Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie chce mi sie wymyślać pseud

czy zakazać dziecku robienia czegoś takiego?

Polecane posty

Gość nie chce mi sie wymyślać pseud

moja córka ma 12 lat chodzi do 6 klasy podstawówki, od początku roku szkolnego zaczeła strasznie obgryzać swoje przybory szkolne -kredki mazaki linijke, pióro, długopisy itd. Robi tak w szkole i jak odrabia zadanie domowe, jak jej zwracam uwage to odpowiada że to nic złego. czy powinnam jej tego zakazać? jaka moze byc tego przyczyna bo ona wczesniej tak nie robila?

Gość psotka klekotka
Przyczyna może być prosta - nerwica, dziecko się czymś stresuje i bezwiednie gryzie to co ma pod ręką.

bardzo sie czyms stresuje najwidoczniej. Porozmawiaj z nia na ten temat, moze ma jakis problem. Bardzo mozliwe ze nawet nie bedzie chciala o tym mowic, trzeba ja jakims sposobem podejsc :)

tez obgryzałąm długopis :D ale bez przesady spróbuj zaoferować pomoc przy zadaniu...moze córka ma problemy i się tym stresuje...

Oczywiście, że zakazać i pilnować żeby nie obżerała przyborów szkolnych bo wstyd potem takie nosić :o A poza tym zgadzam siew powyższymi wypowiedziami że to objaw stresu i powinnaś z córką porozmawiać, moze nie radzi sobie w szkole albo ma inny problem np z rówieśnikami.

Gość parus
Córka wyładowuje swój stres na przedmiotach gryząc je, ale myślę, że to nic poważnego. Ludzie w każdym wieku różnie reagują na stres, jedni obgryzają paznokcie, inni długopisy, moja córka gryzła policzny od wewnętrznej strony... Lekarz poradził żeby żuła gumę do żucia, pomogło. Policzki się wygoiły, a gumę wciąż żuje:-) Poza tym każdy z nas ma jakieś stresy,w każdym wieku, chodzi o to by nauczyć się radzić sobie z nimi i umieć je rozładować. Pozdrawiam.

Gość głosy w głowie
ja całe życie gryzę długopisy, kiedy się nad czymś skupiam, i to niezależnie od tego, czy się stresuję, czy nie. nie demonizujmy tego ;)