Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przedswiatecznagoraczka

Macie juz choinke?

Polecane posty

Kiedy zaczynacie przygotowania? Gotowanie bigosu i inne???

choinke ubieram w piatek przed wigilia, bigos przywozi mi mama,uszka tak samo. mam zamrozone 60 pierogow i 10 krokietow,bo to na 2 osoby dorosle plus dwu i pol letnie dziecko. upieklam tez pierniczki,juz 2 tygodnie temu,zeby zdazyly stwardniec i namieknac z powrotem. jutro robie jeszcze golabki z kasza i grzybami, ciast nie pieke,kupie ze dwa rodzaje w czwartek,mam juz zamowione :)

Golabki rozumiem zamrozisz?

Gość szabada
o matko... to będziesz miała swięta.... pierniczki i po krokiecie

Gość :O:o:O;O
przedswiatecznagoraczka zachowujesz sie jakbys obchodziła l swieta 1 raz w zyciu:O:O

tak tak,oczywiscie. nie dalabym rady wszystkiego zrobic tuz przed wigilia,wiec od 2 tygodni staram sie te 2-3 dni poswiecic na gotowanie,pieczenie. wykrochmalilam i wyprasowalam tez swiateczne obrusy,kupilam serwetki na stol. zostalo mi jeszcze tylko zamowic wedliny,ale tym zajme sie chyba jutro :)

szabada: a gdzie napisałam, że będę miała tylko "pierniczki i po krokiecie"?

Gość fonfarowa
Ja choinkę już ubrałam,a na święta nic nie szykuję,bo jedziemy do teściów,Upiekę tylko szarlotkę i makowiec bo dobrze mi wychodzi i tyle:-)

kazdy raz jest tym pierwszym:) I to o to chyba chodzi:) Gdybym miala pojesc do Swiat jak do dnia codziennego, to chyba stracilyby swoj sens.

*podejsc

tak i to baaardzo wyjątkową :D :D :D dziś robiłam stroiki świąteczne na cmentarz, i zrobiłam 1 taki większy w doniczce może 25 cm wysokości - do tego 4 gałązki z choinki + kamienie + cement, poszłam szykować obiad a mój Synek cichutko siedział, wchodze z obiadem a ten "taaarraa - zobacz jak ładnie ubrałem choinke! :D :D :D taki był dumny z siebie ze nie miałam sumienia sprowadzać go na ziemie :D :D :D

dla mnie tegoroczne swieta beda wyjatkowo wyjątkowe, bo szykuję je sama- z pomocą bigosu i uszek mojej mamy, żeby zaraz ktoś nie dowalił. sałatki,ryby,barszcz i INNE DANIA WIGILIJNE- zeby z kolei nie było, że jemy tylko ten bigos i uszka- robię sama. zreszta, odkąd pamiętam przezywałam wigilię zawsze na 2 tygodnie przed:D

Gość szabada
ja tam wszystko robię w 2 dni przed wigilią, bez przesady, trzeba umieć się zorganizować, gotowanie i pieczenie tylko sprzątam szybciej jak słyszę że babki dwa tygodnie przed świetami zaczynają gotowanie to ja nie wiem co one robią

AgataHa A juz myslalam, ze tylko ja ciesze sie jak dziecko na mysl o Swietach:) Kurcze doczekac sie nie moge.

Gość Moim zdaniem---
Agata i pod tym względem jesteś cudowna:) Z pozdrowieniami dla takich ciepłych osób jak Ty.Na zdjęciu jesteś z córeczką???Będzie miała wyjątkowe Święta co roku dzięki tak wspaniałej mamie.

No wlasnie, a chcialabym te w dni miec spokoj i zrobic tylko to co niezbedne do zrobieia na ostatnia chwile.

Gość szabada
choć w sumie jak można sałatkę robić 4h to i można jedzenie na świeta przygotowywać 2 tyg

Gość szabada
no ale potem to jedzenie takie odmrażane, zeschnięte, nieświerze

Moim zdaniem - dziękuję, nie codzień spotyka się na kafe kogoś, kto zamiast obrzucić jadem jest zwyczajnie miły:D tak,na zdjęciu jestem ja z córeczką. 2 dni przed nie ogarnęłabym się ze wszystkim, bo co roku wyjeżdżamy na wigilię na narty. Zazwyczaj całą rodziną,ale moi rodzice w tym roku eksperymentalnie jadą do mojej siostry, która mieszka za granicą i nie może przyjechać na święta, a teściowie....jak to teściowie :)

Gość szabada
to może lepiej zamówić wszystko, kupić, niż podawać rodzinie takie odmrażane jedzenie

szabada i jak,jecie potem te dwudniowe pierogi? to ja już wolę moje zamrożone, odmrożone w dniu wigilii, niż nieświeże...ale co kto lubi

szabada Ty kochana moze w ogole nie rob zadnych przygptowan do Swiat:) Wiecej w Tobie jadu niz nastroju Swiatecznego...

jak wolisz kupne,to proszę bardzo, ja WOLĘ ODMRAŻANE. Jeśli Cię to boli,to wybacz, ale to forum do wymiany opinii i spostrzeżeń, a nie do przyklaskiwania każdemu

Gość szabada
chyba dwuTYGODNIOWE jest bardziej nieświerze niż dwuDNIOWE. pierogi, uszka i barszcz robię w Wigilię

Gość Moim zdaniem---
A co zamrożone jedzenie jest złe??? Odmrozi się i nie traci nic na wartości PROSTE. Właśnie że kobietka fajnie wymyśliła,powoli do przodu a nie na urwanie głowy tym bardziej że przy dzieciach nie można wszystkiego na raz. I przynajmniej ma dopięte wszystko na ostatni guzik.

szabada - jesteś genialna - ok ? a ja dołączę do "niegenialnych" :P - pierogi z kapustą i grzybami już mam, a ruskie będę jutro robić i mrozić :P

szabada za wszelka cene chcesz pokazac (podbudowac sie) jaka to jestes wpaniala i niezastapiona... Tez kiedys robilam wszystko na ostatnia chwile przed Swietami. Teraz wole isc z dziecmi na spacer, wypic spokojnie kawke, poprzytulac sie z mezem.

Gość mała stoki
szabada nie zapomnij sie wyspowiadać:) jako grzech główny podaj "jestem hamska i arogancka lubie się wywyższać i dogryzać innym proszę księdza taka ze mnie dewotka"

Gość szabada
żaden jad, nie rozumiem tylko jak można robić jedzenie na święta przez dwa tygodnie, trzeba naprawdę bardzo sie starać. ja sobie wszystko wcześniej obmyślam, kupuję, i robię! sernik, przekładaniec, makowiec i biszkopt do torta dwa dni wcześniej. ryby, sałatki, pasztety i szynki też, w wigilię kończę torta, robię uszka, barscz i pierogi

Poza tym do wigilii chcę usiąść jak kobieta,a nie jak kura domowa,co cały dzień lepiła i smażyła- w wigilię smażę krokiety i gotuję pierogi, karpia nie robię, bo nie lubimy, więc będzie jedynie ryba po grecku i śledzie, resztę czasu spędzam na stoku,a jeśli zostałabym w domu,to przed lustrem- chyba każda kobieta chciałaby i w święta ładnie wyglądać