Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blizniakiiiiiii

Do mam bliźniaków- WAŻNE

Polecane posty

Gość blizniakiiiiiii

Pytanie pilne do mam bliźniaków- czy w Waszej rodzinie sie one pojawiały-babcia albo mama miały bliźnięta? czyjest to genetyczna sprawa??????

Gość oczywiscie że genetyczna
to chyba nie nowość bliźnięta też często są wynikiem zapłodnienia in vitro albo też leczenia hormonalnego przed zajściem w ciążę jednak w naturze bliźnięta, to sprawa genetyczna

Gość blizniakiiiiiii
a czy jesli moja babcia od strony taty miała bliźniaki to ja tez moge miec na tej podstawie??????

zawsze jest takie ryzyko, nawet wtedy gdy w rodzinie nie wystepowaly nigdy blizniaki, wlasnie moja znajoma z pracy 2 lata temu ur bliznieta choc w zadnej ze stron nigdy blizniakow nie bylo Lecz genetyka i tak duzy ma wplyw

Nie, nie było bliźniaków w bliskiej i trochę dalszej rodzinie. Bardzo daleka kuzynka mojej mamy miała wprawdzie dwojaki, ale myślę, ze to za dalekie pokrewieństwo, by brać je w ogóle pod uwage ;-)

Gość krochmalenie
Genetyka ma chyba wpływ tylko od strony matki, w żeńskiej linii, ale to dotyczy bliźniąt dwujajowych (genetyczna skłonność do podwójnej owulacji). Może to być kwestia dziedziczenia, albo po prostu mutacji u danej kobiety, więc teoretycznie każdej z nas może się to przytrafić, tak jak mojej znajomej, u której nigdy od kilku pokoleń nie było żadnych bliźniąt, a ona ma dwujajowe roczniaki :) Strona męska nie ma chyba wpływu.

ojciec mojej mamy miał rodzeństwo bliźniaków i bliźniaki urodziły sie mojemu bratu a o strony bratowej brak ciąż bliźniaczych

Gość middle_soprano
poza przypadkami, gdzie przyczyną jes leczenie homronalne lub in vitro, to jest zdecydowanie genetyka - ale co ważne idzie po linii żeńskiej w rodzinie matki. Czyli jeśli np.w rodzinie matki przyszłej mamy bliźniąt nie było, a były w rodzinie ojca, to i tak prawdopodobieństwo jest znikome. Za to jeśli odwrotnie, to jak najbardziej możesz się spodziewać nawet drużyny piłkarskiej ;D

Gość lelelanka
Moja znajoma jest jedną z bliźniaczek jednojajowych i teraz urodziła piękne jednojajowe córeczki więc niewątpliwie coś w tym jest

Ja jestem teraz w ciazy blizniaczej, blizniaki dwujajowe. W mojej rodzinie nie bylo blizniakow, u meza kiedys dawno byly. Poza tym ja mam podwojna macice i slyszalam ze to tez moze miec wplyw. Nie bralam nigdy tabletek anty ani zadnych lekow, nie leczylam sie, udalo nam sie w drugim cyklu staran. Wiec wedlug mnie kazdemu moze sie trafic ciaza blizniacza bez wzgledu na genetyke czy leczenie.

Gość Do aniauu
"trafić" może się każdemu, wiadomo ale wpływ na ciążę bliźniaczą mają różne czynniki wcześniej wymienione