Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja myślę, że....

mam poważny problem z zębem co robić

Polecane posty

Gość a ja myślę, że....

miała zaplombowany ząb górną dwójkę i po 8 latach zaczął mnie boleć ten ząb, poszłam do dentysty kazał zrobić prześwietlenie zęba nic ono nie wykazało więc rozwiercił mi ten ząb i zaczął leczyć kanałowo ale okazało sie jak powiedział dentysta, że nie może do do końca wyleczy bo kanał w zębie jest zakrzywiony i nie może dotrzeć z narzędziami do końca, kazał mi iść do specjalistycznego gabinetu gdzie leczą żeby kanałowo pod mikroskopem, ale to koszt 800 zł a ja nie mam kasy mój dentysta powiedział, że nie podejmie się już leczenia tego zęba co teraz mam robić ? ząb jest nie wyleczony nie mam plomby tylko fleczer doradźcie

Gość asaweqrtery
pewnie dentysta ma racje niestety, mnie czasem pobolewa ząb leczony kanalowo, oczywiscie martwy ale boli :O co jest bardzo dziwne. jak bedzie trzeba to uzbieram ta kase i pojde na mikroskop, a jak nie to implant

Gość a ja myślę, że....
gdybym miała kasę to bym poszła, ale 800 zł to dużo a ja jestem od miesiąca na bezrobotnym dzwoniłam po kilku gabinetach i cena wszędzie taka sama a nigdzie nie ma refundacji na kasę chorych

Gość asaweqrtery
bo kanalowego to nigdzie nie leczą na kase chorych. nie masz zadnych oszczednosci? moze weź kredyt albo pozycz od kogos.

Gość a ja myślę, że....
czytałam też, że nie ma nigdy gwarancji, że uda się wyleczyć ząb więc tym bardziej 800 zł to za dużo

Gość asaweqrtery
to prawda niestety... a potem sie okaze ze ząb do wyrwania i co wtedy? implant, mostek, protezka... i znowu kasa. dlatego zanim ruszysz tego zeba to uzbieraj troche pieniedzy. a bardzo cie boli?

Gość a ja myślę, że....
ostatnio bardzo mnie bolało, ale teraz już mniej nie wiem co robić a jak kasa pójdzie na marne ? myślałam, że może mi go zaplombuje, ale się tego nie podejmie najgorsze, że to dwójka jakby to był jakiś ząb z tyłu to bym wolała wyrwać i trudno

Gość asaweqrtery
jak mniej boli to go zostaw i zbieraj kase, uzbierasz to pojdziesz.

Gość a ja myślę, że....
ale czy mogę mieć długo w zębie fleczer ? czy to nie zaszkodzi ?

Spróbuj jeszcze gdzie indziej. Ja miałam kiedyś podobny problem i też z dwójką. Jeszcze jako dziecko wyrżnęłam o betonową ścianę i po prostu "zabiłam" ząb, ale nie zdawałam sobie z tego sprawy. W takiej syt. nerw musi być usunięty a kanały wypełnione, u mnie do tego nie doszło, więc wywiązał się stan zapalny. Po latach ciągłego otwierania i czyszczenia moja ostatnia, genialna dentystka zaproponowała mi implant, ale doradziła żebym załatwiła tę sprawę w Pl, bo jest znacznie taniej. Znowu mi oczyściła, zamknęła i...tak już ponad 5 lat. Wszystko w porządku, a inny dentysta nie chciał tego już tknąć, tak jak w Twoim przypadku. I coś jeszcze. Jeżeli BARDZO boli, wydłub fleczer. Wtedy ropa wydostanie się na zewnątrz i nie przebije kanału. To rada mojej wcześniejszej dentystki.

Gość asaweqrtery
nie wiem, poszukaj na necie o tym ;) ale chyba nie szkodzi. skoro ząb i tak juz martwy

Gość a ja myślę, że....
problem w tym, że mam tylko częściowo martwy ząb, bo w kanale jest jeszcze nerw mam ktoś z was podobne doświadczenie

Gość a ja myślę, że....
?

Gość a ja myślę, że....
?

Gość żę tak powiem
to że w kanale jest jeszcze nerw wcale nie oznacza że ząb nie jest martwy. Ja zanim miałam zęba leczonego kanałowo, był już martwy mimo że wszystkie nerwy były, tylko że przerwane wskutek głębokiego borowania. O tym że ząb jest martwy świadczyło to, że zrobił się ciemny