Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa;)

SWIATECZNE DANIA

Polecane posty

Gość mloda zona asia
na Boze Narodzenie robie kurczaka faszerowanego.Jest przepyszny!!!!!!!!ale spooro roboty przy nim.

Gość ludzie co się tak dziwicie że
niektórzy tyle jedzenia robią. U mnie na wigili będzie 12 osób wszystko dorosłe które może zjeść więc jedzenia muszę zrobić dużo. Ryba po grecku ryba marynowana sałatka jarzynowa śledzie w zalewie koreczki barszcz z uszkami pierogi z kapustą i grzybami łazanki krokiety a z ciast to zrobię sernik z rosą, makowiec,torcik czekoladowy i 2 babki.

Gość mimi___2689
to mi szkodzi podanie karpia ze u mnie nikt go nie zje i wyrzuce go do smietnika wiec nie bede robila czegos co pozniej wyrzuce rozumiesz teraz?

Gość to polska tradycja
Wiesz co to znaczy DOBRA restauracja? Nie mówię tu o zajeździe przy autostradzie albo jakiejś podrzędnej spelunie. Ogarnij się kobieto.

Gość ieirhgas
strażnik świąt - ja już wspominałam wcześniej, że u mnie w rodzinie strasznie pielegnuje się tradycje ale do karpia to nikt nikogo nie zmusza. Pisałam, że będę mieć ze dwa rodzaje ryb - karp dla tych co lubią i najprawdopodobniej jesiotr bo to ryba bez ości i dzieci ją chetnie jedzą. Kiedyś moja ciocia nawet kutię robiła ale też już dała spokój bo słodkie to jest na masę, że nikt nie był w stanie więcej niż łyżeczkę zjeść i wsiększość szło w kosz...

Gość straznik świąt
jakby każdy skosztował, to byś nie wyrzucała...

Gość mimi___2689
napisalas przejzyj menu oboetnie jakiej restauracji wiec to zrobilam to o co masz teraz pretensje mozesz jesc sobie nawet i slimaki ale nie mow ze jedzenie bigosu to powod do wstydu

Gość straznik świąt
natomiast rozumiem podanie innej ryby małym dzieciom, tak jak u ieirhgas. Chociaż kawałęczek karpia też należałoby im podać, żeby potem na starość nie wydziwiały, że go nie lubią.

Gość to poslka tradycja
Napisałam wcześniej wyraźnie: menu dobrej restauracji, a ty mi tu jakis badziew podajesz...Zreszta jedzcie te kapuchy, aż wam urosną brzuchy :D ja tam wole swoje potrawy, bardziej wyrafinowane i reprezentacyjne.

Gość z podkarpackiego
To co większość: barszczyk, łazanki, pierożki, karp i flądra (zawsze znajdzie sie ktoś, kto nie lubi karpia), 2 rodzaje sledzi, sałatka z jarzyn, uszka, kilka ciast, np. sernik, makowiec, babka lub keks, a moze oba...

Gość to polska tradycja
no widzisz, odrazu lepiej! Opróćz tych badziewi kapuścianych masz tez normalne opotrawy! Zamów coś stamtąd i nie kompromituj sie tymi niby tradycyjnymi potrawami! Masz tam dużo zastępnikow, od biedy nie wiem,jak ci tak zależy, to zamów też te pierogi z kapustą...

Gość ieirhgas
to poslka tradycja - jak pisałam mój kolega prowadzi restaurację i od prawie początku grudnia codziennie ma rezerwacje na wigilie firmowe. I nie jest to jakaś badziewna restauracja - na rynku w Krakowie gdzie konkurencja jest duża więc coś tam musi zarabiać skoro jeszcze nie splajtował i na czynsz go stać. Z resztą nie tylko na czynsz bo nieźle mu sie powodzi. Z tego co wiem to barszcz, pierogi i karp jest w każdym menu. To standard. Nawet jak mają inne rzeczy do wyboru to i tak te 3 rzeczy standardowo wybierają. Oczywiście pozostałe przekąski juz są mało wigilijne ale tam wkrada się też alkohol więc - część "oficjalna" tradycyjna a potem hulaj dusza.

Gość ieirhgas
to polska tradycja - ale pierogi z kapuchą też tam mają:P

Gość to polska tradycja
Tak, maja, dlatego piszę, że od biedy możesz zamówić, natomiast możesz te inne potrawy zastapić tymi bardziej cywilizowanymi.

