Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chorzowianka21

Jak podać maluchowi leki ? proszę o radę .

Polecane posty

Gość chorzowianka21

Hej , od dłuższego czasu czytam to forum i każdemu doradzacie , więc może i mi coś poradzicie. Mam synka ma 11 miesięcy i mi się rozchorował , tak że konieczny był antybiotyk, lakcid, syrop na kaszel i wapń , łacznie 4 łyżeczki , powiedzcie mi jak zrobić żeby chciał to wypić ? Ja juz nie mam pomysłu , i może podzielicie się ze mną informacja na temat skutecznego czyszczenia noska , mam fride i co ? i nie pozwala sobbie jej włożyć

Gość mamama27
leki u nas działa strzykawka - synek sam ochoczo buzie otwiera i ją gryzie i czasem sie wkurza że już się skończyło na katar o niebo lepszy od fridy jest katarek - dziecko jest zajęte odkurzaczem a ty możesz jeździć mu po rączce potem po policzku i fuk do noska - szybko wyciąga, w każdej pozycji - u nas hit

Gość MłodaMamaMłodaMama2
Córka ma 18 miesiecy i syropki daje jej ze strzykawki, natomiast tabletki krusze na proszek i mieszkam na łyzeczce zmiodem - córka chetnie oblizuje cala lyzeczke - jak lizaka :)

Ja wszelkie syropy i antybiotyki podawałam i podaję swojemu malcowi strzykawką taką z syropu nurofen, a co do czyszczenia noska to najpierw do każdego otworu nosowego dawka kropelek w spray-u (zapomniałam jak sie nazywają- rozrzedzające) a po chwili niestety czasem siłą we dwie osoby fridą tzn ja mam sopelek ale to chyba ta sama zasada działania. Oboje tego nie lubimy z synem ale szybciej zdrowieje... i spokojniej śpi jak mu to zrobię przed snem:) Powodzenia i powrotu do zdrowia

Gość mamama25
Ja z kolei podaje na łyzeczce razem z pokarmem np kaszka. Mój synek ze strzykawki nie bardzo chciał przyąc antybiotyk. A co do katarku to nie potrafie sie wypowiedziec co jest skuteczne poniewaz na szczeście nie musiałam z nim walczyć ale wiem że w aptece jest taka aromaterapia dla dzieci gdzie moczysz pieluszke w wodzie do ktorej dodaesz kilka kropel olejku. Podobno pomaga w oddychaniu i udraznia komory nosowe. Ale czy to skuteczne to nei wiem. Jest jeszcze masc majerankowa ale tez nie potrafie sie wypowiedziec co do jej skuteczności. a jak "wyciagnac katarek" chyba gruszką..

Gość chorzowianka21
wiedziałam że pomożecie , no w sumie z tą strzykawką świetny pomysł , nic poczekam az tatuś małego wtsanie to pójdzie i kupi mi strzykawke , a to wszystko na raz mma do niej wlać , czy najpierw jedno , drugie trzecie i czwarte ? . Dla takich dzieci powinni zrobić 4 syropy w 1 heh . A ta strzykawka to jakis konkretny rozmiar ?

Ja mam strzykawke do 5ml i wtedy mozna dokładna ilośc syropku podac maluchowi. Nosek córce czyszciłam ostatni tydzień zwyklą gruszką. Najpierw moczyłam wacik spreyem i moczyłam nosek a potem gruszka do nosa i po sprawie.

Gość chorzowianka21
On od małego jak coś się zbliżało do jego nosa robił larmo i odpychał łapkami . teraz jest gorzej bo od miesiąca chodzi. i ma więcej siły. Ten nosek to mu psikam disne marem czy jakoś tak i po chwili zawijam w kocyk i próbuje wysysać , mam ten katarek ale on się boi odkurzacza jak jest włączony .... Na temat jego jedzenia szkoda gadać je jak mu się zachce i ile chce wstał o 8 i do tej pory kaszka stoi, ostatni raz jadł o 20 , jak nie ejst głodny nie je i nie wiadomo co bym mu nie dała nie zje.

takie strzykawki-miarki dołączone są np. do antybiotyków, lub syropów przeciwgorączkowych dla dzieci, nie chodzi o zwykłą strzykawkę, choć ta też pewnie się nadaje. Nie wiem, czy można kupić takie oddzielnie. Przy aplikowaniu trzeba uważać, by podawać lek na język a nie wstrzykiwać w gardło, bo można zrobić krzywdę wstrzykując nie tam, gdzie trzeba ;)

Gość chorzowianka21
Ja mam paracetamol w syropie i nie było tam zadnej strzykawki ani w ospamoxie ani w zadnym innym ino łyżeczki i kubeczek

Gość chorzowianka21
Ja też siłą wiem że to źle ale już nie mogę , jak mój faacet nie śpi on to robi mały wie że tata nie odpuści i jakos staje się bardziej uległy i nie walczy tak ..... On jest bardzo grzeczny ,sam zasypia sam się bawi jakoś nie mam niewieadomo jakich problemów z nim , jak nie kiedy czytam na forum problemy innych matek , ale musi brać te leki , nie uśmiecha mi się zeby do szpitala poszedł.

