Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,

Jedzenie na sylwestra

Polecane posty

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,

Hej dziewczyny:) zastanawiam się nad menu sylwestrowym. Narazie mam kilka opcji, może pomożecie mi wybrać też coś innego: -sałatka curry -sałatka z tortellini -sałatka gyros (chcę dwie sałatki tylko) -zapiekanka ryżowa z kurczakiem -zapiekanka makaronowa z warzywami (do wyboru jedna) -parówki w cieście francuskim -jajka z majonezem i szczypiorkiem -klopsiki w occie -ogórki kiszone i wędlinka na przegryzkę Co Wy na to? Może macie jakieś inne pomysły na szybką i smaczną kolację?

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Ja wiem, że szybko o to pytam, ale lubię być zorganizowana i wszystko planuję z dużym wyprzedzeniem...

Gość twoja m
zależy co kto lubi -pizza z gorozolą, parmezanem, mimolette+pomidory i ananas do pizzy, sos czosnkowy -pasta piasta -cheb żytni na zakwasie

Koreczki z sera, kiełbaski, ogórka kiszonego, oliwek, ogólnie do wyboru. Może coś słodkiego? Jakaś blacha ciasta?

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Myślałam o cieście tylko nie wiem jakie, bo niektóre w połączeniu z alkoholem mogą być złym pomysłem. Myślałam o ''fale dunaju'' albo o szarlotce, bo robię rewelacyjną. Tak sobie też myślałam o pijanych galaretkach, ale nie wiem czy to nie będzie za dużo:)

Gość twoja m
jeszcze dodałabym sałatke ogórkówmocno słonych kiszonych, cebuli , piepszu i śmietany to jest świetnqa sałatka

Zawsze się sprawdzają pomidory z mozarellą jako przystawka. Szarlotka powinna być OK, chyba, że wolisz zrobić np. muffiny.

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Sama w sumie niewiem. Troche mi mięsa w tym wszystkim brakuje. Tylko znowu co za mięso? Tak, żeby nie było czasochłonne...

Gość twoja m
jeśli myślisz o cieście to zrób tarte z białego wina, miodu gryczanego i musu gruszkowego. Jadłam jedyś takie w kawiarni, bardzo mi smakowało ale nie umiem sama zrobić takiego

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Muffinów nigdy nie robiłam, ale zawsze można spróbować:) gorzej jak będą pytać o moją szarlotkę:)

Usmaż zwykłe mielone tylko takie malutkie, do wódeczki jak znalazł. Możesz je nadziać na patyczki do szaszłyków z jakimiś warzywkami, np. pieczarkami marynowanymi itp.

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Wybacz kochana, ale nie umiem takiej tarty:) też niechcę, żeby kuchnia zajeła mi pół dnia. I tak facet mi mówi, że wymyślam. On by najlepiej schabowe usmażył, sałatkę ziemniaczaną i koniec:)

Gość luiza popmadur
zawsze, ale to zawsze schodzą proste rzeczy, które każdy zna np. udka z kurczaka, pierś z kurczaka a'la KFC albo na zimno np coś tam ze śliwką (zapomniałam jak się nazywa, ale pewnie wiesz o co mi chodzi - tniesz potem cienkie plasterki i kazdy sobie bierze ile chce - możesz to zrobić nawet kilka dni przed sylwestrem) tez uważam, że pomidory z mozarellą sa ekstra pomysłem, zobaczysz, że pójdą jako pierwsze. ogólnie dobrze oceniam Twoje menu, zapisuje sobie w ulubionych i sama wykorzystam :)

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Frytki, chipsy pizza to też nienajgorszy pomysł, ale już z tego wyrosłam, zawsze przypominają mi się studenckie imprezy:)

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Dużo znajomych z sylwestra studia przetrwało na KFC, domowe lepsze oczywiście, ale chyba by nie tkneli, co najwyżej powspominali:) Bywa... Ale chętnie bym sobie zjadła. A Tobie pewnie chodzi o schab ze śliwką:). Też dobry:). Właśnie mi się przypomniało, że znam świetny przepis na szynkę wieprzową:)

Gość luiza popmadur
ooooo, te malutkie mielone są super zagryzką do wódki, LittleMee ma rację !

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
To powiem chłopakowi, żeby mi ukulał klopsików, z tym że połowa będzie normalnie, a połowa w occie:)

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Ja sałatkę z tuńczyka robie trochę inaczej, też jest dobra i strasznie prosta. Na każdą puszkę tuńczyka przypada puszka warzyw(sałatka meksykańska, w której jest fasola czerwona, kukurydza i papryka) do tego jeden lub dwa ogórki kiszone, majonez, sól i pieprz

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
A Ty naprawdę jesteś stomatologiem czy to tylko taki nick? Jak tak to miałabym pytanko:)

zrób coś na ciepło:) Np. strogonowa:) pasztet drobiowy lub wlasnie schab ze sliwką albo żurawiną u mnie nie ma imprez bez kugla i świeżynki, sałatki greckiej która pasuje do wszystkiego

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Ta z łososiem mi się bardzo podoba:)

Gość Qwertyuiopzxcvbnm,
Podnoszę:) może Wy będziecie mieli inne pomysły:)