Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zuzqa

mięśniaki,ciąża

Polecane posty

Witam. Mam 31 lat ,dwoje dzieci nigdy nie miałam problemów z mięśniakami.Jednak ostanio je u mnie wykryto. 2 średniej wielkości.Staramy sie z mężem o dziecko,jednak z miesiąca na miesiąc popadam w zwątpienie i poczucie winy. czy 2 mięśniaki moga byc przyczyną tego ze nie mogę zajść w ciąże. :(

Gość likoliko
Hej, więc z tego co się orientuję a rozmawiałam z dwoma ginekologami bardzo dużo zalezy od ich umiejscowienia. Nic nie piszesz o tym jekiego typu są Twoje. Są podsurowicówkowe, śródścienne, podśluzówkowe, uszypułowane, szyjkowe (info czym się różnią znajdziesz bez problemu w necie). Bo włąśnie ot tego w którym kierunku będą rosły zależy to jaki wpływ by miały na ciążę. Tzn mogą się rozrastać na zewnątrz bądź wewnątrz macicy. Zdarza się też, że w czasie ciąży powoli się wchłaniają. znalazłam taki cytat: Umiejscowienie w okolicy ujść jajowodów może powodować ich niedrożność. Liczne, nawet drobne rozsiane mięśniaki mogą utrudniać zagnieżdżenie się zarodka w błonie śluzowej macicy. Też mam małego mięśniaka dlatego się interesowałam. Więc najlepiej wypytać lekarza o Twój konkretny przypadek: gdzie są umiejscowione, jak dużych są rozmiarów. Głowa do góry i powodzenia!