Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAM TERMIN

ZBLIŻAJĄCY SIĘ POROD - OBJAWY

Polecane posty

U nas dają zzo też nie miałam ale ma nadzieję że nie będzie przeciwwskazań żeby mi podać przy pierwszym porodzie lat temu 13 nie było żadnych znieczuleń i w ogóle było strasznie więc teraz biorę każde :-)

Gość MAM TERMIN
ja wlasnie chce zzo... zobaczymy ;))

to może niech ktoś napisze kto miał zzo jak to się odbywa, w którym momencie porodu dają itp.

Gość MAM TERMIN
tak ... chetnie poprosimy o opisnie mamusiek które miały zzo :)

Gość taie mo
znalazłam info o zzo: "ZZO Praktykowanym znieczuleniem do porodu jest znieczulenie zewnątrzoponowe. Polega ono na podaniu leku znieczulającego w okolicę zewnątrzoponową kręgów lędźwiowych - często kolokwialnie nazywane przez Pacjentki "kłuciem w kręgosłup". Zakłada się je nie wcześniej niż przy 3 cm rozwarcia szyjki macicy. Założenie wcześniejsze grozi wyciszeniem akcji porodowej. Jedna dawka wystarcza na ok. 2h. Przed podaniem każdej kolejnej dawki powinno się wykonać badanie wewnętrzne w celu oceny rozwarcia szyjki macicy. Rutynowo nie podaje się kolejnej dawki przy rozwarciu większym niż 8 cm, gdyż grozi to wejściem w II okres porodu w znieczuleniu. II okres porodu W tym okresie rodząca powinna być bez znieczulenia, ponieważ musi czuć skurcze, by skutecznie przeć i współpracować z personelem. Jeśli Pacjentka nie czuje skurczów, poród się przedłuża, co stanowi zagrożenia dla życia i zdrowia dziecka. Zakłada się, iż u rodzącej w znieczuleniu II okres porodu wydłuża się o połowę: z 2h do 3h. Powikłania Każda procedura medyczna ma swoje powikłania. Powikłaniem ZZO są bóle popunkcyjne - bardzo bolesne i nieprzyjemne bóle głowy. Leczyć je można odpowiednimi lekami lub specjalnym zabiegiem popularnie nazywanym "łatą" polegającym na utworzeniu "łaty" z krwi pacjentki w miejscu wkłucia." u osoby z mojej rodziny skutkiem zzo ale przy cc są właśnie te potworne, migrenowe bóle głowy. niestety.

tak tylko to opis książkowy a jak jest w rzeczywistości? można się nie załapać na znieczulenie jak się z dużym rozwarciem trafi do szpitala

Gość brumaja
znieczulenie dają od 4 cm i chyba do 7 , jak sie ma więcej niez siedem cm rozwarcia to juz dupa blada

Gość brumaja
przynajmniej tak u mnie było;)))

Gość gość
Hej dziewczyny ja miałam termin porodu na 27.10.2018 r. Od dzisiaj cały czas chodzę do toalety siusiu i stolec jak myślicie poród blisko. A i dwa tygodnie temu byłam u lekarza i miałam już rozwarcie na 4cm czyli na dwa palce. Mały cały czas mnie kopię w dół

Gość gość
Mi zawsze mówili że nagłe odejście wód to tylko w filmach. W 38 tyg zaczął nagle boleć mnie brzuch jak na okres. Poszłam do szpitala zrobili ktg - zero skurczy, zbadali - zerowe rozwarcie szyjka długa, zamknięta, położna stwierdziła że w najbliższym tyg napewno nie urodze. Wróciłam do domu, chciałam się napić wody i nagle usłyszałam jak coś pękło a za parę sekund poleciały mi porządnie wody. Urodziłam parę godz później :) mina położnej bezcenna.