezerwować dla nas sobotę i zrobić zdjęcia na mszy. No chyba, że taki, który nie ma zleceń, ale czy będzie dobry? no właśnie.. muszę szukać. To są koszta raczej stałe 14200zł plus te kilka stów za zdjęcia. Alkohol to kwestia myślę ok. 20 zł od butelki, kilka win. Ciasta mamy w cenie. Dokupić trzeba tylko tort. Więc już jakieś 16000zł. Niestety.. Teraz pozostają już kwestie, przy których rzeczywiście można polecieć po kosztach. A więc suknia, garnitur. Nie wiem ile kasy przeznaczyć i czy spotkam coś naprawdę taniego, ale mam nadzieję, że nie wydam fortuny na to.. i że nie zapłacimy więcej jak 3 tysiące, ale za nasze już stroje dla obydwojga. A jakby się udało to jeszcze mniej. Ciężko określić na razie za suknią ani za garniturem nie chodzimy mamy jeszcze sporo czasu. Kolejna kwestia to na pewno będę dekorowała salę sama. I nie będzie tego dużo raczej delikatne akcenty. Kościoła w ogóle nie dekoruję. Kościół na okazje ślubów ma własny jakiś standard rozwija dywan, ubiera w białe jakieś materiały krzesła dla nas i jakąś szarfę i kwiaty przy ławkach montuje. I świeże kwiaty pod oltarzem sa zawsze. Tak więc zdecyduję się na to bez własnej ingerencji sporo zaoszczędzę. Jesli chodzi o samochod to nie mamy wlasnego, a w rodzinie nie ma zbyt okazalych dlatego chyba jednak wynajmiemy nie wiem jak u Was, ale u nas cena za godzine wychodzi 100zl. Myslimy, ze bedziemy potrzebowali na 3 godziny wiec w 300 zl sie zamkniemy to przy calych kosztach nie jest majatek. Mimo, ze chca oszczedzic to na wielu rzeczach sie nie da. Mysle, ze jedyna oszczednoscia jaka poczynimny to postaramy sie jak najtaniej ubrac, ja umaluje sie sama, uczesze sama. No i moze jakies tansze obraczki sie kupi. Ehh i tak pewnie okolo 22 tysiecy pojdzie. Mimo, ze nie chce byc rozrzutna. Pewnie jeszcze dojda niespodziewane wydatki jakies po drodze. Chyba nie da sie zrobic wesela bez wydawania pieniedzy chyba, ze zdecyduje sie na obiad dla 20 osob. No i jeszcze do kosztow dochdza oplaty urzedowe i oplata dla ksiedza. Grosz do grosza i suma rosnie mimo, ze sie tego nie chce

