Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ambivalencia

Która z Was NIE miała przaśnego, biesiadnego wesela?

Polecane posty

Gość ambivalencia

Pytanie jak w tytule. Większość wesel, które widzę są właśnie tego typu... Właśnie się zaręczyliśmy i przede wszystkim, chcielibyśmy zorganizować ślub i wesele tego lata, np. w sierpniu. Zakładając, że nie chcemy żadnego hucznego weselicha, a liczbę gości chcemy ograniczyć do najbliższej rodziny i przyjaciół (ok. 50-60 osób), czy jest szansa, że się wyrobimy?

pewnie ze da rada zorganizować :), ja i mój mąż zaręczyliśmy się 28 stycznia 2011, a 23 lipca 2011 mieliśmy ślub i wesele :) jeśli uda ci się zgrać zespół i sale to zresztą nie ma problemu :)

Gość ambivalencia
to super, dobrze wiedzieć :) przeglądałam teraz różne fora i ludzie planują wesele po 2,3 lata- nie wyobrażam sobie czegoś takiego.... Myślę, że z zespołem może być problem, bo na pewno nie chcemy mieć kapelki w stylu disco polo ;)

Gość ambivalencia
a jak jest z suknią? bo słyszałam, że czeka się kilka miesięcy...

Gość ambivalencia
podnoszę

Gość jolkasrolka
zalezy czy chcesz miec szyta suknie na zamowienie,czy chcesz kupic gotowa? ja na swoja malo skomplikowana czekalam 4 m-ce. tez mielismy wesele na 55 osob, bylo swietnie:) sama najblizsza mi rodzina i przyjaciele. nie bralam rodziny piatej wody po kisielu, ani tych z ktorymi nie widzialam sie 10 lat. wyslalam zawiadomoenia. przyjaciol mam ok 20 osob z osobami towarzyszacymi, najblizsi, nie zapraszalam znajomych,kolezanek czy sasiadek. dalam zawiaodmienia:)

Gość origamiii
Jak sie chce to wszystko mozna, moi znajomi w 3 miesiace organizowali. Ja mam miec w lipcu ale rezygnujemy. Tzn on zrezygnowal... teraz trzeba wszystko odwolywac. Wiec widzisz.. duzo osob rezygnuje i sie zwalniaja terminy , nap0ewno cos znajdziesz.

Gość jolkasrolka
po prostu zacznij juz szukac sali,moze masz juz jakas na oku? ,zadzwon,zapytaj czy sa wolne terminy. moja kolezanka z niemiec zalatwila wesele na 50osob przez telefon tak naparwde w 2 m-ce,bo podjeli decyzje niecale 3 m-ce przed slubem:) znajdz suknie, sale i zespol. powplacaj zaliczki. pozniej zajmij sie suknia i zaproszeniami,dekoracjami itd. ehhh ja uwielbiam takie rzeczy i mi toi sprawialo wielka przyjemnosc:)

Gość ambivalencia
Ja również nie widzę sensu w zapraszaniu dalekiej rodziny; rodzinę mam generalnie bardzo dużą, ale stały kontakt utrzymuję tylko z niewielką częścią i tylko ich chcę zaprosić, mój narzeczony podobnie. Nie wiem, czy chcę suknię na zamówienie czy kupioną- zależy, co znajdę :) Salę chcemy udekorować dość klasycznie i elegancko, nie cierpię biesiadnego klimatu typowych polskich wesel, mam nadzieję, że nie będzie więc z tym problemu. A co do kapeli to myślicie, że znajdę bez problemu taką "normalną", nie-biesiadną?

hej, ja mam wesele w czerwcu, zaczelismy we wrzesniu załatwiac sale i inne pierdoły, ale bez spiny, na luzie, sukienki jeszcze nie mam, a przyjecie bedziemy mieli na 30-40 osób, bedzie dj, nie zespół, nienawidze biesiadnych wesel, ble :P

Gość jolkasrolka
to na co czekasz?:) szukaj teraz:) ty wybierasz repertuar:)

Gość jolkasrolka
ja tez mialam dj+wodzirej:) muzyke wybralam, zaznaczylam,ze w ogole disco polo, no puscili tylko Zono moja-wiadomo i tyle z tej kategorii;)