Gość kura domowa bez koguta
Barszcz, uszka, pierogi, łazanki, krokiety, bigos, wędliny, karp, ziemniaki, kompot z suszu, babka, makowiec, keks.

Gość ilonkaaaaaaaa
Ja na wigilie przyjeżdżamz UK, więc załapie się juz na gotowe :P Ale będzie zupa grzybowa, kluski, pierogi z grzybami, uszka, krokiety, gołąbki, ryba -NIE KARP :P, ciasta i ciasteczka, mniem mniam...

Gość mimi___2689
jednak wole sama zrolbic potrawy wigilije ktore sa tradycyjne i sie kompromitowac bo one mi smakuja i nie bede silila sie na udziwnienia zeby zrobic z siebie dame

Gość straznik świąt
to polska tradycja- przesadzasz i to bardzo. Kapusta jest postawowym produktem dań wigilijnych.

Gość mimi___2689
ja robie te potrawy ktore przygotowywala moja babcia i jakos nigdy nie byl to powod do wstydu

Gość ieirhgas
hehhe na 6 dań głównych 3 są z Twoją znienawidzoną kapuchą. Kapusta wigilijna z suszoną śliwką i borowikami - tradycyjna potrawa Pierogi z kapustą i grzybami - jak najbardziej tradycyjna Pierogi z cielęciną - czyli z miesem - żadna fanaberia Dorsz zapiekany w konfiturze z porów - ja mam jesiotra, większośc ludzi oprócz karpia ma jeszcze jakąś inną rybę Karp królewski duszony w śmietanie z borowikami - jak najbardziej tradycyjna potrawa wigilijna. Zwykły karp w sosie. Pół kaczki z modrą kapustą i sosem żurawinowym - to na 2 dzień świąt też nie jest żadną nowością. Kaczka, indyk czy królik. To menu jest Ciebie jest cywilizowane - ja uważam za jak najbardziej tradycyjne tylko ładnie w słowa ubrane:P

Gość ieirhgas
dalsza analiza: Barszcz czerwony Grzybowa wigilijna Żur na prawdziwkach z kiełbasą tradycyjne zupy - z tym, że żurek bardziej mi sie z wielkanocą kojarzy

Gość ieirhgas
Wigilijny śledź w oleju lnianym - poprostu śledź:P Śledź pocztowy w occie z cukrową cebulką - zwykły śledź w cebuli Śledź pod pierzynką z białych warzyw - najzwyklejszy śledź w śmietanie Plastry marynowanego łososia - dodatkowa ryba. łosoś nie jest niczym szczególnym. Karp w galarecie - tradycyjna potrawa wigilijna Pasztet domowy wieprzowo - dawniej na święta zawsze pasztety robiono - teraz chyba tego zaprzestano ze względu na czas jaki trzeba poswięcic na przygotowanie. Choć bardziej mi się z wielkanocą kojarzy. Pasztet z sandacza - j.w. tyle że bez wielkanocy:P Tarta z porów na kruchym cieście Tarta krucha z pieczoną cukinią Z całego menu jedynie tarta jest czyms mało spotykanym w świeta więc gratuluję "cywilizowanego menu" jktóre wg mnie w 80% jest tradycyjne 🖐️ To tak jak ubrać gówno w złotku i głupi się nim zachwyci. Kwestia upiększenia nazw...

Gość mimi___2689
zurek to ja na wielkanoc gotuje

Gość mimi___2689
a choinke ubierasz czy tez uwazasz ze to wstyd?

Gość to polska tradycja
skoro takie potrawy serwuja w restauracji to widac,ze prymitywnych odbiorcow maja...

Gość pewnie palmę ozdabia
muszelkami bo choinka i bombki to porażka:classic_cool:

Gość mimi___2689
no oczywiscie to ze lubie potrawy z kapusta swiadczy o tym ze jestem prymitywna

Gość ieirhgas
10:40 [zgłoś do usunięcia] to polska tradycja no widzisz, odrazu lepiej! Opróćz tych badziewi kapuścianych masz tez normalne opotrawy! Zamów coś stamtąd i nie kompromituj sie tymi niby tradycyjnymi potrawami! Masz tam dużo zastępnikow, od biedy nie wiem,jak ci tak zależy, to zamów też te pierogi z kapustą... 11:07 [zgłoś do usunięcia] to polska tradycja skoro takie potrawy serwuja w restauracji to widac,ze prymitywnych odbiorcow maja... sama sobie przeczysz opinią o menu z jesnej i tej samej restauracji Czyżbyś złotko odwinęła i gówno zobaczyła?

Gość ieirhgas
*jednej