Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okraglaaaaaaaa

jestem w ciąży a wstydzę się iść do lekarza - mama XXL

Polecane posty

Gość okraglaaaaaaaa

jestem w ciazy, wg moich obliczen to jest 9ty tydzien (liczac od pierwszego dnia ostatniego okresu), robilam dwa testy BOBO Test oraz test z krwi , wszystkie pozytywne. Nie bylam jednak u lekarza i nie moge sie przemóc, bo strasznie sie wstydze isc do ginekologa. Jestem dość puszysta, czuje sie brzydka i zaniedbana, boje sie ze lekarz zafunduje mi jakies docinki, po ktorych jeszcze bardziej się zablokuje. Waze 93kg przy wzroscie 170cm. Probowalam wieloktrotnie schudnac, niestety zadne diety nie skutkowaly, choc bardzo sie staralam, chyba po prostu taka moja natura, w rodzinie otyłość wystepuje co pokolenie... Wiem ze wielu z was mnie wysmieje, ale naprawde nie moge pozbyc sie tej blokady, a wiem ze musze isc do lekarza dla dobra dziecka. Moze sa tu inne przyszle badz obecne mamy w rozmiarze XXL, powiedzcie czy mialyscie tez takie obawy?

Gość też okrągłaaaaaaaaaaaaaa
Nie nie miałam obiekcji co do pójscia do lekarza. Czego tu się wstydzić? Chyba, że nie potrafiłabyś wejść na fotel no to kicha... :)

Gość okraglaaaaaaaa
Nie no az tak zle to nie jest, na fotel dam rade wejsc :)

Nie masz na co czegac.Wstyd na bok i trzeba udac się do lekarza ,sprawdzic jak tam malenstwo,czy sie dobrze rozwija i czy wszystko jest wporzadku.Nie Ty jedyna jestes okrąglutka ,takie też chodzą do learza:)

Nie masz się czego wstydzić. Lekarz nie powinien Cię w żaden sposób ubliżyć, podkreslam NIE POWINIEN, ale z pewnością powie Ci o zagrożeniach jakie istnieją u kobiet w ciąży z otyłością. Poszukaj jakiegoś lekarza z dobrą opinią od pacjentek, takich pełno znajdziesz w necie np. na 'rankingu lekarzy'. Ja przy wzroście 164, miałam 82 kg, ale nie czułam się skrępowana, mam bardzo fajnego lekarza :) I u mnie podobnie jak u ciebie taka otyłość wystepuje w rodzinie co pokolenie. Głowa do góry. Pędź do lekarza, bo jak chcesz dostać becikowe to musisz mieć kartę ciąży prowadzoną od minimum 10 tygodnia.

Nie masz czego się bać, lekarz jedynie zaleci ci lekką dietę,abyś dużo w ciąży nie przytyła i nic więcej

Gość Mirrusia
Ktoś ci to dziecko zrobił, tak? Więc komuś się podobasz. ;) Głowa do góry i idź do lekarza, nic się nie powinno stać.

Gość też okrągłaaaaaaaaaaaaaa
Mi lekarz przez całą ciążę nie zwrócił ani razu uwagi, że za duzo ważę. Nie mówil nic o diecie. Tylko w szpitalu przed porodem odradzono mi poród w wannie i tyle.

Aaaa... jak już brzuszek zaczął mi konkretnie rosnąć, wszystko co na boczkach poszło do przodu. I generalnie w ciąży czyłam się bardzo zgrabna. Pojawiło się wcięcie w talii, którego nie miałam i teraz znów nie mam. Z tyłu wyglądałam super :D

Gość mamaDwojki
Wiesz co ja bym sie zdaniem lekarza nie przejmowala, on ma dbać o to żeby z dzieckiem było wszystko dobrze i ciąża sie interesować nie tym jak Ty wyglądasz. Ja wprawdzie jestem wręcz przeciwnie chuda jak patyk, dopiero teraz przy końcówce ciązy się sobie podobam ( tu mi urosło i tam urosło :) ) ale uważam że jak trafisz na normalnego lekarza, który chce prowadzić ciąże, tak żebyś Ty czuła się pewnie i wiedziała,że możesz mu ufać to nie będzie robił żadnych głupich uwag. A jak trafisz na takiego co powie cos głupiego to go zmień, po prostu. To jak wygladasz nic nie znaczy.

Gość mamaDwojki
Matko święta - masz racje, co innego jak lekarz zwraca uwagę ze względu na dobro dziecka i chce pomóc a co innego jak obraża.

wstyd to nie pójść dla dobra swojego i dziecka do lekarza ;)

Gość okraglaaaaaaaa
Dzięki za słowa otuchy :) (prócz ostatniej wypowiedzi, której nawet nie skomentuje, bo nie będę zniżać się do poziomu autora). W czwartek przyjmuje lekarz, który prowadził moją pierwszą ciążę (wtedy nie miałam takich obaw, bo byłam szczupła, dopiero po ciąży nabyłam kilogramów i już do teraz nie potrafie ich zgubić). Mam więc jeszcze 2 dni zeby się nastawić psychicznie i muszę iść, nie ma zmiłuj :)

Laska -bez przesady,uwierz swoje lekarz juz widzial :P Sluchaj moja znajoma jest b szczupla,ale po ciazy miala w nastepnej tak paskudne cialo ,ze szok.rozstepy i zylaki.poszla i lekarz jej jeszcze zalecil,co moze zrobic z tym ewentualnie gdzie sie zglosic,zapytaj lekarza ,ktory bedzie prowadzil ciaze,zeby cie skierowal do dietetyka,zeby ci sie za bardzo w niej nie tylo,mozna takze dobrac menu odpowiednie do BMi w ciazach ;)

