Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ivet16

Mam 16 lat i chcę wziąść ślub...

Polecane posty

Gość ivet16

mam 16 lat, mieszkam narazie w oratorium i potem nie wiem co ze mną bedzie . Mam chlopaka, którego kocham i chciałabym dzielic z nim życie czyli wyjsc za niego. Oboje tego chcemy. Nie chce trafic do domu dziecka. Dowiedzialam sie od mojej siostry ciotecznej, że jej ciotka miała 16 lat i zaszla w ciąże, wykupiła sobie lata (w ty wypadku 2 lata do pełnoletnosci) i wzięła ślub...Chcialabym sie dowiedziec ile takie cos kosztuje? I w jaki inny sposób mogłabym wyjsc za mąż w tym młodym wieku ? słyszałam ze gdy dziewczyna jest w ciąży i ma skonczone 16 lat to za zgodą sądu i rodziców może wyjsc za mąż ale w moim przypadku rodzice zgody nie dadzą ;/ prosze bardzo o pomoc ! wiem ze kazdy oleje mnie bo mam malo lat ale ktoś może sie zlituje i napisze co wie na ten temat...

Gość Irminka123
jesteś niepełnoletnia, więc rodzice MUSZĄ wyrazić zgodę na ślub; jesteś pewna, że to ten? ile się znacie? powiedz coś więcej

Gość Irminka123
mam nadzieję, że nie chcesz zajść w ciążę, tylko dlatego, aby móc zawrzeć związek małżeński? nigdy też nie słyszałam o wykupianiu lat. ty musisz mieć zgodę rodziców i sądu ridzinnego

Gość ivet16
znamy sie 1,5 roku... wiem że to ten i on tez to czuje. Mówi mi czesto, że nigdy nie czuł czegos takiego do dziewczyny.I mów że teraz wie co to znaczy kochac. wspiera mnie w moich sytuacjach i problemach a mam ich nie mało w tej chwili. Mieszkam w oratorium i nie chce trafic do domu dziecka. jego rodzina mnie lubi i jego mama jest jak najbardziej za, tylko mowi zebysmy sie powaznie zastanowili jakbysmy chcieli dziecko. Ale co zadecydujemy ona to zaakceptuje i bedzie nam pomagac.

Gość Irminka123
a możesz napisać, co to dokaładnie jest oratorium? rozmawiałaś ze swoimi rodzicami?

Gość Irminka123
ile lat ma twój chłopak?

Gość klvgjdk
po co zaczynasz temat i znikasz?!?!

Gość Nasturcja Mama
mozes poszla spac

Gość egdafhadg
może ma dyskleksję... albo coś...

Gość egdafhadg
dysleksję*

Gość gość
Droga autorko ciąża i ślub to bardzo poważna sprawa Teraz może wydawać Ci się że to jedyne wyjście i że sobie poradzisz ale naprawdę to dość poważne i odpowiedzialne kroki Jesteś w bardzo młodym wieku i Twoje myśli decyzję zmienią się jeszcze nie raz Ja radziłabym żebyś tego nie robiła przynajmniej nie teraz Czasem cierpliwość popłaca ale decyzja należy do Ciebie

Gość Irminka123
Zgadzam się z Manią. Czy ty, autorko jesteś świadoma tych wszystkich obowiązków? Wydaje mi się, że chcesz wziąć ślub, żeby uwolnić się od niektórych problemów... przemyśl to dobrze

Gość Asia789456
Ciąża to taki stan, który jest niezwykły. Ale także oznacza często wymioty, bóle, złe samopoczucie, huśtawki nastrojów itd. poród też nie jest łatwy. potem masz dziecko i musisz wstawać do niego w nocy, przewijać, kąpać, przebierać, potem gotować zupki. gdy jest malutkie i ząbkuje to ma gorączkę, bardzo go boli, mocno płacze. i to twój obowiązek nim się zająć - nie teściowej, ale twój. jak sądzę ten twój mąż będzie pracował i nie będzie w stani wciąż ci pomagać. ty do pracy nie pójdziesz, bo nie masz wykształcenia. będziesz żyć na jego garnuszku. oczywiście, są też uroki małżeństwa i macierzyństwa, ale czy ty naprawdę tego chcesz? nie wolisz sie najpierw wykształcić, usamodzielnić? jesteś taka młoda... ja bym mojemu dziecku nie pozwoliła. bo do pełnoletności jestem odpowiedzialna za nie i nie pozwoliłabym się w takie coś wpakować. ty chcesz uwolnić się od mamy, więc planujesz założenie swojej rodziny, ale wierz mi różowo nie będzie

Gość Asia789456
po za tym pomyśl o dziecku, powiesz mu potem, dlaczego zaszłaś w tak młodym wieku w ciążę?

Gość Asia789456
albo gdyy będziesz miała dość za 2-3 lata, co zrobisz? oddasz je gdzieś ?porzucisz? jesteś taka młoda, nie marnuj życia

Gość Sylllwwwka
to że zajdziesz w ciążę i zgłosisz sprawę do sądu nie znaczy że dostaniesz zgodę na ślub od sądu. Chyba trzeba jeszcze udowodnić że jesteś juz odpowiednio dojrzała do ślubu i gotowa do założenia rodziny, że oboje jesteście, a do tego nie wystarczy niestety takie podejście jak piszesz wyżej. Musicie mieć też źródło utrzymania, znaczy się twój facet musi mieć pracę (pisze to na wypadek, bo niektórym się wydaje że źródło utrzymania to wystarczy że mamusia i tatuś).

No nie wiem czy rodzice tak chętnie nie dają zgody :) zależy jeszcze ile chłopak ma lat. Rodzice nie wyrażając zgody na ślub zobowiązują sie do utrzymania do Twojej pełnoletności Ciebie i Twojego dziecka i możesz wtedy dochodzić swoich praw w sądzie a oni muszą płacić alimenty na Ciebie i na dziecko :) Co do tego że chcesz brać ślub w tak młodym wieku to uważam że lepiej byłoby oszukać sąd że jesteś w ciąży bo dziecko masz na zawsze i nie powinno być ono sposobem na wyrwanie sie z domu, a małżeństwo można zakończyć w dowolnej chwili więc wychodź sobie za mąż skoro chcesz tak bardzo.

Co do zgody to żadnych lat sie nie wykupuje tylko rodzice muszą złożyć wniosek w sądzie, wnieść niewielką opłatę i musi być konkretny powód tego że chcesz wyjść za mąż. Za to jeśli chłopak też ma mniej niż 18 lat sąd nie wyrazi zgody jeśli rodzice sie nie zobowiążą że wam pomogą do pełnoletności- musicie wykazać jak macie zamiar sie utrzymać.I oczywiście jeśli chłopak powie że to była wpadka i sąd uzna że on czuje sie zmuszany i że cos może kombinowałaś też żadnej zgody nie będzie.

Gość poppopopopopopopoo
🌻

Gość Riskal
Z tego co wiem: -nie jest do tego potrzebna zgoda rodziców, - nie można oszukać sądu że jest sie w ciąży (absurd xD) - musicie wykazać się dużą odpowiedzialnością i dorosłością psychiczną, -twój partner musi mieć pracę żeby cie utrzymać, jednym słowem: trzeba spełniać wymagania prawne do tej sprawy. jeżeli ktoś chce sie dowiedzieć więcej to wchodzi tu: http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/264650-slub-w-wieku-16-lat.html

Gość gość
Ten temat jest sprzed 2 lat więc nie wiem po co go wykopałeś..