Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Akacja123456

Tabletki brane nie regularnie! Eh..!;/

Polecane posty

Gość Akacja123456

Witam Mam pytanie,które dotyczy mojej najlepszej przyjaciółki (Jest mężatką i ma dziecko) Nie wiem co jej poradzić ponieważ dziewczyna ma problem. 18 listopada po 17 tabletkach odstawiła tabletki zrobiła 9 dniową przerwę. Źle się wtedy czuła dlatego tak zrobiła(tak tłumaczyła zresztą to jej sprawa) Następnie bała się o ciąże więc odstawiła po 16 tabletkach(19 Grudzień) po 4 dniach dostała krwawienia z odstawienia znów przedłużyła przerwe do 11 dni.(zaczeła brać od 27 Grudnia) Strasznie namieszała i poplątała wszystko. 26 strasznie bolał ją jajnik a 27 podbrzusze i krzyże. Twierdzi,że wyszły jej od soboty pryszcze i ma zawroty głowy. Czy to możliwe,że już zaszła w ciąże pomimo krwawienia????co o tym myślicie bo dla mnie to skomplikowane i nie wiem co mam jej doradzić! (proszę na mnie nie naskakiwać ja już ją z**bałam. Tylko nie wiem co teraz.

Gość prosze bardzo u
owszem ciąża możliwa jeśli się bierze anty tak jak napisalaś. krwawienie z odstawienia to reakcja na spadek hormonów z tabletek a nie naturalna miesiączka,' wszystko możliwe.

Gość Akacja123456
dzięki w takim razie powiem jej żeby kupiła test.

te bole glowy i pryszcze moga byc oznaka jakis problemow z hormonami. Po takich kombinacjach pigulek, teraz powinna zrobic przerwe na 1-2 i potem normlnie zaczac od pierwszego dnia miesiaczki.

Gość Sylllwwwka
Dżizas Jak bierze tabletki jak chce to tylko sobie może zaszkodzić bardziej i namieszać. ciąża jak najbardziej możliwa w tym przypadku. A krwawienie nic nie znaczy bo może wystąpić od tej mieszanki brania i nie brania. niech zrobi test. Przerw się nie przedłuża, można je co najwyżej skracać inaczej cała ich skuteczność bierze w łeb.

Gość Akacja123456
Jej głowa nie bolała tylko ma teraz zawroty głowy od mniej więcej 3 dni. Lepiej żeby przerwy nie robiła bo wtedy napewno zajdzie w ciąże. Postaram się ją namówić na inna formę antykoncepcji.

Gość Akacja123456
Napewno pokaże jej ten wątek i to co piszecie, dzięki. Jak dla mnie to zbyt namieszała,że nie wiedziałam co jej radzić.

Gość Sylllwwwka
po takich kombinacjach to się nie dziwię że ma jakieś pryszcze czy inne problemy. To nie cukierki. Jak się źle po nich czuje to niech odstawi albo zmieni na inne.

Gość Sylllwwwka
a lekarz to jej dobierał jakoś te tabletki na podstawie badań hormonalnych wywiadu, czy na podstawie jak to się zazwyczaj odbywa "pogadanka i na ładne oczy".

Gość Akacja123456
"pogadanka i na ładne oczy".

Gość Akacja123456
to już jej ok. 4 tabletki. (stediril 30)

Gość Sylllwwwka
no właśnie. Przed przepisaniem tabletek powinno się robić szczegółowe badania, hormonalne, próby wątrobowe, cytologie i jeszcze pare innych nie wiem dokładnie jakich. I jeszcze wywiad na temat schorzeń w rodzinie. dopiero potem się dobiera tabletki. Tylko badania kosztują a lekarze maja profity od wypisanych recept. Jedne tabletki powodują jakieś skutki uboczne to wypisują następne i tak do skutku. Można badania zrobić na własny koszt i lepiej je zrobić i znaleźć lekarza który na ich podstawie dobierze tabletki. I trzeba brać tabletki wg wskazówek a nie jak mi się podoba. Jak twoja dziewczyna tak bierze i odstawia jak chce to jeszcze bardziej szkodzi organizmowi niż jakby brała normalnie, bo organizm reaguje na zmiany i nie wie do czego ma sie przystosować. A ich skuteczność przy takim braniu można sobie do kosza wsadzić i lepiej całkiem odstawić bo przy takim braniu tabletek bierze je całkowicie niepotrzebnie.

Gość Akacja123456
Ona pytała lekarza czy trzeba jakieś badania przed przepisaniem odpowiedział jej,że nie. Zmieniała tabletki 4 razy. Po pierwszym miała prawie depresję. (zmienne nastroje płaczliwość) po 2 i 3 bóle podbrzusza i jajnika. i Klucie w prawej stronie piersi. (robiono jej EKG) wszystko w porządku. Po tych nie miała żadych problemow bierze je od czerwca. Jedynie teraz okropnie namieszała z ich braniem. A powiedz mi jeszcze czy to krwawienie z odstawienia normalnie mogło przypominać miesiączkę pomimo,że np ciąża miała np. dopiero kilka dni od zapłodnienia(dajmy na to 5 i normalnie się utrzymać)??

Gość Sylllwwwka
wiesz co, ja nigdy pigułek nie brałam i nie wiem jak wyglądają krwawienia z odstawienia. Sporo wiem na ten temat ale tylko teoretycznie. Krwawienie przy tabletkach jest mniejsze od miesiączek bo jednym z działań tabletek jest zmiana endometrium w macicy dlatego jest mniejsze. nie jest prawdziwą miesiączką bo nie jest zazwyczaj poprzedzone jajeczkowaniem. Jak lekarz jej powiedział że nie potrzeba badań to każda dziewczyna znająca się na rzeczy powie ci że to koniował. Jakie dokładnie badania powinny byc to może załóż oddzielny temat i się zapytaj dziewczyn które się na tym lepiej znają. Wiem że na bank się robi badania hormonalne bo to podstawa do dobrania tabletek o odpowiedniej ilości hormonów. I badania sie powtarza co jakiś czas żeby kontrolować stan zdrowia pacjentki.

Gość Akacja123456
Ok Dzięki. A O krwawienie pytałam dlatego ponieważ ona nigdy nie należała do osób o obfitych miesiączkach. Krwawienie zaczęło się jej od blado różowego plamienia 2 dzień krwawienie bordowe,czarne aż wkońcu plamienie brązowe.

Gość Sylllwwwka
to chyba też zależy od kobiety. Od poziomu hormonów od ich proporcji. Słyszałam o tym że niektóre dziewczyny podczas brania tabletek mają silne krwawienia i nawet bolesne, chociaż to chyba się bardzo rzadko zdarza.