Gość ambivalencia
leffe- brzmi fajnie :) ja też chciałabym planować wesele bez wielkiej spiny, a jestem osobą, którą presja czasu strasznie nakręca i wariuję, więc w ciągu najbliższych dni musimy się zastanowić, czy ślub ma się odbyć tego lata. Z jednej strony ciężko mi sobie wyobrazić czekanie do następnego lata, ale jeśli mielibyśmy wszystko planować w nerwach i zamartwiać się czy zdążymy... Dodam, że wszystkie przygotowania będę musiała łączyć z ostatnim rokiem studiów i pisaniem pracy mgr

Gość jolkasrolka
bez przesady to nie zajmuje 24h na dobe!!!!! dasz rade i obronic sie i przygotowac do wesela:)

Gość do jolkasrolka
Po co dawałaś zawiadomienia osobom, których nie zapraszałaś?

Gość ambivalencia
no to ok, pocieszyłyście mnie :) W zasadzie lepiej nie ma co czekać, po ślubie chcemy zacząć starania o potomka, więc tez nie chcę tego odkładać w nieskończoność :)

Gość jestesmy 10lat po ślubie
na wszystko zarobilismy sami .Przyjęcie w małej kawiarence u przyjaciela męża.Sukienka z wypożyczalni,garnitur kupiony,zabawa przy CD ,kamerzysta -szwagier :D kucharki nasze 2 kochane ciocie :) A liczba gości ?....35 osób .Zabawa była naprawde kapitalna i nie wyprała nas z ostatniego grosza ,którego i tak za wiele nie było :) Teraz patrze na to z perspektywy lat -mam duży dom nad jeziorem -prace spore konto i....zrobiłabym identycznie,No chyba ,że po ślubie pojechałabym na jakąś fajną wycieczke .,Tyle 🖐️

Gość jolkasrolka
po to,zeby ich poinformowac o tym. to,ze nie zaprosilam,nie znaczy,ze nie pamietam o nich.

Gość te wielkie wesela to własnie
wiocha na maxa :) pokazywanie sztucznosci i tego co tak naprawde nie istnieje ....dla mnie ślub był czymś osobistym i naprawde byli na nim sami bliscy.Coś około 25 osób ...W domu przyjęcie przygotowała moja koleżanka ze swoją siostra ...ot taki większy obiad.

Gość ludzik123
nerwy czy w tym czy w przyszlym roku i tak beda bo to juz tak jest... jesli nie jestes osoba dla ktorej szczegoly sa kwestia zycia i smierci to bez problemu sobie poradzisz... my podjelismy decyzje o slubie w grudniu a slub wzielismy w czerwcu i zalatwilismy wszystko bez problemu i spinania sie... pamietaj tylko ze niestety na suknie musisz miec 4 miesiace co najmniej jesli oczywiscie chcesz zamawiac nowa... ja np stwierdzilam ze nie mam okazji wydawac takiej kosmicznej kasy wiec wypozyczylam... sale zalatwialismy dopiero w marcu i tez sie udalo... nie bralismy orkiestry tylko dj-a... zycze powodzenia w zalatwianiu i udanej imprezy

Gość ambivalencia
Każdy ma takie wesele, jakie chce i na jakie go stać :) Mnie osobiście trochę śmieszą i żenują takie biesiady, ale innym to może się podobać i tylko na tego rodzaju uroczystości dobrze się bawią ;) Co do zawiadomień to my chyba z tego zrezygnujemy... W zasadzie zapraszamy wszystkich, z którymi jesteśmy blisko. A ciotki, które znam tylko z opowiadań lub które widziałam kilka razy w życiu jakos mnie nie interesują ;)

Gość wy na serio z
tymi zawiadomieniami? Pierwszy raz o tym słyszę. To znaczy czytam.

Gość ambivalencia
ja słyszałam o tym kiedyś, ale w rzeczywistości nie zetknęłam się. Osobiście raczej nie chciałabym dostać takiego zawiadomienia, więc uważam, że to niepotrzebne. Ale każdy ma swoje zdanie i inne relacje rodzinne :) A jak z wieczorami panieńskimi? Organizowałyście je z dużym wyprzedzeniem? Szczerze mówiąc ja to sobie wyobrażam tylko jako wyjście z koleżankami gdzieś na miasto, do jakiegoś pubu- z góry chyba je uprzedzę, żeby nie daj Boże któraś nie wpadła na pomysł striptizera- to akurat dla mnie jest wiocha ;)

Gość wy na serio z
No ja też się nie zetknęłam, dlatego zdziwiło mnie to. Byłam na ślubach i weselach w różnych częściach Polski, przecież rozmawia się z ludźmi i nikt nie stosował żadnych zawiadomień.

