Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaskxnsjsj

co to moze byc ?? Świąd skóry - pomocy !

Polecane posty

Gość jaskxnsjsj

witam. Moja corka od kilku dni ciagle sie drapie nad pupa na pleckach ( wychodza jej przy drapaniu czerwone plamy), na glowie, za uchem, na brzuszku oraz trze oczka. Pod oczami robia jej sie czerwone linie. Przez ten swiad budzi sie po nocach czasem. Czy to jest jakies uczulenie na proszek ?? Czy to moze byc np skaza bialkowa?? Corka ma tez sucha skore bardzo i wyskoczyla jej ciemieniucha na glowie :/

Gość jaskxnsjsj
a przed swietami wyskoczyly jej jakby 2 syfki czerwone na policzkach. Dziwne to jest .

Gość mamama27
przede wszystkim - ile ma ta córka? może to skaza, może uczulenie na coś co jadła: jakieś mandarynki itd, może od proszku - sama pomyśl i poanalizuj co dziecko jadło czego wcześniej nie jadło, albo jadło a nadmiarze - wogóle co zmieniłaś w jego otoczeniu - a eliminuj - wypierz ubranka w szymś innym - nie pomoże to odstaw produkty mleczne itd i tak po nitce do klębka

Gość jaskxnsjsj
corka ma 14 miesiecy a z nowych produktow to nic nie moge wymienic bo to maly niejadek sie zrobil:/ Jedyne co w jej diecie to : mleko, jogurt, biszkopt, sok jablkowo- bananowy i na tym koniec. Czasem zgubnie troche chlebka z maslem :/ zmienilam proszek przed swietami jak na razie brak efektów .

Gość jaskxnsjsj
skubnie * sorki

Gość stara baba na pstrym koniu
skoro proszek zmieniłas przed swietami a ona drapie sie od kilku dni to nie to samo? daleko masz do lekarza?

Gość stara baba na pstrym koniu
a pieluch nie zmieniłas?

Gość suczka co lubi biegać
to może być wiele rzeczy - skaza białkowa, proszek lub płyn do płukania (nie stosuj), potówka lub inne uczulenie itp najlepiej idź do lekarza, a on ci powie, że... to może być wiele rzeczy ;)

Gość jaskxnsjsj
pieluch nie zmienialam. Proszek zmienilam zaraz po okolo 2 dniach jak zaczela sie tak drapac. Nie pomoglo to. Co do lekarza to niestety najbliższa wizyta dopiero na poczatku stycznia :/ Prywatnie z tym moim lekarzem mozna zapomniec. Daje malej wapno a pieluszek jak pisalam - nie zmienialam

zmiany w diecie? może rybę podałaś? jak karmisz piersią, to może coś zjadłaś na święta? b. dużo możliwość, a b. mało informacji, ale twój opis nie wygląda za ciekawie czerwone plamy i kreski, a nie wysypka?

Gość jaskxnsjsj
wysypki nie widze jedynie na plackach ma pod swiatlo widocznych kilka krostek takich cielistych w miejscach w ktorych sie najbardziej drapie. Robia sie tam po drapaniu czerwone plamy ktore po czasie schodza... Syfki 2 czerwone ( krostki) wyskoczyly jej na policzku), sucha skora, ciagle oczka pociera i ma te linie czerwone pod spodem ( takie bardziej rozowe). Ciemieniucha na glowie jej wyskoczyla z reszta tam tez sie drapie. Spi niespokojnie bo sie budzi i podrapac musi. Do diety wiele produktow wprowadzalam nowych rybe tez ale do skonczenia przez corke roku. Po pierwszych urodzinach nagle zaczela odmawiac pewnych posilkow i pije teraz prawie samo mleko modyfikowane ( bebilon jej podaje ) oprocz tego je serki,jogurty, sok bananowo-jablkowy, i zje moze z 1-2 biszkopciki. Wszystkie onne posilki , proba podania kanczy sie placzem. Czy moglaby pic, jesc cos co by jej szkodzilo???????? Chodzi mi o te bialka krowie ( produktu mleczne).

Z mojego doświadczenia i książek - nie jestem lekarzem, więc traktuj to co napiszę z rozsądkiem: > rybe Może powodować problemy - hormony w hodowlanych i metale ciężkie w morskich. Z moimi nie było problemów, ale rodzina jest rybożerna. Może jakieś ostre przyprawy? Lub reakcja na białko z soi lub żelatynę w deserkach? Wiele alergenów rozpuszczalnych jest w tłuszczach. Może stosujesz nowy tłuszcz roślinny? Może też dostać uczulenia na coś, na co wcześniej nie reagowała. Problem z glutenem wykluczyłaś? > Po pierwszych urodzinach nagle zaczela odmawiac pewnych posilkow Normalne. Smak i węch się wyrabia. > je serki,jogurty, sok bananowo-jablkowy, i Patrz wyżej - białko, żelatyna. > zje moze z 1-2 biszkopciki. Gluten? > Chodzi mi o te bialka krowie ( produktu mleczne). Nie podawałabym Z opisu wygląda na potówkę, ale bez lekarza, a lepiej z dwóch, się nie obędzie.

