Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lilka16

mam 16 lat i chyba wkoncu zaszłam!!

Polecane posty

Gość do 18 masz obowiązek
ja tez wiem o tym że do 18 lat jest obowiązek uczenia sie,.Toksyczna rozmawia z prawnikiem? haha , co prawnik robi tutaj na kafe o tej porze, i zwlaszca na tym portalu gdzie pelno troli jak autorka :D

Gość a kto tu mówi o czerpaniu
po gimnazjum wystarczy pieczątka w pierwszej lepszej szkole niepublicznej. i gdzie ten obowiązek?

Ty to powinnaś raczej iść po słownik ortograficzny a nie za robienie dzieci się bierzesz :p

Prosze PRAWNIKU Kkafe :D :D AKTUALNE USTAWY: Podstawa prawna a) Art. 70 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 2.04.1997 r. (Dz. U. z 1997, Nr 78, poz. 483 z późn. zm.) "1. Każdy ma prawo do nauki. Nauka do 18 roku życia jest obowiązkowa. Sposób wykonywania obowiązku szkolnego określa ustawa." b) Ustawa z dn. 7.09.1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004, Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) "Art. 15. 1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia." 2) Obowiązek szkolny Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat , oraz trwa do ukończenia gimnazjum , nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia . "Art. 16. 5. Obowiązek szkolny spełnia się przez uczęszczanie do szkoły podstawowej i gimnazjum, publicznych albo niepublicznych. 5a. Po ukończeniu gimnazjum obowiązek nauki spełnia się: 1) przez uczęszczanie do publicznej lub niepublicznej szkoły ponadgimnazjalnej; 2) przez uczęszczanie na zajęcia realizowane w formach pozaszkolnych w placówkach publicznych i niepublicznych posiadających akredytację, 3) przez uczęszczanie na zajęcia realizowane w ramach działalności oświatowej prowadzonej przez osoby prawne lub fizyczne(...). 4) przez realizowanie, zgodnie z odrębnymi przepisami, przygotowania zawodowego u pracodawcy. 6. Dyrektorzy niepublicznych szkół podstawowych i gimnazjów oraz dyrektorzy publicznych szkół podstawowych i gimnazjów, a także dyrektorzy szkół specjalnych i ośrodków, (...) prowadzonych przez osoby fizyczne lub osoby prawne niebędące jednostkami samorządu terytorialnego, którym nie ustalono obwodów, o przyjęciu ucznia do szkoły są obowiązani powiadomić dyrektora publicznej szkoły podstawowej lub gimnazjum, w których obwodzie uczeń mieszka, oraz informować go o spełnianiu przez ucznia obowiązku szkolnego. 6a. Przepis ust. 6 stosuje się odpowiednio do dyrektora publicznej szkoły podstawowej i publicznego gimnazjum o ustalonym obwodzie, który przyjął do szkoły ucznia zamieszkującego w obwodzie innej szkoły publicznej." "Art. 18. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi szkolnemu są obowiązani