Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwyczajnna

1-sze święta za granicą=bez tradycji,inaczej

Polecane posty

Gość zwyczajnna

zamierzamy sobie zrobic wycieczke w 1-szy dzien swiat,nie robimy wigilii,moj chlopak jest ateista,ja postanowilam nie robic wigilii.

Gość zwyczajnna
bedzie spontan,wiec napisze. u moich rodzicow zawsze przy obfitym stole,przed swietami zamieszanie,a potem rozpusta.ciesze sie,ze spedze bez tego :)

Gość zwyczajnna
to tak jak ja :) we dwoje,moze mi zabraknie tego kiedys.ale teraz jestem zadowolona,ze mnie to omija.prezentow tez nie robimy sobie.moze kupimy sobie na nowy rok :) mam taki plan.wreczyc sobie cos 1stycznia!

a ja z kolei nie rozumiem po co ludzie kontynuuja tradycje miejsca z ktorego zrezygnowlai;-))) nie przeszkadza mi to ze ktos przy 30stopniach upklada "snieg" na choince - jego sprawa - ale zawsze mnie zastanawia po co komu takie sporty;-))) to taka jak jezdzenie na nartach w dubaju;-))

im starsza jestem tym bardziej zalezy mi na zachowywaniu tradycji na ktorych sie wychowalam, po czesci bo w 100% sie nie da chyba w innym kraju, robie to rowniez dla mojego syna bo jak ja mu nie pokaze jak to sie u nas czcilo bo narodzenie to nikt inny mu nie pokaze. a takze z tesknoy troche :) za domem w polsce i dziecinstwem.

Gość E.Dabrowska83
ponieważ warto kultywować tradycję, w której się wychowaliśmy niezależnie od miejsca, w którym przebywamy co nie przeszkadza asymilować innych zwyczajów:) historii i języka też się warto uczyć;) ps. tradycja, zwyczaje i obyczaj to także sprawa indywidualnego wyboru

czy warto kultywowac tradycje to pewnie zalezy od swiatopogladu;-) nie przeszkadza mi co ludzie wyczyniaja - w koncu im wieksze "odjazdy" tym zabawniej - po psrodtu mnie to dziwi - ze czlowiek np. z polski wyprowadza sie na drugi koniec swiata i gania po miscie bo nie moze kupic skladnikow na bigos;-) to tak jakby ktos nie lubil upalow i zdecydowal sie mieszkac na rowniku - ale fakt - wolno a ludzie dokonuja rozmaitych wyborow;-))

Gość E.Dabrowska83
a ja mam juz składniki na bigos;p to to "coś" co z mężem i znajomymi lubimy ale lubimy tez pieczonego ziemniaka i fasolkę z puszki:) świąt nie trzeba spędzać po polsku, trzeba chcieć lub nie:) a czy naturalne jest przekształcać się w rodowitego Anglika w ciągu trzech pierwszych lat?:) jak najbardziej kwestia światopoglądu:) my lubimy chodzić do polskiego Kościoła w niedziele i święta:) ale nie lubimy polskich pubów i tłumaczy w instytucjach:)

o matko - wlasnie mi przypomnialas o tzw. polskim kosciele;// boze to oni maja filie zagranica??;///

Gość E.Dabrowska83
a to coś nie tak?

Gość ljdsaaaa
A ja mieszkam na drugim koncu swiata od Polski i robie bigos. Biegam po sklepach i kupuje potrzebne przyprawy, i inne skladniki, a czego nie ma tu, to zawsze moja mama przysyla mi z Polski. Lubie polskie potrawy i dlaczego mialabym ich sobie odmawiac na Swieta tylko dlatego, ze nie mieszkam w Polsce, ale jak kto woli. Poza tym chce by moje dziecko znalo polskie tradycje, tak jak ZDZ napisala, jesli nie matka to kto ma dziecko nauczyc.