Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa;)

SWIATECZNE DANIA

Polecane posty

Gość straznik swiat
a ja nie robie nic - nic nie zastapi domowych potraw, zobaczysz ze nastepne swieta spedzisz w domu stojac przy garach. Bo najlepsze sa te potrawy, ktore robi sie w domu. W restauracji ani sie dobrze nie najesz, ani uroku swiat nie odczujesz.

Gość nie wiem, nie wiem
zupa barszcz z uszkami nadziewanymi grzybami pierogi z grzybami kapusta z grzybami i grochem gołąbki z ryżem i pieczarkami faszerowane ryżem i pieczarkami pomidory zapiekane w sosie serowym smażony sandacz śledź w sosie musztardowym śledź w oleju makowiec ciasto czekoladowe piernik

Gość z innej beczkiiii
A macie może jakieś przepisy na śledzie? W tym roku wypadło, że ja mam je przygotować, a umiem zrobić tylko te w smietanie, a chciałam jakies inne....macie jakieś sprawdzone przepisy?

Gość krystyna z.
pierwsz słyszę o jedzeniu gołąbków w święta. U mnie nie ma takiego zwyczaju.

Gość wigilijne dania
barszczyk, uszka, pierogi, łazanki, gołąbki, kapustka, śledzik, karpik, sałatka -jeszcze nie zdecydowałam jaka :), grzybki, ogóreczki, buraczki, serniczek, babeczki i pierniczki. Wszytsko :) A najeść się można że hohohoh :)

Gość musztarda przed obiadem
Muszę przyznać, że strasznie dużo niektórzy z Was szykuja jedzenia. Ja bym chyba nie dała rady. Tylko pomagam przygotowywać wigilię, a jakbym miała zrobić całą, to pewnie byłyby tylko pierogi z grzybami i kapustą, bo bym nie zdążyła zrobić nic innego :D

Gość u mnie:
karp w galarece, filet smażony, zupa z suszu, groch z kapusta, kluski z makiem, sledź, grzyby panierowane, pierogi z kapustą, sernik makowiec i tyle.

Juz tez się nad tym zastanawiałam. Niektórzy robią 5-6 ciast. Kiedy macie na to czas?

Gość messol, niektórzy
szykują święta już na długo przed wigilia, albo część prosuktów kupują już gotowe, sama nie wiem....tez mnie to zastanawia, nie wyobrażam sobie tyle przygotować żarcia, padłabym na twarz ze zmęczenia w wigilie i tyle bym z tego miała ;)

Gość debest of
1.barszcz 2.uszka 3.ryba w cieście 4.ryba w galarecie. 5.pierogi 6.makiełki 7.krokiety 8.kutia 9.makowiec 10.sernik 11.kompot 12.piernik

Gość straznik swiat ty to
chyba mieszkasz w lesie, hodujesz karpie w oczku wodnym i sadzisz grzyby w ogrodku i caly rok spedzasz w kuchni :D

Gość ieirhgas
U mnie jest podzielone. Ciasta piecze moja siostra, ja pierogi i uszka (już zrobione - w zamrażarce czekają) A w wigilię jedziemy wszyscy do mamy rano pomóc z całą resztą tego, co musi być na bieżąco zrobione - czyli barszcz, gołąbki, ryby i takie tam. Reszta rodziny zjeżdża niestety na gotowe...

Gość pam1990pam twój
wykaz dań jest imponujący. Ale nie uważasz, że za duzo tego wszytskiego? Kiedy wy to zjecie, ile osób masz na wigilii??

Gość kolorowaśna:)
kapusniak uszka pierogi kapusta grzyby sledzie karp ciasta

Gość górolecka
Żarcia zawsze u nos dużo: Barszcz i uszka, pierogi i lazanki, kapusta z grzybami i kapusta z grochem, 4 rodzaje śledzików, ryba w galarecie i po grecku, ryba smażona, krokiety z kapustą i krokiety z serem i pieczarkami, grzyby z piekarnika, mnóstwo przetworów warzywnych czy to konserwowanych czy w zalewie octowej, kluseczki z makiem i sosikiem na słodku, racuhy, ciast tez sporo: makowce 2 rodzaje, serniki 2 rodzaje, babka, keksik, przekładaniec, biszkopt z galaretką a po wigilii jeszcze mięsa wędzone na wsi, pieczone, kiełbasy, szynki, pieczenie.