Gość jaskxnsjsj
potowka objawialaby sie tak duzym świądem ?? Hm.. Corka jak miala 2 miesiace miala podejrzenie nietolerancji pokarmowych objawiajacych sie glownie : niepokojem oraz sucha skora . Lekarka zalecila zmiane zwyklego mleka modyfikowanego na bebilon pepti - dziecko sie uspokoilo. Po czasie gdy przyszlam na badania przy szczepieniu inna lekarka stwierdzila, ze nie widzi u corki objawow nietolerancji czy skazy bialkowej i zlecila zmiane mleka na zwykle modyfikowane. I tak tez zrobilismy. Kilka miesiecy bylo ok az do teraz. Tylko czy dziecko mogloby sobie samo szkodzic pijac i jedzac to co nie toleruje ? Gluten - nikt nam nie zlecal jeszcze takich badan. A proszek w ktorym piore teraz ubranka corki i posciel to antyalergiczny jelp. Wiec powinno sie poprawic a sie nie poprawia.

> potowka objawialaby sie tak duzym świądem ?? Hm.. czerwone plamy..., co do wielkości, to nie wiem > Po czasie gdy przyszlam na badania przy szczepieniu inna lekarka stwierdzila, ze nie widzi u corki objawow nietolerancji czy skazy bialkowej Tak na oko? Fajne lekarka, ma tester w oku :) > Tylko czy dziecko mogloby sobie samo szkodzic pijac i jedzac to co nie toleruje ? Jakieś wątpliwości? Człowiek nie szczur, czy świnia - wszystko zeżre, nawet jak wie, że mu szkodzi. > jelp. Niby najlepszy, ale licho wie.

Gość a mi sie to w glowieeee
nie miescie, chcesz dziecko trzymac do stycznia z ta reakcja???? jeden lekarz u Ciebie jest czy jak?? zreszta.. ja bym sie wbila, wyprosila, dziecko powinno byc najwazniejsze, lekarz zrozumie i napewno Ciebie przyjmie ponad program... !!nic sie nie stanie jesli z samego rana ktos Ciebie zarejestruje badz jesli nie masz tkaiej mozliwosci, to poprostu idz i czekaj pod gabinetem i wypros wizyte! moze to nic powaznego zwykla alergia ale ja bym nie zwklekala, bo dziecko sie meczy

dokładnie - tylko sprawdź u innego, każdy gada swoje, a część uważa że matki histeryzują

Gość jaskxnsjsj
Dziekuje za wskazowki - sprobuje wyeliminowac na jakis cvzas te bialka zobaczymy czy bedzie poprawa jednak musze sie wstrzymać jeszcze do wizyty u pediatry naszego ( bo sama sie tak boje kombinowac na wlasna reke ale pewnie to zleci). Nie wiecie moze gdzie mozna wykonac testy na nietolerancje pokarmowe ???

medyczne laboratoria medyczne - w necie jest wyszukiwarka zozów i laboratoriów wg miejsca zamieszkania

Gość jaskxnsjsj
ok , ok ja sie wbije na bank i to jeszcze dzis bo to sie robi nieciekawie :/ Niby energiczna i wesola ale ten swiad jej przeszkadza zdecydowanie i te plamy ktore jej wychodza po podrapaniu sie zwyklym :/ Nie no ja jak sie drapie mam lekko rozowe to miejsce ale nie az tak jak u corki :/

Gość jaskxnsjsj
dziekuje raz jeszcze za wskazowki . Ok wiec ide dzialac. Milego dnia dziewczyny

medyczne laboratoria analityczne

pa i pamiętaj - kafe to ie lekarz

Gość słyszałam
u mojego dziecka tak się zaczęło objawiać uczulenie. Czerwone swędzące plamy w zgięciach, do tego jakieś krostki na nich, plus suche placki tu i tam. Bujnij z dzieckiem do alergologa, zanim jej sie zrobi zapalenie skóry. W moim przypadku było to uczulenie pokarmowe, nie kontaktowe, na zmiany proszku nie reagowała.

Gość słyszałam
aa, a alergolog o tych testach na pokarmowe wypowiadała się raczej baaaardzo niepochlebnie. Skonsultowałam tez pomysł robienia ich z pediatrą i powiedziała mi to samo.

Gość jaskxnsjsj
przed swietami bylismy u alergologa - popatrzyla na twarz dziecka, na rece i wypytala ze nie choruje - wiec stwierdzila ze alergii nie widzi . a dziecko meczy sie dalej :/

Gość matriooszkaa
Mi to wygląda na atopowe zapalenie skóry, ale nie wiem... Moje dziecko miało podobne objawy i na samym początku, wiedząc że taka choroba istnieje, poszłam do apteki po jakieś łagodne kremy przeznaczone do tego problemu, pani poleciła nam Decubal, dając gwarancje, że na pewno nie zaszkodzi, bo jest antyalergiczna - najwyżej nie pomoże, ale wydaje mi się, że widzę efekty, także walczymy dalej. :)

Gość idz do dobrego
atopowe albo luszczyca, idz do dermatologa!