Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdagdsagsa

studia to był największy błąd w moim życiu - stracony czas i pieniądze

Polecane posty

Gość hellenka z okkienka
mysle ze koszt to ok 2000/msc, wyzywienie stancja, ksiazki ksero dojazdy

Gość lady zagagaaa ula lala
W sumie dzienne wychodzą w tej samej kwocie miesiecznie co zaoczne, ale to zależy od kierunku i miasta w którym się studiuje...

Gość pieknie nie ma co
bo tylko głupek idzie na studia w tych czasach ekonomiczne

Gość też kiedyś myślałam, że
wystarczy się samemu nauczyć - ale wszędzie wymagano dokumentów potwierdzających tę wiedzę - a ja ich nie miałam... Poszłam więc na studia - jak na razie to mi dopłacają (stypendium naukowe), a nie ja płacę. Mam zawód - więc pracuję. A nauka jest dla mnie przyjemnością - i nie uznaję tego czasu za zmarnowany. Uważam, że jeśli ktoś tak myśli - to powinien poczekać, aż dojrzeje do studiów - tak jak ja, a nie studiować tylko dlatego, że "tak się robi".

Gość pieknie nie ma co
dzienne studia mojego syna ktore ma w miejscu zamieszkania Gliwice , nie koztują mnie zupełnie nic , kierunek techniczny ! koszt jakie ponosze to ksiązki , zeszyty , i to co wydałem na prace inzynierską i wydam na magisterską . tyle

Gość cherry colaaaa
Pytam się o SAME studia. Każdy student na świecie ma wydatki na stańcie i książki :Bja płace (w przeliczeniu na polskie) 15 tys. Rocznie za sama możliwość studiowanie. Do tego książki, stancja, dojazd to śmieszny dodatek. I te koszta sprawiły że zastanowilam się tysiąc razy czy będzie praca po tym kierunku i czy naprawde tego chcę

Gość pieknie nie ma co
tosz napisałem , studia dzienne na Politechnice Gliwickiej nie kosztują NIC ! JESLI SIE MIESZKA W MIEJSCU GDZIE SA STUDIA

Gość hellenka z okkienka
smieszny?? a skad mlody czlowiek ma wziac 2000/msc??

Gość cherry colaaaa
Z tego.co wiem mlodzi ludzie często biorą kasę od rodziców. Sami jednak się nie rusza by wykorzystać czas kiedy.np jeszcze z rodzicami mieszkają, trochę popracować i zarobić.na przyszłe utrzymanie. Co to w ogole za bezsensowny zwyczaj że zaraz po maturze zazwyczaj bez zadnych własnych.środków leci się.jak najszybciej na studia a potem płacz?

Gość pieknie nie ma co
nie musi niczego brac bo nauka w tym kraju jest nadal za darmoche !! chcesz sie uczyć , sie ucz i nic cie to nie kosztuje , ale na dziennych studiach , tyle , ze je konczy mało kto bo poziom wysoki , a ze ucza za darmo nieuków nie trzymają , za to jak zapłacisz , to kupujesz sobie wykształcenie , inaczej dana uczelnia , poszła by z torbami

Gość killilly
No to najlepiej zakonczyc edukacje na podstawowce.Studia na pewno nie czynia człowieka giorszym .Zapamietajcie to.

Gość cherry colaaaa
Pięknie nie ma co - tamto było do helenki :)

Gość pieknie nie ma co
moje podejscie jest takie , po to pracuje by moje dzieci mogły sie miedzyinnymi uczyć i mają to tylko robic no i pewne obowiazki domowe wykonywać , nauczyłem je tez samodzielnosci i sprytu jak i kreatywnosci , zadne z dzieci kieszonkowego ode mnie nie bierze co miesiać , tylko kidy im braknie , skad czerpią pieniadze ? miedzyinnymi z internetu , to coś sprowadza , cos sprzedadza itd,

Gość lady zagagaaa ula lala
ja studiowalam przez 4lata w swoim mieście socjologię, na ostatni rok przeniosłam się do większego miasta i jednocześniej pracowałam. Dzienne studia nie kosztują nic z wyjątkiem kserówek, opłaty za indeks i legitymację. Dodatkowo dostaje naukowe i socjalne. Nie jest tak źle. Chodzi o sam fakt zmarnowaniu 5lat na studiowaniu dziennym....

Gość pieknie nie ma co
wchłanianie wiedzy i jej posiadanie nigdy nie jest czasem zmarnowanym , moje dzieci uczyły sie angielskiego 5 lat , w wielu lat 16 perfekt juz umiały w mowie i pismie , z tego co napisałaś czas ów zmarnowany :) juz przestan

Gość pieknie nie ma co
humanistyczne studia to jednak faktyczna strata czasu jesli pzrełozyc to na dalsze w swym zyciu finansowe poczynania , lepiej tutaj pracować i sie uczyć bo i tak nikt nie potrzebuje dzis humanistów , tak jak techników

Gość cmdklwmc
niektórzy studiują dziennie prywatnie, więc nie uogólniajcie że studia dzienne nie kosztują nic, bo to zależy jakie

Gość cherry colaaaa
Niestety nie wszyscy rodzice są tacy. Moi zawsze w długach. Musiałam Sama uzbierać ta całą kasę by w ogole iść na studia. I.chciałam tego nie ze względu na to slynne studenckie zycie. Chciałam tego bo to ważny kierunek i moja pasja. Niestety patrze na moich rówieśników studentów i oni masowo na administrację i ekonomię. Nigdy nie pracowali. Kasę ciągną od rodziców. Żadnego.doświadczenia tylko teoria I kto tu się jeszcze dziwi ze po studiach nie maja pracy ?