Gość a moj slub juz w lutym
i my tez oszczedzamy.Poniewaz slub z przyjeciem nie jest w Pl wiec cen nie podam bo to nic nie wniesie do tematu:) Koscol bedzie kosztowal wiecej niz przewidzialam bo ksiadz ma cennik i oporocz kosztow za slub (w tym organista)dochodzi nam ekstra za dodatkowe papiery bo malzensto mieszane chodzi o religie,sprzatanie kosciola i jeszcze napiwek dla ksiedza.Wiec wydatki wzrosly o 100% niz przewidzielismy jezeli chodzi o koscol.Moja suknia jest nowa ale w przyzwoitej cenie,buty kupilam normalne szpilki w kolorze niebieskim (bede mogla je wykorzystac kiedy indziej).Poniewaz slub jest w zimie w kosciele bede miala narzucona etolke ze sztucznego futra(moja mama kupila a Polsce za 60zl marerial,100zl za szycie)Do kosciola bede jechala w swoim futrze, ktore sciadne przed msza.Maz kupuje normalny klasyczny garnitur w kolorze czarnym(wykorzysta pozniej) do tego biala koszula i i bialy krawat(pewnie na jeden raz).Buty ma, plaszcz kupilismy ale nie specjalnie na wesele.Obraczki dostalismy od rodzicow.Ja bede miala mamy bizuteria.Pojedziemy do kosciola swoim samochodem.Przyjecie mamy 3 godz po mszy wiec wrocimy do domu,na przyjecie pojedziemy taksowka.Przyjecie bedzie w restauracji ok 6godz.Mamy zamowiony obiad(ok 6 goracych dan) i przystawki( ok 8 roznych), ciasto tiramisu, patery z owocami,napoje, do tego dochodzi na kazde 10 osob litr wodki i butelka wina.Reszte alkocholu mozemy sobie sami dokupic.Odzielnie dochodzi tort i tutaj ceny tez sa rozne.Restauracja jest fajna bo obiado-kolacja zaczyna sie o godz 7 , a o godz 8-9 zaczyna sie pokaz cabaretu ok godz a pozniej oni graja do ok 2 w nocy na zywo.Muzyka jest mieszana ale znane kawalki w jezyku angielskim( zaproszeni goscie to 10 roznych jezykow) wiec bedzie chyba sprawiedliwie.Odchodzi nam dj czy orkiestra.Zdjecia bedzie robil nasz kolega ktory zajmuje sie fotografia.Kwiaty to dwa bukiety i dwie butonierki ktore nie beda kosztowaly majatku.Chyba to wszystko.Zdecydowalismy sie na takie wesele bo tutaj najczesciej wesela trwaja gora 5godz, a za kazda nastepna godz slono sobie zycza ekstra.Menu jest bardzo bogate ale my i tak wybralismy najtanszy zestaw.

sorry za bledy:O ale pisze z pracy.Osob bedzie napewno ok 35 osob do tego dochodzi jeszcze 10 osob ktore nie wiadomo czy przyjada( chodzi o wizy)

aha i jeszcze jedno nasz slub bedzie kosztowal prawie tyle samo co przyjecie :)

Mój był tani, nie zależało nam na orkiestrach, cudach , diamentach, sukaniach od projektantów. Była kameralna kolacja i walizki w bagażniku bo jechaliśmy w podróż tego samego dnia. To był najpiekniejszy dzien mojego życia.

Gość slubuje w czerwcu 2013
Mam coś do powiedzenia - nie, nie pomyliłam tematów. Chcę wydać jak najmniej na wesele. Wstępne koszta kształtowały się na 35 tysięcy przy 100 osobach. Więc postanowilismy zmniejszyc liste gosci, zrezygnowac z zespolu na rzecz didżeja. Zamierzam oszczedzic na strojach i dekoracjach. Czy to źle? tanszej sali i tak nie znajde niz 160zl za osobe. Oszczedzam na tym czym nie powinnam? moim zdaniem nie warto wydawac fortuny na stroje i wlasnie na tym zamierzam oszczedzac glownie jak i dekoracjach kosciola i sali.

Gość ślubniczka 2012
ja właśnie płacę 160zł od osoby, chciałam bym sie zmieścic w 20tys, na 80os, moja szwagierka na 120o wydała 60tys, dla mnie o wiele za wiele, ja właśnie oszczedzam na strojach, nie mamy kamerzysty, nie rezygnowała bym jednak z dobrej jakości obrączek, bo to jest na całe życie, ktoś tu napisał że bedzie miał srebrne, dla mnie to bezsensu, taka obrączka po 2-3miesiacach wyglada fatalnie, i wg mnie warto te 2tys wydac na obraczki,

Gość ślubniczka 2012
ja właśnie płacę 160zł od osoby, chciałam bym sie zmieścic w 20tys, na 80os, moja szwagierka na 120o wydała 60tys, dla mnie o wiele za wiele, ja właśnie oszczedzam na strojach, nie mamy kamerzysty, nie rezygnowała bym jednak z dobrej jakości obrączek, bo to jest na całe życie, ktoś tu napisał że bedzie miał srebrne, dla mnie to bezsensu, taka obrączka po 2-3miesiacach wyglada fatalnie, i wg mnie warto te 2tys wydac na obraczki,

Gość ślubniczka 2012