Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oludzieludzieeee

Problem z pracą licencjacką !

Polecane posty

Gość oludzieludzieeee

Hej, mam pytanie do tych którzy mają za sobą pracę licencjacką lub magisterską (lub inną tego typu, wiadomo ;)). Chodzi o to że moją pracę opieram głównie na jednej książce- to znaczy przeczytałam ją i teraz własnymi słowami na podstawie tej książki piszę pracę, oczywiście przeplatając dane z tamtej książki cytatami i danymi z innych źródeł, dając przypisy tym innym. Dlatego jeśli miałabym dać przypisy do tej mojej głównej książki to musiałyby być one prawie na każdej stronie- wszystko napisałam swoimi słowami i nie ma tam przemyśleń autora, raczej suche dane dotyczące historii- daty i tym podobne. Czy więc muszę dawać przypisy na każdej stronie z jedną i tą samą książką czy wystarczy że podam ją w spisie literatury? Bardzo proszę o pomoc !

Gość oludzieludzieeee
Pomoże ktoś?

Gość teoria z dupy wzieta
spytaj sie promotorki, ale mi sie wydaje ze powinnas dodawc przypisy, bo przeciez pomimo tego iz pisalas wlasnymi slowami nie jest to twoja opinia.

Gość Mrs Inżynierka
SPrawdz co to znaczy ibidem ;-)

Gość jedna książka ?
No proszę Cię nie żartuj. Z jednej książki to dzieci piszą opowiadanie w podstawówce i nazywa sie to lektura. Nie pisz wogóle tej pracy po co ? Zawsze muszą być przypisy i literatura co podasz 1 książkę ? To obciach i znak, że mało czytałaś na temat, mało uwagi poświęciłaś już nie wspominając jak to będzie wyglądać spis literatury i jedna książka. To są tzw studia więc trochę wstyd i się ludzie potem dziwią, że licencjatu się nie traktuje poważnie. To, że piszesz swoimi słowami też nie łaska. Chyba, że chcesz plagiat walnąć. Więcej literatury, chyba, że masz jakąś super nową teorię i całą pracę udowadniasz jej słuszność w innym przypadku tylko biernie odtwarzasz. Czytasz, przyswajasz i zmieniasz w zależności od potrzeb. Więc literatura musi być.

Gość oludzieludzieeee
Spis literatury mam na jakieś 15 książek i z każdej z nich coś piszę po prostu moją główną książką którą się podpieram jest ta jedna konkretna. Nie ma w niej żadnych opinii itp- są wymienione daty i kolejne wydarzenia historyczne. Oczywiście zawarłam ją w spisie ale czy mam robić przypisy do niej na każdej stronie? Myślę że niewiele się pokrywa z książką bo piszę swoimi słowami- tak, wiem że to myśli kogoś innego ale przecież to są daty, suche fakty i podaję tę książkę w spisie literatury. p.s. Promotora nie mogę zapytać, już nie mam czasu na to a jego teraz nie ma.

Gość oludzieludzieeee
Inżynierka - gdzie mogę dać taki podpis ibidem? Na końcu pracy? Czy jak?

Ja też opierałam się głównie na jednej książce, ale nie robiłam przypisów, tylko co jakiś czas w tekście w nawiasie pisałam nazwisko i rok, bo tak kazała mi promotorka. Mimo wszystko spis literatury to minimum 15-20 pozycji. Przecież musiałaś coś przeczytać odnośnie metod badań pracy, coś gdzie masz definicje do tematu... I wszędzie te nawiasiki. Nie rozumiem co znaczy "nie mam na to czasu teraz, jego i tak nie ma". No to sorry, gdzie Ty studiujesz? Twoja praca=wiercenie dziury w brzuchu promotorowi. Jeśli Ci zależy.

Gość oludzieludzieeee
Sytuacja jest na ostrzu noża że tak powiem bo do ostatecznego terminu oddania pracy mam jakieś 2tyg i mój promotor będzie w szkole dopiero przed samym moim terminem więc wprowadzi szybkie poprawki, w nocy je zrobię i rano już oddaję pracę. Dlatego tak to wyszło. Praca jest ok ale zapomniałam akurat o to jego zapytać a teraz go nie będzie, jest poza miastem. Niestety. Pozycji w spisie mam trochę, nie o to chodzi, ich też używam w przypisach- wiadomo. Po prostu mam taki temat że głównie ta jedna książka jest mi przydatna a głupio tak na prawie każdej stronie dawać przypis do tej samej pozycji, przecież jej nie zerżnęłam.

Gość ciemno
pisząc prace musisz podac rowniez strone na ktorej przeczytalas dane informacje, piszesz w nawiasach nazwisko autora, data wydania książki i strona np. (Brown 2000: 53).

Gość A prawda jest taka, że...
Korzystanie z jednego źródła do pisania pracy licencjackiej, to zdecydowanie za mało.

Gość oludzieludzieeee
I myślicie że to nie będzie głupie tak na każdej stronie wśród różnych przypisów podawać tę samą książkę? PODKREŚLAM raz jeszcze- NIE piszę mojej pracy tylko z jednej książki, ale jest to główna książka na której opieram całą moją pracę, a inne książki są jakby dodatkiem.

