Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pieróg z kapuchą

Proszę o przepis

Polecane posty

Gość pieróg z kapuchą

na pierogi z kapustą i grzybami. Chodzi mi bardziej o ciasto niż farsz. W tym roku debiutuję w kuchni jeśli chodzi o wigilię i chcę żeby mi się udało. Czekam na propozycje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie z ponad pół kg mąki szklanki wody jedno jajo i ze 2 łyżki oleju wszystko ugniatam i ciasto ma byc w miare luźne...powodzenia!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tjmdajt
Ja na 1 kg daje 2 jajka jedna czwarta szklanki oleju i to mieszam razem zaraz dodaje goraca wode i najpierw zeby sie nie opazyc mieszam nozem a pozniej zagniatam. Ciasto jest super miekkie i nie wysycha tak szybko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1kg mąki, male jajko, sol i ciepla woda - dolewam po trochu, aby uzyskac odpowiednia konsystencje ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ciasto robię tak :) Biorę 1 kg mąki tortowej, do tego łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju i dwie szklanki mocno ciepłej wody, wszystko dokładnie zagniatam, jeśli trzeba dodaję jeszcze troche mąki. Gotowe ciasto kładę na talerzu i przykrywam odwróconą miską żeby sobie tak poleżało i odparowało jakieś 20 minut. Potem w trakcie lepienia odrywam ciasto po trochu a reszta nadal leży pod miską żeby nie obeschła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A na farsz daję cztery garście grzybów suszonych, albo ewentualnie pół kilo pieczarek jeśli nie ma grzybów i pół kilo kapusty kiszonej. Grzyby i kapustę gotuję osobno, siekam na drobno, na patelni podsmażam cebulkę, dodaję do niej kapustę i grzyby, podsmażam razem a potem wykładam farsz do miski i dodaję troche bułki tartej żeby sie razem trzymał bo wtedy łatwiej sie skleja pierogi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 kg mąki pszennej, 2 łyżki margaryny, ciepła woda. Do mąki dodać margarynę i po troszku ciepłej wody ugniatać. Wody dolewam tyle aby konsystencja ciasta była odpowiednia. Wałkuję. Grzyby gotuję, kapustę kiszoną też gotuję osobno potem wszystko mielę w maszynce. Dodaję sól i pieprz do smaku. Nadziewam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×