straznik jaki ty tepy i nietolerancyjny jestes, szkoda mi cie :(:( i szkoda, ze twoje tradycje ograniczaja sie wylacznie do zarcia smierdzacej obrzydliwej ryby ktora kisila sie w sklepie nie majac w baseniku przestrzeni dla siebie :O

Gość To teraz ja!
U mnie na Wigilię przygotowuje się takie dania: -karp smażony lub w galarecie - śledzie w śmietanie -śledzie z rodzynkami -kluski z makiem -łazanki -pierogi z kapustą i grzybami -kapusta wigilijna -kisiel -ryż z makiem i bakaliami -chlebek -kompot z suszonych owoców - i zazwyczaj jeszcze jakaś smażona ryba Na święta przygotowuję następujące potrawy: MIĘSA: -schabowe -zrazy z pieczarkami -roladki drobiowe -pieczony kurczak lub kaczka -bigos SAŁATKI: -ziemniaczana -z zupką chińską -kukurydziana z wędzoną piersią kurczaka CIASTA: -lodowiec -3bit -sernik na zimno z brzoskwiniami -rafaello -makowiec (od teściowej) Nie wiem czy to dużo czy mało, ale ponieważ w święta spotyka się cała rodzina, człowiek chciałby poczęstować ich wszystkich czymś od serca, więc stara się przygotować jak najwięcej pyszności.

Gość pinki29
Przygotowuję jak co roku: karp pieczony śledzie po kaszubsku uszka+barszcz krokiety pierogi z grzybami kapusta z grochem sernik babeczki piernik 1 dzien św: pieczony kurczak w miodzie+ziemniaki+bigos 2 dzien św: zrazy wołowe+kasza+mizeria

Gość pinki29
Acha, w święta przyjeżdża moja siostra, więc przywiezie pewnie jescze jakieś ciasto i albo rybę w galarecie albo coś innego.

Gość kotecka p.
Tak się złożyło, że tegoroczne święta spędzamy we dwójkę, więc nie szaleję z ilością potraw, robię tylko barszcz, uszka kupię, bo nie umiem robić, tak samo pierogi, też ze sklepu, upiekę rybę, zrobię śledzia makowiec z cukierni upiekę piernik. I myślę, że nam starczy :)

Gość pytanie maaaaaaam
Jaką rybę polecacie zamiast karpia?????????????????

Gość powiedz jej to
Na wigilii w tym roku będzie nas 25 osób! Cieszy mnie to, ale z drugiej strony już dziś zaszywam się w kuchni, żeby ze wszystkim się wyrobić. Część potraw przyniosą zaproszenie, czyli odpada mi robienie śledzi, pieczenie ciast i lepienie uszek.Ale muszę zrobić barszcz, pierogi, bigos, krokiety, gołąbki, faszerowana warzywa i 3 sałatki (mam wegetarian w rodzinie), roladki wieprzowe, kaczkę w jabłkach, 3 rodzaje ryb:karpia, jesiotra i łososia, cos czuję, że padnę po tym wsyztskim....

Gość kluuseczka
krokiety pierogi uszka barszcz lazanki zupa grzybowa kapusta z grochem karp sledzie makielki metrowiec baba bigos makowiec

Gość kluuseczka
Do To teraz ja!Kisiel na święta?????

Gość buniaa
Mi w tym roku przypada upieczenie ryby i ulepienie pierogów i uszek :) Może ewentualnie upiekę jakieś ciasto,jak czas pozwoli :D

Gość mimi___2689
kluuseczka a jak sie robi makielki?

Gość kluuseczka
Mimi - Gotujesz mak w mleku, aż napęcznieje mlekiem i praktycznie mleka już nie będzie, Potem przekręcasz ten mak przez maszynkę.Do tej masy dodajesz cukier, bakalie, aromat - ilość wedle uznania, jak kto lubi, ja daję dużo bakalii :) W blaszce do ciasta lub misce układasz bułki drożdżowe i przekładasz - warstwa bułki, warstwa masy makowej.Potem wsadzasz do lodówki, szybciej bułii wtedy przejsa makiem. No i najlepiej makiełki robić ok. 12 godzin przed jedzeniem.

Gość mimi___2689
dosc ciekawy pomysl zapisalam przepis to w piatek zrobie :)dziekuje :)

Gość pepina
kapuśniak, kapusta z grzybami i grochem, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki z kapustą, karp w galarecie i na ciepło, sos chrzanowy makowiec, tort