Gość kiziamyzia 29
a ja miałam wesele na 150 osób, ale nie na wiejskiej sali tylko w pięknej restauracji z ogrodami. organizowałam wszystko 2 lata, głownie dlatego że najlepsze lokale i orkiestry maja takie terminy. zaproszeni goście to tylko rodzina i znajomi. Rodzice mają bardzo duże rodziny. I wiecie co? było super. Nie wiem czemu panuje takie przekonanie, że duże wielkei wesela to wiejskie spędy. hmm, moze z zazdrości. ja tam nie krytykuję ludzi którzy robią małe przyjęcia-każdy robi jak mu się podoba( ew. na co go stać).

Gość jolkasrolka
my zawiaodmilismy rodzine z drugiego konca Polski, to lacznie 4 osoby(2 rodziny). oni nam tez zawiaodmienie wyslali. zawiadomienie dalam tez bliskiej sasiadce, z czego bardzo sie ucieszyla(pani w srednim wieku), widocznie dla niej to duzo znaczylo. wyslalam tez bylej przyjaciolce i jej rodzicie-jedno zaproszenie na 1 adres. nie widzialam sie z nia kupe lat, olala mnie jak zaszlam w ciaze, wiec postanowilam ich tylko poinformowac o tym,ze bierzemy slub-nie wiem jaka byla reakcja,nie odezwali sie. dalam tez jedno znajomym z osiedla,bardzo sie cieszyli:) ahhh i jeszcze jedna kolezanke ze studiow poinformowalam o slubie, z ktora kiedys mialam duzy kontakt, jednak sie urwal.

Gość ambivalencia
kiziamyzia- dlaczego uwazasz, że z zazdrości? U nas akurat wcale nie wchodzę w grę kwestie finansowe. Ja w żadnym momencie nie skrytykowałam takich wesel, bo po prostu sama nie chcę mieć wesela na więcej niż 60 osób. Chcę aby były tylko osoby, z którym utrzymujemy staly kontakt i tyle. Na reszcie nam nie zależy jakoś :) Ale na pewno nie twierdzę, że wielkie wesele to zawsze biesiada. W wiekszości przypadków tak jest- wystarczy włączyć wedding tv :) Nie chcę zawiadamiać ludzi, których nie zapraszam, bo nie widzę sensu- ci, na których mi zalezy będą wśród gości, a reszta mnie nie interesuje, a nie robię czegoś tylko dlatego, że wypada ;)

Gość jolkasrolka
z zazdrosci??? ej no nie przesadzaj:) ja nie mialabym tylu osob zeby wesele bylo podobno do twojego:) sami sobie placilismy za wesele, za wszystko. liczylam sie z kasa, ale byli wszyscy ci,ktorzy mieli byc. w sumie 4 osoby mi odmowily. mialam fotografa, wesele nad samym jeziorem-piekna restauracja, motorowke, z kamera chodizla kolezanka, nagrywala tylko fajniejsze momenty, filmu wyszlo ponad godzine-swietna pamiatka:) dekoracje robilismy sami, calą rodziną tak naparwde dzien przed weselem:) wspominam milo ten dzien. naparwde bylo cudonie:) a co do zawiadomien,to ja nie uwazam,ze to cos zlego. mam inne zdanie na ten temat po prostu. mysle,ze jakbym od kolezanki dostala zawiadomienie,to poczulabym sie fajnie,bo z jakichs wzgledow mnie nie zaprosila, ale dala znac, ze maja tegoi i tego dnia w tym i w tym kosciele swoj wazny dzien:)

Gość jolkasrolka
a kto pisal,ze cos wypada robic? ja po prostu chcialam,zeby te osoby wiedzialy, ot tyle:) zreszta nie dyskutujmy na ten temat,wiedze,ze mamy zupelnie inne podejscie do tego, bo ja nie uwazam tego,za obowiazek,albo,ze cos wypada robic,czy tez nie:) po prostu chcialam,aby te osoby wiedzialy i jesli mialy ochote przyszly na ceremonie zaslubin:)