Gość Annnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
musisz dac przypis do kazdego tekstu ktory cytowalas. to co masz wlasnymi slowami juz nie. pamietaj ze praca licencjacka powina sie opierac na 30 pozycjach literatury jesli na jednym zrodle promotor bedzie sie mocno czepial

Gość oludzieludzieeee
No mam około 15 w spisie literatury, myślę że jest ok. Tylko ta jedna jest taka główna bo po prostu jest konkretna i jest w niej wszystko to co potrzebuję. Specjalnie żeby nie zżynać najpierw ją przeczytałam a teraz piszę swoimi słowami, oczywiście daty spisuję bo aż takiej pamięci to ja nie mam ;) Są w tej książce po prostu chronologicznie fakty poukładane i to z niej wzięłam. Dlatego tak się zastanawiam czy dawać przypisy do niej na każdej stronie...

to nie masz zadnego cytowania ksiazki w tej swojej pracy? przeciez definicji czy faktow nie moglas napisac swoimi slowami, jest to blad w pisaniu pracy.

Gość ciemno
chodzi o to ze ktos obcy kto bedzie sobie czytal twoja prace mogl znalezc to co napisalas w źródle z którego korzystasz, jesli nie dasz przypisów te slowa beda uznawane za Twoje...

Gość oludzieludzieeee
Mam różne cytaty, kilka z tej książki ale większość z innych źródeł. Owszem, można pisać różne fakty swoimi słowami, to nie jest trudne :) A przynajmniej tak mi się wydaje...

Gość oludzieludzieeee
Rozumiem, więc lepiej dać przypisy. Słowa w sumie są moje, ale inspirowane czyimiś więc.. No tak. Tylko teraz pytanie- czy dawać te przypisy na każdej stronie gdzie zawarłam myśli natchnione tą jedną książką? Bo prawie na każdej stronie chociaż kilka zdań mam takich.

Gość ciemno
moim zdaniem tak, i wlasnie przypisy musisz dawac zawsze, no chyba ze cos nowego odkrylas czy wymyslilas...

współczuje promotorowi. a Tobie proponuje najpierw zobaczyć jak wygladają przypisy w książkach i w innych pracach. praca licencjacka nie polega na przepisaniu innej ksiazki swoimi slowami :P

Tak, na każdej. Dziewczyno, nie miałaś na studiach czegoś takiego jak nauki pomocnicze? O tym jak się powinno prace pisać? Ja na jednej stronie czasem miałam 18 przypisów, z czego 7 z jednej książki. Przecież większość tych myśli znajduje się na różnych stronach, w różnych miejscach książki. Nie zaznaczające tego popełniasz plagiat.

Gość oludzieludzieeee
Miałam tylko jedno takie spotkanie, poważnie. Wiem, że mam dziwną uczelnię. Przypisy daję z innych książek, nie róbcie ze mnie jakiejś kretynki.

mogę POMÓC w poprawie plagiatu, ale także mogę udzielić pomocy w napisaniu pracy licencjackiej. zainteresowanym podaje kontakt katrin08@wp.pl

Gość miklaszewska
Też do nich się zwracałam z moją pracą. Część napisałam sama, ale potem utknęłam w martwym punkcie...Na szczęście ich znalazłam - miałam pracę dobrze zredagowaną i napisaną.

Gość jennefere
Przypisy z jednej książki to raczej duży problem przy pracy licencjackiej. Bibliografia powinna zawierać przynajmniej z 10 pozycji żeby pokazywała, że zgłębiło się temat. Jeśli nie znasz innych pozycji albo nie przeczytasz reszty książek to zleć napisanie pracy na mgr-konsultacje.pl

Gość Joanna G
Bronię się we wrześniu, pozostało mi niewiele czasu, strasznie się stresuję. Praca już dawno skończona, ale chcę doprecyzować bibliografię... Czy możecie udzielić mi parę wskazówek? Wzorowałam się na tym, co jest napisane na stronie: http://www.pracedyplomowe.edu.pl/bibliografia-do-pracy-dyplomowej.html czy macie jakieś uwagi? Chyba dam ją całej rodzinie do przeczytania, żeby wykryli błędy ;)

Gość moniaaaa11
Jeśli masz problem z pracą poproś o pomoc specjalistów z http://pisanie.co/mazowieckie/radom/ . Ja jestem z Radomia i dzięki nim udało mi się dokończyć pracę licencjacką, miałam podobne problemy do Ciebie, nie potrafiłam znaleźć odpowiednich źródeł. Wejdź na ich stronę i zapoznaj się z ofertą.

Gość gość
Oferuje pomoc w pisaniu licencjackich, magisterskich i zaliczeniowych. Przy pisaniu prac korzystam z różnorodnych źródeł, tj. pozycje literackie, czasopisma, roczniki statystyczne itp. Opieram się na źródłach powierzonych lub własnych. Cenę oraz termin ustalam z każdym indywidualnie w zależności od złożoności tematu, długości pracy oraz czasu potrzebnego na jej napisanie. Wszystkie prace powstają na indywidualne życzenie klienta od początku do końca. Zapewniam wysoką jakość, rzetelność, terminowość, anonimowość. Każda praca sprawdza jest w cenie systemem plagiatowym. NAPISZ; pelcwiktoria@onet.pl