Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małapoz...

czy tesciowa ma rację co do wigliii?

Polecane posty

Gość małapoz...

jestem mężątką od niedawna i wigilię chcialabym spedzic u moich rodzicow. mieszkam z mężem u tesciow. czy ja powinnam ich zapytac czy nie beda miec nic przeciwko? juz katem słyszalam i niby w zartach jak tesciowa rzucila tekstem "ładnie to tak isc z domu na wigilię?" czy miala rację?

Gość przelot_em
Przecież bardzo łatwo ten problem rozwiazać. Najpierw podziel się opłatkiem z teściami, posiedź z godz. u nich, a później idź do rodziców. Albo odwrotnie. Teściowa też jest matka Twojego męża i chciałaby mieć w ten dzień także Was przy stole wigilijnym.

Gość niiun
w naszej tradycji weszłaś w ich rodzinę, a opuściłaś swoją, więc tesciowa ma rację jesli kierować sie tradycją.

my mieszkamy w jednym domu z moimi rodzicami, ale na wigili będziemy i u teściów i u moich rodziców. orostu trzeba się dobrze dogadać. np jedną wigilie zrobić na 15 a drugą na 18. chyba, że mieszkacie gdzieś daleko od twoich rodziców.

Gość przelot_em
Pomyśl trochę, wybiegniej w przyszłość, kiedyś i Ty być moze bedziesz teściową. Czy byłoby Ci miło gdyby Twój syn nie pojawił się na Wigilii w Twoim domu?

Gość wredna małpa synowa
No proszę jak się wszyscy nad teściówką litują! A osoba pisząca powyżej pomyślała jak się będą czuć rodzice autorki jak nie przyjdzie do nich na Wigilię?

Gość przelot_em
Czytaj uważnie Ty, wyżej tam. Jest napisane, że w miarę możliwości [ czyli jak odległości miedzy dwoma rodzinami nie jest zbyt olbrzymia ;)] trzeba być i tu i tam. Czyli i u rodziców i u teściów. KPW? czy jasniej trzeba?

Gość małapoz...
no tak tylko jak sobie zaplanowalam, ze pojade na kilka dni przed wigilia do rodzicow pomoc im i zostane juz do wigilii. a mieszkamy od siebie jakies 90 km to sporo. zreszta wolalabym u rodzicow

Gość małapoz...
ok pewnie tak trzeba zrobic a jeszcze jedno czy bedzie nietaktem jesli wlasnie pojade do swojego domu pomoc w porzadkach i pieczeniu a po wigilii u mnie przjedziemy do tesciow. to wiazaloby sie z tym, ze tesciom nie pomagalabym w przygotowaniach.

Gość weź zadzwoń do tej marlenki
najpierw wigilia u teściów a potem jedziedziecie do twoich rodziców - proste

no wlasnie wiec moglabys zostac i pomoc cos zrobic zeby nie wyszlo ze ucieklas i nie pomoglas .. no a pozniej pojechac do swoich rodzicow i moze tez im w czyms pomoc

Gość harmid
czy dobrze rozumiem, że Ty chcesz jechac do rodzicow i meza zostawic u swoich? bo caly czas piszesz 'ja'

Gość małapoz...
tak chcialabym pojechac na kilka dni do domu a maz dojechalby na wigilię

Gość trelemoreleakukupuku
A wkurzaja mnie na maksa te kolacje wigilijne gdzie kazdy wyprawia osobno i podem caly wieczor na rozjazdach. Skoro jestescie swiezym malzenstwem to zrob wigilie u was i zapros i tesciow i rodzicow oraz reszte rodziny i zacznij wlasna tradycje.

Gość volga_jasnowidzaaa
ładnie to tak isc z domu na wigilię?" glupia tesciowa:O to normalne ze mozecie spedzac widgilie i tu i tu, w końcu to twoi rodzice ja mieszkam z babcia mojego meza..i wigilie co roku ja organizuje wpadaja rodzice mojego meza i moja mama z siostra a twoi rodzice nie moga do was wpasc?? co to za problem?

Gość małapoz...
ja szczerze mowiac wolalabym w domu u rodzicow. u meza jest strasznie gwarno zawsze bo ma sporo rodzenstwa

Gość niedobrazebysieznac
a nie możecie ustalić, że co roku będziecie gdzie indziej na wigilii? W tym roku u Twoich rodziców, w przyszłym roku u jego rodziców. Albo coś w ten deseń. Teściowa nie ma prawa decydować, gdzie spędzisz wigilię i na ten temat możesz dyskutować z mężem i tyle.

Gość bella swan
Kochana uzgodnij sprawę z mężem i przedstaw waszą decyzję teściom. Każdy normalny człowiek powinien zrozumieć to, co postanowicie i zaakceptować decyzję, którą podjęliście. Mój brat z bratową ustalili, że Święta Bożego Narodzenia spędzają w całości u jej rodziców, a Wielkanoc w naszym rodzinnym domu. Nikt nie robi im wyrzutów, każda ze stron zaakceptowała ich wybór i wszyscy są szczęśliwi. Więc nie bój się podejmować decyzji. Dogadaj się z mężem i zróbcie tak jak postanowicie. W końcu jesteście dorośli:) Twoja teściowa powinna zrozumieć, że ze swoimi rodzicami nie widzisz się tak często jak Twój mąż ze swoimi:)poza tym Święta trwają 3 dni, więc jest tyle czasu, że możecie zaliczyć i jednych i drugich rodziców, nie koniecznie podczas wigilijnej kolacji.

Gość Skubaniec***
Ja robię wigilię u siebie, w domu i nikogo nie zapraszam. Moi teściowie nie znoszą moich rodziców, uważają się za lepszych, bogatszych...itp. W pierwsze święto jedziemy do jednych, w drugie-do drugich. I mam spokój -przynajmniej w wigilię. :D