Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Becikowe........

Mam pytanie pomożecie ??

Polecane posty

Gość Becikowe........

Mam do was takie pytanie może ktoś był w takiej samej sytuacji jak ja?? Mieszkam w szczecinie a jestem zameldowana gdzie indziej niedługo urodzę dziecko za 3 tyg i nie wiem gdzie mam złożyć wniosek o becikowe szukałam w google ale nic na ten temat nie znalazłam?? Za kulturalne odpowiedzi dziękuję :)

Gość moye t
składasz w miejscu zamieszkania.

Gość moye t
Do wypłacenia becikowego zobowiązana jest gmina, w której mieszka wnioskodawca w chwili złożenia wniosku. Miejsce zamieszkania nie musi być tożsame z miejscem zameldowania. Takie stanowisko zajął Naczelny Sąd Administracyjny w postanowieniu z 26 września 2007 r. (sygn. akt IOW 52/07) dotyczącym tzw. sporu kompetencyjnego pomiędzy prezydentami dwóch miast. Zgodnie z ustawą z 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (DzU z 2006 r. nr 139, poz. 992 z późn. zm.) becikowe wypłaca organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania wnioskodawcy.

a masz meldunek tymczasowy w szczecinie? ja miałam tymczasowy tam gdzie mieszkałam a stały u siebie w domu i składałam tam gdzie mieszkałam, ale musiałam mieć zaświadczenie z miejsca stałego meldunku że u nich nie składałam o becikowe nie wiem jak to jest gdy nie masz meldunku tymczasowego wtedy pewnie w miejscu stałego meldunku musisz złożyć, ale można to zrobić listownie, a kase na konto :)

Gość Becikowe........
Nie mamy meldunku tymczasowego w Szczecinie.. dziekuje za odpowiedzi

Kiedy urodziłam pierwsze dziecko zameldowana bylam w zupelnie innym miejscu. Ale becikowe dostalam z tej gminy gdzie mieszkalam. Dziecko zostalo zameldowane przy ojcu. Chyba tylko musialam dostarczyc oswiadczenie ze nie skladam wniosku w swojej gminie.

no bo tak to można obejść jak ojciec dziecka jest zameldowany to po prostu on składa wniosek i tyle no i to zaświadczenie jest konieczne że się nie skadało u siebie :)