To tymbardziej nie powinnaś się wstydzić. Skoro lekarz Cię zna i wie, że już rodziłaś, to nie będzie dla niego dziwne, że poprostu przytyłaś po pierwszej ciąży i tak ci zostało :) Nie myśl o tym tyle. Śpij spokojnie :) Dobranoc :D

Gość Młoda mama...
Ja też jestem okrągła i tak samo jak ty trochę się wstydziłam, ale dla dobra dziecka trzeba przełamać opory. Lekarka na początku ciąży powiedziała mi, żebym uważała na to co jem i ja się do tego dostosowałam. A potem się okazało, że przez całą ciąze przytyłam tylko 3 kg. Także spokojnie lekarz jest od prowadzenia ciąży a nie od oceniania Twojego wyglądu.

Gość Czerwonowlosa
Ojej akurat w tym wszystkim wstydzic sie samego lekarza nie wstydzilam- bałam sie , ze z moja tendencja do tycia jak od wyjsciowej wagi 92-93 kg dojdzie mi naście/dziescia to sie zalamie :( Balam sie bólu - w sensie, ze organizm nie bedzie wyrabial obciazenia.. Ale póki co 7 miesiac, a jak ktos napisal wyzej tak samo i u mnie, wszystko wyciagnelo mi do przodu :) Brzuszek jest duzy, ale napiety i wyraznie do przodu na synka :D Sama ciąża jest idealna, ciśnienie super, cukrzycy ciazowej co sie obawialam brak. Czuje sie wrecz zgrabniej, wszyscy mowia, ze jak na taki brzuszek juz to ruszam sie tak płynnie, a z tylu nie widac zupelnie ciazy, talia sie zarysowala. Wchodze w rajstopy, bluzki L nawet wiec nie wiem- nie ma tragedii jakiej sie spodziewalam :) Powodzenia!

nie badz samolubna, trzeba sie zbadac i myslec o dobru dziecka lekarz moze na ciebie nakrzyczec, spotkalam sie z takimi historiami chociaz nie na wlasnej skorze, ale to tylko ze wzgledu na twoje dobro jak wiesz otylosc prowadzi do wielu groznych schorzen i trzeba ja zwlaczac mozliwymi sposobami, moze lekarz ci cos doradzi trzeba stawic czolo prawdzie i wziac sie do roboty

Gość diab123
dziewczyny juz cię na duchu troche podniosły, ale ja zwrócę ci uwagę na ejszcze jedna rzecz. Od przyszłego roku aby dostać becikowe musisz miec zaświadczenie, że jestes pod opieka lekarską od 10 tygodnia. Niewiele ci czasu zostało.

Gość kwiatowa łąka
Idzi do lekarza i sie nie przejmuj - tu liczy sie tylko zdrowie dziecka i Twoje :) i nie pamietam czy prawo dalej nakazuje 1 wizytę u lakarza przed koncem 10 tyg ciązy zeby móc ubiegac sie potem o becikowe ale jesli tak to szkoda zeby pieniądze które należa sie dzieciakowi przeszły kolo nosa

Gość Ale na poród
chyba pójdziesz????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Nie będziesz się wstydziła????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Powinnaś iść jak najszybciej do lekarza. Przecież trzeba przyjmować kwas foliowy, witaminy, luteinę itd. Czy i co musisz brać zdecyduje lekarz. Idź jak najszybciej dla Waszego bezpieczeństwa.

Gość kozabrzoza
a tam daj spokój ja też jestem okrąglutka i oporów żadnych nie mam zawsze sobie wręcz jaja robię z tego tylko znajdź lekarza odpowiedniego z resztą przecież nie Ty pierwsza otyła idziesz do gina wyluzuj mój ostatnio jak mi robil połówkowe usg przepraszał że nie ma super jakości ( tkanka tłuszczowa troszkę utrudnia usg przez rzuch :) )

Gość hvmjolka
eetam , moja mama ma 160 cm i waży 96 kg !!! i chodzi regularnie do gina gin widział już wszystko, wierz mi musisz iśc dal dobra dziecka, może ci się rozwinąc cukrzyca ciążowa, możesz miec toksoplazmozę czy inne bakterie o których nie wiesz, konflikt serologiczny, chyba chcesz miec zdrowe dziecko ? jedna babka nie poszła do gina, nie zrobiła badań na toksoplazmozę i urodziła dziecko BEZ OCZU !!! bo miała tokso i nie leczyła

Gość dfgyuiopiuytrew
Oj tammm.. Nie stresuj się. Dużo jest okrągłych dziewczyn. Ja sama do nich należę. ' Też jako pulchna dziewczyna zaszłam w ciążę. Nikt nic nie komentował. Dopiero na sali porodowej pewna SALOWA przechodząc obok porodówki rzuciła głupią uwagę - pani to chyba czworaczki będzie rodzić :O Mimo, ze przytyłam w ciązy tylko 8 kg to nadwaga sprzed ciąży była znaczna

Gość natala67
Nie masz czego sie wstydzic! Dla gin.to rutyna On Lub Ona nie patrzy takimi oczami jak wiekszosc z nas.Dla nie go to rutyna patrzec na tylek KAZDY JEST TAKI SAM,JEDEN WIEKSZY DRUGI MIEJSZY .Idz smialo!!!!!!!!!!!!!