Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

renatek86

mleko a kolka prosze o rady

Polecane posty

witam wszystkie mamusie mam pytanie jak moj synus skończył 4 tyg. zaczełam mu podawac mleko nan pro 1 po skonsultowaniu z pediatrą... mam butelki antykolkowe i wszystko przez pare dni bylo dobrze po czasie zaczeło sie tak ze wypił 20-30 ml musiało mu sie odbić...przeczekalismy a teraz zaczeło sie ze podczas picia mleczka mały po wypiciu około połowy pręzy sie wygina zaczyna płakać wypluwa skomcka za chwile znowu go chce i to nie znaczy ze mu sie chce odbić wyglada tak w dzien bo w noc to spokój.Zastanawiam sie może to kolki a raczej napewnp stosuje sab simplex.a może powinnam zmienić mleko ?na np Bebiko...możliwe ze to od mleka??dodam ze mały ma 3m-ce wypija 150 a niby powinien 120 a ostatnio nawet po 150 sie upominał.może sie nie najada i ma kolki po mleku?hmm... prosze o opinie i PORDRAWIAM I DOSIEGO ROKU!!

Gość moja tez ma 3
miesiące i tez tak je, pediatra powiedział , że taka uroda

Gość aniankka
po prostu jest przejedzony, zmniejsz mu sama ilość mleka np: przez dwa dni - nasz synek też tak czasami ma, dajemy mu rownież Nan

Gość aniankka
co ile go karmisz?

tak a myślicie,że to nie wina mleka bo ja sie zastanawiałam nad zmianą... ale jak robi kupke raz na dzien to sobie myśle ze dobrze... ps.co znaczy zmniejsz ilośc mleka że np na 120 mam wsypać 3 miarki ?czy jak bo jego nie da sie oszukać!!:PD

Gość moja tez ma 3
ja to nie rozumiem tych tabelek z porcjami, bo kaloryczność wszystkie mleka maja taka samą i na moim (Bebilon pepti) jest napisane , że dziecko powinno w 4 miesiącu jeść już 180 ml na jeden posiłek ( 5 posiłków) więc niby czemu dla Twojego te 150 ml to miałoby byc za dużo? to tez wszystko zależy od wagi urodzeniowej dziecka, bo jak sie urodzi 3 kg to inne porcje je niż taki który miał 4,5 kg. Moja córeczka tak jak napisałam wedle podziałki powinna jeść 180 ml x 5 czyli dziennie ok 900 ml, a je najwyżej 130ml za jednym razem i średnio 650-750 ml dziennie. i takie 3-4 miesięczne maluchy juz tez pokazują swój apetyt i tak jak dorośli rano jedza trochę mniej potem po południu i wieczorem więcej, więc rano może zjeść 100 ml na "pierwsze śniadanie", a potem na "obiad "180ml

Gość moja tez ma 3
moja przesypia od 2 miesiąca całe noce - 10-11 godzin

je ale super sie masz,że przesypia całe noce ! jak tego dokonałaś?heh mój synuś urodził sie 2,900kg.

Gość aniankka
nie dawaj mu więcej niż 120 ml, i tradycyjne 4 miarki, nasz je też co 3 godziny. dzieci czasami tak mają, są najedzone, a chcą więcej zjeść niż mogą w danej chwili. My jak swojemu podajemy właśnie 150 ml to mamy potem taki problem. Najlepiej 150 ml sprawdza się co 3 lub 4 dni na noc, nie codziennie.

Gość fwefds
rantek, nie wolno rozcienczac mleka, bo traci na wartosci, zmniejsz porcje, ja mysle ze to kolki, bo te ssanie to pierwszy objaw, zmieniłam mleko na bebilon comfort kiedy corka skonczyla 3 tygodnie,butelki na butelki dr browna, i kolek nie bylo,

Gość 11122256666
autorko moim zdaniem mam małego łakomczuszka, także nie jest to raczej kolka, tylko mały łyka za szybko i temu go boli brzuch, też moje oboje dzieci takie były, ale ok 7 mies im przeszło, w końcu przeszło tociągłe ulewanie i bóle brzuszka u nas też nie dało się oszukać i dawać mnieszych porcji, był inaczej wisk i już, potem wiadomo doszłu chrupki, ciastka i inne przekąski i już im przesżło to wieczne niedojedzenie.... :P aha jeśli chodzi o mleko to tak małemu dziecku polecam Bebilon a nie Nan, bo po nim własnie czesto dzieci mają zaparcia,moje jedzą po skończeniu ok pół roku Bebiko (wczesniej Bebilon)

Gość aniankka
nasz by pewnie zjadł czasami i 200 ml ale po co, skoro waży idealnie, a potem się męczy z przejedzenia

No jak ja mojemu daje 120ml to upomina sie o wiecej i skoczek go nie oszuka jedynie herbatka koperkowa!! a kupki robi raz na dzien i fajne są zatwardzeń nie ma wiec myśle,że to dobrze.

