Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ineskaaaaaaaa

SMAZENIE RYB, naoleju czy na masle?

Polecane posty

Gość ineskaaaaaaaa

jak to robicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na maśle to niczego się nie
smaży:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość seeed
na klarowanym jak najbardziej. Jest pyszne i zdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość got milk
olej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na maśle to niczego się nie
Podczas poddawania masła wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza substancja akroleina. Nie smaży się na maśle:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
na oliwie z oliwek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak .....
na oleju dodajac masła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość got milk
oliwa z oliwek nadaje sie TYLKO DO KROTKIEGO SMAZENIA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
zreszta wszystko smaze na oliwie, zdrowsza niz olej maselko jest dobre ale di# smazenia sie ne nadaje, przynajmniej dlugiego ewentualnie jakies krotkie z nizsza temp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymuś
Nie lepiej wsadzić do piekarnika ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
niby dlaczego do krotkiego? :D skad ta informacja? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
a do piekarnika z maselkiem w folii , pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak .....
ja od lat jak moja babcia czyli na oleju dodajac masła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
Oliwa z oliwek wśród tłuszczów płynnych najbardziej nadaje się do smażenia ze względu na wyjątkowo wysoką (do 75%) zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9), który jest odporny na krótkie smażenie w niewysokich (150-180oC) temperaturach. Wśród popularnych na rynku olei jedynie olej rzepakowy nadaje się do krótkiego smażenia. Co prawda, w porównaniu z oliwą posiada w swym składzie nawet trzy razy więcej kwasów wielonienasyconych, ale kompensuje to wysoką zawartością tokoferoli (wit. E).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
Dobór tłuszczu do smażenia Zaleca się smażenie na olejach o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi i wylewanie resztek po każdym cyklu smażenia. Używanie tego rodzaju oleju jest istotne, ponieważ kwasy jednonienasycone, są mniej podatne na utlenianie a co za tym idzie, mają wyższą temperaturę "dymienia". Pod względem odporności na utlenianie, najlepsze oleje to olej palmowy, czy oliwa z oliwek, jak również olej rzepakowy. W przypadku dłuższego smażenia (w frytkownicy) zaleca się stosowanie bardziej trwałego oleju np. palmowego lub oliwy z oliwek. Nie należy smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno nierafinowanych, ponieważ zawierają one dodatki szybko ulegające przemianom, nawet podczas krótkiego domowego smażenia. Natomiast doskonale się sprawdzają jako dodatek do sałatek. Masło ma niską temperaturę rozkładu (punkt dymienia od ok 170 C) w wyniku ogrzewania przez dłuższy czas masła w wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza akroleina, zatem smażenie na maśle produktów wymagających dłuższego ogrzewania jest niewskazane. Klarowane masło (stosowane głównie w kuchni francuskiej) ma wyższą temperaturę dymienia, dochodzącą do 252 C, czyli wyżej niż większość gatunków oleju. Smalec zawiera głównie kwasy nasycone, jednak do 40% nienasyconych zwykle prawie wyłacznie jednonienasyconych. Dokładny skład zależy od zwierzęcia z jakiego smalec pochodzi i paszy tegoż zwierzęcia. Temperatura dymienia smalcu wieprzowego dochodzi do ok 220 C, czyli porównywalnie z olejami jednak istnieją badania, wg których nie zwiększa ryzyka nowotworowego, przynajmniej w odniesieniu do niektórych rodzajów nowotworów. Istnieje możliwość smażenia na innych substancjach o podobnych właściwościach fizycznych, jak np parafinie, niemniej nie cieszy się dużą popularnością.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
oliwa z oliwek najlep[sza ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tasty
to co piszesz dotyczy oliwy z oliwek z II tłoczenia, inaczej rafinowanej, a nie tej z pierwszego tłoczenia, extra vergine jesli masz z pierwszego tłoczenia to nie nadaje sie ona raczej do smazenia, co najwyzej do salatek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
tasty , racja ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak .....
sram na wypociny wielu , licza sie walory smakowe , a te mozna sobie w dupe wsadzic w przypadku karpia smarzonego na oliwie z oliwek , moja Babcia całe zycie smazyła jako kucharka na oleju z dodatkiem masła i dzis ma 103 lata i zyje , wiec ni tu nie tyrtolic o rakotworczych pierdołach , a lepiej sie przyjrzec temu co w sklepie kupujesz i jesz !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
ale czemu sie tak denerwujesz? przypuszczam, ze takie maselko dodaje smaczku sa inne walory smakowe ale najzdrowsza opcja to chyba smazenie na oliwie, ponoc zdrowiej niz na oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
dla mnie kategorie zdrowotne sa wazne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak .....
no to przykro mi , ale w sklepie nie mozesz kupowac wedlin , a jak chcesz wiedziec dlaczego pzrejdz sie na produkcje owych zrozumiesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak .....
a jak dozyjesz polowe tego co moja babcia , ktora to sie tak katowała niezdrowo to potem ci bede zyczył zycia dlej , póki co dozyj tego polowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
wedlin nire trzeba kupowac mozna kupic szynke albo schab , ugotowac i pokroic jak wedline ;) wtedy wiesz co jesz ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
podobnie boczek wielu ludzi tak robi pewnie, ze moge wszystko zlac, nie jesc warzyw i owocow, opychac sie tlustymi rzeczami i slodyczami, sztucznym przerobionym zarciem moge tez palic papierosy i pic duzo alkoholu ale jak moge sobie troche wydluzyc zycie to czemu nie? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak .....
nie wydłuzysz ile swieczka sie twa palic ma tyle bedzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kim mao
no tak dlugo jak Pan Bog przyzwoli :D prosze cie... oczywiscie, pewne czynniki genetyczne maja wplyw, ale srodowisko i tryb zycia tez ma wplyw na dlugosc zycie, temu chyba nie zaprzeczysz? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×