Gość pieknie nie ma co
gdziew Polsce są prywatne uczelnie , nie twierdze ze nie ma , ale pierwsze słysze to chce wiedziec , i po co prywatnie jak mozna panstwowo !!

Gość Lilkaaaaaaaaaaaa
nie mów ,że to był bład bo nawet nie wiesz kiedy te studia mogą Ci sie przydać. napewno to Twój plus ,ze je masz a to ,ze teraz nie możesz znaleźć pracy to nie znaczy ,ze tak bedzie zawsze. kryzys tez sie kiedys skonczy

Gość dla samej siebie się uczę
"pieknie nie ma co wchłanianie wiedzy i jej posiadanie nigdy nie jest czasem zmarnowanym , moje dzieci uczyły sie angielskiego 5 lat , w wielu lat 16 perfekt juz umiały w mowie i pismie , z tego co napisałaś czas ów zmarnowany juz przestan" pod warunkiem że wyjadą ao Anglii, bo w Polcse nadal jak nie mają znajomości nie dostaną dobrej pracy wieć do czego im ten angielski w tym kraju?

Gość mądrości goni mądrośc
Pieknie nie ma co - facet przestan pierd...lic ze studia nic nie kosztuja! Nie kazdy ma bogatego ojca który oplaci dzieciom nauke! Wypisujesz totalne farmazony, owszem mozna w dzieci inwestowac od malenkosci, ale w wiekszosci polskich domow zyje się na srednim poziomie, czasem nie starcza na zycie. Niektorzy zeby pojsc na studia i JE SOBIE OPŁACIC musza wyjechac za granice i tam popracowac przez rok. Takze nie pisz głupot!

Gość pieknie nie ma co
widze , ze nie masz pojecia pewnego w kwesti jezykowych , w tym kraju w porzadnej firmie trzeba znac angielski jak i niemiecki , a za niedługo chinski ! oferty pracy np mój syn miał juz po uzyskaniu dyplomu inzyniera , wiec jak uzyska magistra sadze ze problemu nie bedzie , innymi słowy są firmy co jzu na niego czekają , kwestia jest inna , ktora wiecej zapłaci !

Gość Lilkaaaaaaaaaaaa
napewno masz wieksze szanse od tych co sa w takiej samej sytuacji jak Ty tylko bez studiow. moi znajomi po studiach tez jakis czas nie miali pracy ,ale znalezli w koncu nie raz bez znajomosci wiec sie tak łatwo nie poddawaj jeszcze te studia ktos doceni zobaczysz ;) przynajmniej mozesz sie starac o jakies wyzsze stanowisko niz praca na kasie,albo innej fizycznej

Gość mądrości goni mądrośc
A co do samego tematu, niestety powstało za dużo uczelni prywatnych na których ukonczenie studii jest tak łatwe jak pierdnięcie w stołek. Kiedyś studia to był prestiż, trzeba było walczyc o miejsce na uczelni. Teraz prywatne uczelnie produkują tych pseudo magistrów i później wszyscy się dziwią że z tytułem mgr. nie mają pracy.

Gość pieknie nie ma co
jakie głupoty , zajedz do Gliwic na polibude i zapytaj ile studenta kosztować bedą studia dzienne , na kierunku , uzyskasz jak sadze odpowiedz , bo ja nie płace nic , poza jak jzu tu wspomniała kolezanka , ksiazki , zeszyty , i temu podobne pierdołyu ale to i w podstawówce sie płaci , STUDIA DZIENNE SĄ ZA DARMO W TYM KRAJU i to zadna głupota nie jest

Gość cmdklwmc
prywatnych uczelni jest pełno w Warszawie na przykład, w innych większych miastach również. Na dobrej prywatnej uczelni można się więcej nauczyć, bo wykładowcom zależy na studentach. Ja studiowałam na państwowej i na prywatnej, więc mam porównanie. Ale i tak wszystko zależy od uczelni, bo nie każda funkcjonuje tak samo.

Gość Lilkaaaaaaaaaaaa
prywatnych owszem ( choć uważam ,ze takie studia też są przydatne przynajmniej ma sie jakiś tytuł) ,ale na państwowych poziom jest wyższy

Gość Lilkaaaaaaaaaaaa
prywatnych owszem ( choc stuadiowania tam tez ma sens ) ,ale na panstwowych poziom jest nieraz calkiem wysoki

Gość pieknie nie ma co
ale i pracodawcy głupi nie sa , ktos po politechnice ma znacznie wieksze szanse niz ktos po studiach prywatnych , zalezy jeszcze jakich , ale jak pisałem , tam gdzie płacisz tam kupujesz wykształcenie