Gość iza .p.,.
moj ma 3.5 roku i jest chorowitkiem, jak byl malutki bral juz leki, no wtedy jakos polykal, i nie bylo problemu zadnego, chociaz jak protestowal, to we dwojke i dalismy rade, maz go bral na kolanko, i czasem po prostu wkladalam do buzki lyzeczke z lekiem, i polykal, nigdy na sile , ale z pomoca, wiesz odwrocic uwage zabawic itp jak byl starszy to sie zloscil,ze nie , ale wytlumaczylam i nie problemu, lyak ladnie, tylko raz mial zastrzyki przy anginie leki wziac musi, wiec podac musisz, wiesz metoda prob i bledow, moze wypluc, zwym. ale trudno, a co d fridy- moj dawal sobie w tym wieku jak twoj, i teraz tez daje , chociaz zly czasem, ale niestety trezba zaaplikowac a to wode morska badz krople, a potem wyciagac wszystko, jak byl maly , nie patyczkowalam sie z nim, siadalam okrakiem na nim, delikatnie raczkie na bok, i wyciagalam, brutalne moze, ale chwilka krzyku i nos czysty, a nie,ze sie dusil , no, trudno

Gość nnnieeeeeee
Zależy jakie dziecko... Moje nie chciało lekarstw ani przez strzykawkę, ani z czymś słodkim, ani przez prośbę ani przez groźbę. Trzeba był siłą otwierac buzię, wlewac, a i tak potem często zwracało.. Ale wyrosła i teraz rozumie że musi.

Gość iza .p.,.
strzykawka to niewypal moim zdaniem, bo dziecko musie wtedy polykac dawe ,ktora jakby to powiedziec, jest powoli wpuszczana do gardla i buzi, a wiec przeciaga sie to, bo nie wstrzykniesz dziecku na raz, a lyzeczka sie przychla i bach, najlpiej na kolanko-- raczka jedna za plecy, druga tez, i dziubek nawet jak placzacy to otwarty i sie daje

Gość iza .p.,.
mimo takich metod zwrotow bylo malo :P lepiej niech polacze niz choruje dluzej i mocno bo nie wezmie lekow

Gość obeznanos
Lek najlepiej podawać w tej strzykawce z leku - np panadol. Masz podziałkę na ml, łatwo wstrzyknąć do buzi.A co do tego, że dziecko nie chce, moje też nie chce , rzuca się i odpycha rękoma, tak samo jest przy oczyszczaniu nosa aspiratorem , jeden wielki protest, ale to po prostu przytrzymuje się dziecko i podaje wbrew protestom. Najlepiej jak jedna osoba trzyma dziecko na kolanie i lekko przytrzyma ręce, a druga rozchyli buzię i poda lek, to nawet najbardziej protestujące dziecko da się ujarzmić. A leki powinnaś raczej podać osobno, nie wszystko na raz. I u nas najlepiej sprawdza się podanie leku jakiś czas przed posiłkiem, na pusty żołądek, bo jak damy po jedzeniu, kończy się to czasem wymiotami. A przed jedzeniem nigdy nie ma odruchu wymiotnego.

Ja mam 3,5 latka. Jest strasznie uparty. Jesli cos mu sie w leku nie spodoba, to nawet ja sie mu poda strzykawka, to albo wypluje, albo zwymiotuje. Tak, ze u nas w przypadku antybiotyku zawsze sa zastrzyki. Nurofen, syropki na kaszel itp polyka bez problemu. Z antybiotykow to nawet cecloru nie wezmie (a jest to "najsmaczniejszy" z antybiotyków)

Gość obeznanos
Podawanie łyżeczką to na moje porażka,bo sporo się wtedy wylewa. Wystarczy że dziecko trzepnie ręką, wierci się, rzuca i łatwo rozlać lek z łyżeczki, nawet w momencie wlania do buzi,a strzykawką precyzyjnie podasz tak, że dziecko wszystko połknie.Właśnie można podać na raty, na 3 wstrzyknięcia np. i od razu trafia to,gdzie trzeba i nic się nie rozlewa. Może takie małe niemowlę to jeszcze da sobie podać łyżeczką, ale ponad roczne dziecko czy prawie roczne już jest tak ruchliwe i silne, że łatwo wszystko rozlać.

Gość obeznanos
No gorzej właśnie jak dziecko wypluwa czy zwymiotuje, wtedy chyba jedyna rada to zastrzyki albo przemycanie leku w jakimś jedzeniu czy piciu, o ile dziecko chętnie je.

Gość kilmee
Ja podaje syropy w strzykawce od nurofenu, a co do fridy i wody morskiej, to już muszę niestety zadziałać siłą, bo też się wyrywa. Mąż trzyma malago jak lekarz kazał, czyli jedną ręką za ręce a drugą przytrzymuje czoło, a ja szybko ściągam,wszystko zajmuje ok 30 sek a syn przynajmniej może oddychać a wydzielina nie zalega w nosie..Ktoś powie że nic na siłę,ale wole żeby mały pomarudził 30 sek a miał czysty nos.

Gość chorzowianka21
dzięki dziewczyny , ja próbowałąm wszytskiego poza strzykawką , Jak by miał 2 latka bym go przkupiłą cukierkiem czy coś a tak , jestem ze tak powiem udup_ona . Ogólnie od 2 mcy jestem załamana jego jedzeniem , są dni że zje pół miseczki kaszki , trochę obiadku i mleko 120 na noc;/ Jak się urodził ważył 4100 a teraz 1020 niewiem czy to dużo czy to mało;/ czytałam ze powinien potroic swoja wage urodzeniową do 1 r ż . Ale może to i dobrze są dzieci co jedzą tyle ile im się da , on nie ważne czy serek czy biszkopt czy słodki sok jak po 4 łykach łyżeczkach stwierdzi że już nie chce to zamyka buzie i odpycha rękami . A nie będę za nim cały dzień latać zby łaskawie coś zjadł , nie chcesz nie jedz. Ale leki musi przyjąć , pół wypluwa , część rozlewa , niewiem chyba jak zachoruje znowu to będę o zastrzyki prosić wtedy nei ma wyjscia ale co z syropani i innymi rzeczami . Ciocia mi radziła wymieszaj z deserkiem albo z serkiem , tak okej ale co mi to da ze on zje 3 łyżeczki ?