Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość twoja m

z jakiego regjonu Polski jestejakie potrawy wigilijne macie na stole wigilijnym?

Polecane posty

Gość twoja m

Poznan -karp smażony -zupa z suszonych owoców -kapusta z grochem -kapusta z fasolą -czasami ryba po grecku (panga) -pierogi z kapustą , grzybami, marchewką , cebulą -sos grzybowy

slaskie: karp salatka warzywna salatka jajeczna kulebiak (wiem powinien byc na wielkanoc ale tak go lubie ze robie 2 razy w roku ) barszcz uszka sernik makowiec a znajomi przywoza rybe pile (nie jadlam jeszcze) i jakies kapary czy cus.

Gość twoja m
co to jest kulebiak nigdy nie słyszałam o tej potrawie?

zwykle w ciescie drozdzowym kapusta kiszona z grzybami, mozna dodac ielbase. ja robie w ciescie francuskim jest lzejsze :) mniam :)

Śląskie: karp kapusta z grochem i grzybami kapusta z grzybami makówki barszcz z uszkami rosół rybny grochówka makowiec

Gość sądzę, że...
kutii nie macie?

Gość sądzę, że...
na podlasiu to podstawowa potrawa ;)

czy kutia to coś tam z masy makowcowej? u mnie było (tzn u babtzi i wygladało jak kupa dosłownie kupa z rodzynami :O ) nikt nie chciał zjesc :O :O :O

Gość akashanet
śląskie ( ale inne niż tradycyjne potrawy chyba) zupa fasolowa bez mięsa karp kapusta niebieska jakaś inna ryba filet (ja nie jem karpia) sernik jabłecznik

Sląs: Karp Ryba po grecku Sledzie w oleju Sledzie w occie Sledzie po cygansku Moczka Makówka Pierogi z kapusta i grzybami Barszcz z uszkami Kapusta z fasolą Sałatka sledziowa

Śląsk Poganin który by nie robić przykrości rodzinie siedzi przy kolacji i je i lubi bardzo potrawy takie jak pod spodem karp siemiotka makówki moczka sernik

Aha :) barszcz z uszkami/pierogami to chyba tyle, ale jeszcze na stole są kapusta z grzybami, nie jem kapusty zatrucie dawno temu

Napiszecie jeszcze jakie rejony Śląska? Widzę, że mamy dość różne potrawy, stąd to pytanie.

Kiszona-uwielbiam tą prostą potrawę, no i sałatka warzywna tez u nas była ale w tym roku ją sobie odpuscilismy

Gość Ja dziś zobilam indyka
Z jablkiem i zurawina :) Mieszkam w UK

Jesli chodzi o sos zurawinowy to uwielbiam kanapke z indykiem, szynka, stuffingiem i sosem zurawinowym.... mniammmmmmmm

Szczerze, to ja też nie wiem co to siemiotka i czekam na wyjaśnienie :P

ja jestem podobno ze slaska :) bo to w sumie podbeskidzie ale nie wiem co to ta siemiotka!!!!

u mnie było tak: ryba smazona ryba po grecku salatka warzywna salatka z tunczykiem sledziki w oleju sledziki pod pierzynką karp w galarecie ktorego zresztą nie znosze:O kompot z suszu kapucha z grzybami pieczarki faszerowane i chyba to wszystko,pomorskie:-)