Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylko się pytam

czy dług aliemntacyjny się przedawnia

Polecane posty

Gość tylko się pytam

witam alimenty od chwili narodzin dziecka były ściągane przez komornika,od 2 lat dłużnik nie płaci alimentów,prawdopodobnie wyjechał za granicę,sprawa trafiła do prokuratury i sadu okręgowego. Komornik wystawił zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji,sąd okręgowy z uwagi na brak adresu dłużnika również zawiesił sprawę Czy w związku z tym dług alimentacyjny ulegnie przedawnieniu? Co zrobić aby komornik i sąd ponownie wszczął postępowanie? Czy dług alimentacyjny jest dziedziczony np czy dziecko po skończeniu edukacji będzie mógł sie ubiegać o zaległe alimenty ? Dziecko ma 10 lat i jest uczniem szkoły podstawowej

Gość tylko się pytam
bo pracuję i zarabiam 1800 zł co dyskwalifikuje mnie do pobierania alimentów z FA-jestem tylko z dzieckiem-dochód dzielony na 2 osoby

Gość 3098402387tuiertjiohj
ja znam taki przypadek gdzie facet zwail za granice i alimenty płaci teraz jego matka-czyli babka dziecka

Długi wynikające z obowiązków alimentacyjnych ulegają przedawnieniu, podobnie jak wszelkie obowiązki umowne. Zgodnie z art. 137 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech. Należy jednak zaznaczyć, że bieg przedawnienia wstrzymuje pozew sądowy lub też inna czynność prowadząca do odzyskania długów. Jeśli komornik zwleka z wyegzekwowaniem tej kwoty, to czas przedawnienia ma tutaj również zastosowanie. wejdź sobie na forum prawne,tam powinnaś doczytać więcej,pozdrawiam🌼

Gość Weraaa,Weraaa
edzio52 ah jakie cwane, roboty znalezc nie umia ale prawo to znaja stary a głupi-chyba ta renta to na głowę przyznana!! naucz się czytać ze zrozumieniem!! autorka wyraźnie napisała że pracuje i sama utrzymuje dziecko!! to ojciec dziecka gnojek nie wywiązuje się ze swojego obowiązku ty dupku

Gość to jest świadczenie okresowe
art.118 Kodeksu Cywilnego ,przedawnia się o roszczenie o każdą ratę alimentacyjną w ciągu 3 lat

Gość to jest świadczenie okresowe
Jeżeli to są alimenty na dziecko a ojciec ma władzę rodzicielską to przedawnienie nie biegnie art.121 Kodeksu Cywilnego

Gość hsdhfdhf
czy dlug wobec FA tez sie przedawnia?

Gość florydda3
te 3 lata dotyczą wszystkich świadczeń okresowych, a nie obowiązków umownych. alimenty są świadczeniem okresowym i 3letnie przedawnienie się ich z tego tytułu tyczy. ale dotyczy to wymagalności tego świadczenia, czyli - jeśli on ci nie zapłacił, a ty się w przeciągu 3 lat o te pieniądze nie ubiegałaś to po tych 3 latach oczywiscie możesz to zrobić, ale wtedy on może podnieść zarzut przedawnienia i nic nie uzyskasz. Jeśli jednak wcześniej interweniowałaś w tej spr. i trafiła ona do sądu to ten fakt przerywa bieg przedawnienia czyli ten 3 letni okres.

Gość gość
Nigdy nie uchylalem sie od placenia alimentow po rozwodzie musialem sie wyprowadzic z domu nie mialem mieszkania prace musialem rzucic powstalo zadluzenie na 7tys zl sprawa sadowa te post ubeckie czerwone smiecie z sadu skazali mnie na 8mc pozb wol.. Na trzy lata wyjechalem za granice do pelnoletnosci i usamodzielnienia sie dzieci placilem alimenty regul.plus zawsze wysylalem dzieciom dodatkowe pieniadze przysieglem sobie ze tego zadluzenia za ktore mnie skazano nigdy tym ubeckim s****wom nie zwroce slysze komornik to na wymioty do dzis mi sie zbiera nie zwroce tego dlugu gdyz oddajac go za co bylem karany

Gość gość
Musiałeś być wredną mendą, skoro cię skazali. Robią to tylko w wyjątkowych przypadkach. Jesteś pisowską mendą, spamującą przeciw sądom, bo nigdy nie dają wyroku po kilku miesiącach niepłacenia. Znowu PiS zatrudnił głupka na spamera :(.