Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karkóweczka.......

karkówka...co zrobić

Polecane posty

Gość karkóweczka.......

witam,wyjęłam niechcący karkówkę z zamrażarki w plastrach i niewiem co dobrego z niej zrobić,nie przepadam za tym mięskiem ale znów zamrożić niestety nie mogę,macie jakieś przepisy na smaczny obiadek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pulcheria...
Karkówka po królewsku 3 plastry karkówki, 10 dag pieczarek, 1-2 cebule, 10 dag żółtego sera, 3 kopiate łyżki majonezu Babuni, pikantny ketchup, bazylia Karczek mocno zbić tłuczkiem do mięsa, pieczarki obrać i pokroić w kostkę, cebulę także pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Płaską dużą brytfankę wyłożyć folią aluminiowa. Układać na niej umoczony z 2 stron w ketchupie, zbity karczek. Plaster obok plastra. Na każdy z nich ułożyć pokrojone pieczarki i cebulę i posypać startym żółtym serem. Na wierzch każdego plastra położyć kopiastą łyżkę majonezu i posypać szczyptą bazylii. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja z karkówki robie gulasz, tylko większe kawałki tłuszczu wyrzucam. Dobrze jest dodac pokrojony w drobną kostke imbir, wtedy doda ciekawego smaku, bo karkówka jest mało wyrazista. Jeżeli masz chude kawałki, to rozbij cieńko, posyp rozmarynem i usmaż na patelni grilowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pulcheria...
Osobiście robiłam pierwsze danie, pamiętam że mojemu facetowi bardzo smakowało ( ja tak ja Ty nie przepadam za karkowką), natomiast drugie danie znalazłam teraz i chyba zrobię w najblizyszm czasie bo brzmi smacznie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u nas schodzi w takiej postaci
plastry posyp solą i pieprzem, nie za mocno, ułóż karkówkę w naczyniu żaroodpornym, układając na przemian (tak jak przewrócone domino), plaster karkówki, plaster cebulki, łyzka majonezu (posmarować) i tak do wyczerpania mięska. Podlać delikatnie wodą, przykryć i dusić około 45 minut w piekarniku, Po tym czasie sprawdzić czy miękkie mięsko, jak tak, posypać tartym serem, chwilkę zapiekać (do rozpuszczenia sera) i gotowe. Podawać najlepiej z ryżem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u nas schodzi w takiej postaci
Pulcheria, dość podobny przepis, muszę wypróbować w wersji z pieczarkami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapytaj ewy33
jw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karkówka pewnie już zjedzona...na przyszłośc polecam taki przepis: Pieczona karkówka 1,20 kg karkówki pół kg pieczarek 3 cebule Zalewa 2,5 łyzki magii 5 łyżek cukru 5 łyżek octu, może być winny lub jabłkowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 7-8 łyżek wody Mięso pokroić w plastry o grubości 1cm i posypać czerwonym Delikatem Knorr. Odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki panierować w mące i obsmażyć z obu stron. Układać w żaroodpornym naczyniu. Pieczarki pokroić w talarki, a cebulę w krążki, po czym wyłożyć na mięso. Przygotować zalewę ze składników i polać równomiernie mięso. Piec w piekarniku przez 1 godz. i 15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I drugi...: Ok 1 kg karkówki kroimy w plastry i rozbijamy,jak na kotlety.Układamy ciasno w żaroodpornym naczyniu. Ok 0,5 kg pieczarek kroimy w plasterki i układamy na mięsie. Śmietanę kremówkę (0,5 l) ubijamy i dosypujemy do niej "Zupę cebulową" w proszku! Ma ją w swojej ofercie Knorr i Maggi.Mieszamy dokładnie i wylewamy tą masę na mięso z pieczarkami. Zapiekamy ok 1 godz.Zależy od ilości i grubości mięsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karkóweczka.......
z karkówki postanowiłam zrobić gulasz,a więc pokroiłam drobno podsmażylam do gara podsmażoną cebulkę również do gara zalałam rosołem i dusilam z liściem i zielem ok. 1 godz.gdy mięsko już bylo miękkie dodałam sporo słodkiej papryki,zioła prowansalskie,odrobina mielonego czosnku sól pieprz i majeranek.na koniec dodałam łyżkę koncentratu.no i wyszedł mi trochę gorzki. myślicie że jak zaprawie śmietaną to będzie mniej gorzki????ehhh nedzna ze mnie kucharka:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
najlepiej upiec w calosci, z ziolami i czosnkiem, w najprostszy sposob. karkowka po zydowsku to oksymoron ;) karkowka w cukrze lub w zupie cebulowej to marnowanie miesa i zrdowia ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karkóweczka.......
hej dziewczynki.pomóżcie czy mam zaprawiac tąśmietaną ten gulasz bo muszę go zarożić:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam sprawdzony przeze mnie przepis: sproszkowana zupa cebulowa, ketchum, papryka, zioła (bazylia, oregano) i sól oraz pieprz. Acha, jeszcze pieczarki i cebula:) W tym wszystkim obtaczamy naszą karkówkęi zopstawiamy na noc. Ostatnio jak zrobiłam to zachwytów konca nie bylo;) no ale też dobre mięso trafiłam, nieżylaste, gdzieś się uchowało w mieśnym od kiszeczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki, wiem gdzie nie kupować; jak producent tak kretyńsko spamuje to znaczy, że robi szajs, nikt tego nie chce i dlatego na chama wciska się na forach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×