Gość moja tez ma 3
właściwie to nic nie robiłam, tylko od początku uczyłam zasypiania samemu, tzn. nie zostawiałam jej samej płaczącej, ale uczyłam , ze zasypia się w łóżeczku ew. z kołysanką i teraz jak się w nocy wybudza (robi to 3-4 razy) to słyszę jak trochę nóżkami sobie kopie, a potem się uspokaja i z powrotem zasypia :-) zobaczymy co będzie jak się zaczną ząbki...

no nasz bobas tez śpi w łożeczku tak też go ucze po 1 m-cu jak przestałam karmic piersią.Ja mu robie tak ..19:30 kąpiel potem mleczko i pobujam go na rekach na podusi jak już mu oczka opadaja to daje do łożeczka i pare razy podam smoka i spi...

Gość moja tez ma 3
no to pewnie za niedługo będzie więcej przesypiać, ważne jest żeby nie budzić dziecka specjalnie na jedzenie w nocy bo nam sie wydaję, że musi jeść co 3 godziny, jak musi zjeśc to się samo obudzi, a jak nie potrzebuje to trzeba mu pozwolic spać i pilnować dwóch rzeczy: żeby miało schemat dnia jedzenie-zabawa-spanie i nie spało w ciągu dnia sumarycznie więcej niż 5-6 godzin, bo takie dzieciątko potrzebuje na dobę ok 15 godzin snu i jak śpi za dużo w ciągu dnia to potem w nocy nie będzie chciało spać

no mój wlasnie teraz sobie drzemke walna tak przed 17 i sobie spi a o 17 miał pic mleko ale go nie budze bo duzo wypił wczesniej..tylko smiesznie bo zawsze po kapieli dostanie a teraz to nie wiadomo ...moze go jakos oszukam;p macie jakies sposoby :D

Renatek u mnie blizniaki nawet nie tyle ze kolkuja co maja (CHYBA) bole brzuszka i to caly dzien duzo bąkow i sa ogolnie rozdraznieni ,dalo mi to do myslenia i po rozmowie z lekarka podejrzewamy nietolerancje laktozy:( moi chlopcy sa wczesniakami i u nich jest to jak najbardziej mozliwe.Maja 3 mce do 10 tyg byli na piersi potem dokarmialam mlekiem HA i jak przeszlismy na normalne mm(HIPP) to sie zaczely krzyki brak snu i rozdaznienie,potem byl bebilon 2 dni ciszy i spokoju i od nowa to samo,oni nawet nie placza tylko poplakuja sa bardzo niespokojni itd.Dostalam recepte na nutramigen zobaczymy czy to cos zmieni,czesto dzicie maja takie problemy i zmiana mleka pomaga wiec trzymam sie tego jak tonacy brzytwy bo juz czasem mi rece opadaja:(

Gość tomozebyc
nietolerancja laktozy, ale u mnie było podobnie. Jak sie okazało to mały miał silny odruch ssania, karmiłam go butelką lowi i tam była za duża dziurka w smoczku, więc od wypijał za szybko i nie zdążył zauważyć, że już zjadł, czyli tak jakby się nie najadał i były dokłądnie te same objawy- prężenie się podczas jedzenia i płacze. Jadł za dużo i brzuszek nie nadążał z trawieniem tego co zjadał i te bakterie z mleka które powinien strawić nie zdążyły uciec z brzuszka. Zmieiliśmy na Avent a wcześniej dawaliśmy do picia ok 10- 20ml wody przed jedzonkiem i do tego Debridat Pomogło:)

hej już nie wytrzymałam i kupilam mleko Hipp 1 bio combiotyk i jak narazie dałam jedną butelke mały wypił bez piskniecia!!zaraz powinien sie obudzic zeby znów wypić jestem ciekawa jaka bedzie rekacja... i czy kupki bedą i wogole cała w strachu jestem...