Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pojęcia bladego nie mam

Kiedy podać 4 miesięcznemu dziecku kleik ? PROSZĘ O ODPOWIEDZI

Polecane posty

witajcie moja córka ma ponad 4 miesiące i nie wiem kiedy mogę podać jej kleik ? chyba n apoczątek rano ? I w jakich ilościach ? zjadam 150 ml czasami mniej więc ile mam dosypać tego kleiku ? I dzisiaj mam zamiar dać jej ziemniaka ale czy razem z marchewką ? czy osobno ? marchewkę dobrze przyjęła. I kiedy mam podać jej nektar jabłkowy ? czy dodawać do niego wodę czy nie ? BArdzo proszę o odp.

Gość kleik? po co?
każdy inny nowy pokarm najlepiej wprowadzać osobno i obserwować czy dziecko nie reaguje alergicznie gdy będziesz mieć pewność, że jest ok - wtedy możesz mieszać

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjthu
ale widziwiasz ja dziecku jak tylko skonczyło 3 miechy dawałam kleik do nocnego posiłku i przynajmniej przesypialo dłużej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111

Gość zapchałaś dzieciaka kleikiem
na noc to i spało dłużej:O

każdy nowy produkt podaje się sam i najlepiej rano. akurat przy kleiku nie trzymałam się tej zasady i moje dzieci dostały go na noc po raz pierwszy to tylko ryż i nie ma prawa po nim wystąpić uczulenie czy inne ne chciane objawy :) a co do ilości na pierwszy raz do tych 150ml bym dodała około 1-2 łyżeczek od herbaty :)

AHA CZYLI JAK MARCHEWKĘ DOBRZE TOLERUJE TO NIE PODAWAĆ DO NIEJ ZIEMNIAKA ? TYLKO OSOBNO. DZISIAJ 3 ŁYŻECZKI ZIEMNIAKA JUTRO 5 PO JUTRZE 7 TAK ROBIŁAM Z MARCHEWKĄ I JABŁUSZKIEM. a KIEDY MOGĘ POŁĄCZYĆ ? PRZECIEŻ MAŁO JEST PRODUKTÓW KTÓRE SĄ POJEDYNCZE. tO MYŚLAŁAM ŻE TAK JAK JEST ZIEMNIAK ZE SZPINAKIEM TO MOGĘ PODAĆ I MARCHEWKĘ Z ZIEMNIAKIEM A MOŻE MI KTOŚ JESZCZE OD NA TEMAT NEKTARU ? BO W SIECI CZYTAŁAM ŻEBY LEPIJE NIE PODAWAĆ NEKTARÓW

Gość sgtfhyjuiy7tresdfr
Nie wiem o jaki nektar Ci chodzi, :P ale ja swojemu 4,5msc podaję: -soki i herbatki - uwielbia je, pije wszystkie jakie są dostępne od czwartego miesiąca. Soku podałam mu od razu 100 ml, dopiero później przeczytałam, że podaje się troszeńkę na początek, ale nic mu nie było, codziennie pije 100ml soku, codziennie inny smak + herbatki (dużo ich pije, różne smaki) np. codziennie wypija rumianek, koperek + sok i jeszcze jedna herbata (codziennie inne smaki wszystko po 100ml) -słoiczek - marchewka z ryżem, marchewka z ziemniaczkiem, jabłuszko samo, albo z marchewką. Nie lubi tego jesc daję mu parę łyżeczek dziennie jednego słoiczka. -nie karmię piersią, w dzień je mleko humana, na noc daję mu humana plus (bardziej syta, troszkę zagęszczana) i jak pije to mleko na noc to robię mu 50 ml kaszki, lub kleiku - parę łyków mleka, parę łyżek kaszki/kleiku - inaczej nie zje. Mleka pije 150, 170. Jak mu kleiku dam do mleka to nie chce pic w ogóle,dlatego daję mu tak jak pisałam wyżej. Kaszki ma smakowe, ogólnie to codziennie dostaje inny smak kaszki, soku, herbat i słoiczka, trzeba patrzec tylko, żeby byly od 4 msc.

Ja kiedyś pytałam o to samo na forum i miałam potem jeszcze większy mętlik w głowie. Pytanie o coś takiego na forum nie jest dobre, wierz mi. Każda ma swoje zasady, każde dziecko jest inne i to ty je znasz najlepiej a nie jakaś baba :D na forum. Ja podawalam nowe jedzonko intuicyjnie, nie robiłam dużych przerw pomiędzy nowościami, obserwowałam ile zje i co lubi najbardziej. Nie trzymałam się specjalnie jakiś kolejnosci. Schematów żywienia też się nie trzymam. Jakbys zadała pytanie np. husta czy nosidełko, znalazlabys tyle odpowiedzi, że wkońcu nie kupiłabys nic. Tak samo jest z żywieniem. Dziękuję za uwagę :P