Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iiiiiiiiiiiiiioooooooooooo

czy dla wszystkich was porod sn to taka trauma?

Polecane posty

Gość a u mnie znowu
pierwszy poród rozpoczął się normalnie, trwał 16 h po czym zrobiono mi CC w znieczuleniu ogólnym wtedy faktycznie to cięcie po tylu godzinach meczarni był dla mnie wybawieniem dziecko wyjęto o 4:15, a ja obudziłam się około 9:00 czułam się bardzo dobrze jednak kolejny poród był planowaną cesarką i miałam znieczulenie od pasa w dół wierzcie mi, że nie wiem co gorsze - ból porodowy czy ta CC i to co po niej się działo:O w jednym i drugim przypadku modliłam się w myślach by ktoś mnie dobił, bo nie wytrzymam bólu więc reguły nie ma jak widać

pierwszy poród sn wspominam super :) ekstra opieka (asysta lekarza, 6 położnych, pediatry i pielęgniarki pediatrycznej - poród wcześniaczy) do tego bóle były niewielkie bo je przespałam i dopiero ostatnia godzina była troszkę ostrzejsza ale już na porodówce właśnie z tą asystą mega ale ani jednego jęku bólu, szybko i sprawnie, byłam nacinana bo przy wcześniakach to standard by jak najszybciej się dziecko urodziło aby można było jak najszybciej otoczyć je opieką z drugim porodem było gorzej :/ 2 razy wywoływany przy czym przy drugim razie podwójna dawka oksytocyny, przebijany pęcherz i bóle jak cholera ale dałam rade :) ogólnie było ok i traumy nie mam

Gość magrog
Ja rodziłam dwa razy. Pierwszy poród 8 lat temu przez cc, drugi 11 miesięcy temu sn i wole poród sn :) Po cc dojść do siebie nie mogłam, rana sie paprała przez miesiąc, przez tydzień ani sie schwylic, ani wyprostować ani nawet normalnie chodzić. A sn - miałam pełno siły i energii, juz 3godz po porodzie normalnie chodziłam, świetnie sie czułam i w ogóle bez porównania. A rodziłam długo bo 28godzin. Nacięcia nie miałam ale sama delikatnie pękłam. Wspominam to jako jedno z najducowniejszych przeżyć w moim życiu, które chętnie bym jeszcze raz powtórzyła!!

ja miałam cc prawie 11 miesięcy temu i się ciesze. córka urodziła się spora,4250g i 57cm,główka miala 38cm. cc było z braku postępu porodu,po 16h bóli,przebiciu pęcherza płodowego,oksytocynie rozwarcie ruszyło się aż o 2 cm i chyba bali się już troche o dziecko,a raczej położna tylko bo ordynatorka co była na sali miała mnie gdzieś bo obok sn urodziła dziewczyna co do niej chodziła prywatnie w ciąży. ciesze się z tego, że córka urodziła się zdrowa. najgorzej było wstać pierwszy raz,a później było już tylko lepiej,rana dobrze i szybko się zagoiła, ogólnie to dobrze sie czułam. Nic mnie po cc nie bolało tak jak skurcze zanim dali mi znieczulenie do cc.

Gość a u mnie znowu
heh gosiaczek90, u Ciebie to zdecydowanie jedyna słuszna decyzja z tym CC również ze względu na wielkość dziecka, a mnie jest żal, że te godziny męczarni poszły na marne i w końcu mnie "ucięli", bo mały miał malutką główkę (tylko 32 cm, czyli nawet poniżej siatki centylowej) więc mogłam go urodzić spokojnie, ale niestety pomimo podawania oksytocyny nie było postępu porodu i usłyszałam od lekarza, że w takim tempie to ja będę jeszcze 3 dni rodzić;) :O oczywiście jestem wdzięczna lekarzom za to cięcie, bo pewnie uratowało życie mojemu dziecku i było konieczne, ale żal jakiś pozostał (do losu), że nie pozwolił mi urodzić SN zwłaszcza, że swoje wycierpiałam przez te wcześniejsze godziny porodu;)

Ja rodzlam sn 2x w przeciagu 2 lat Pierwszy porod byl dluzszy (5h) i bardziej bolesny ale tez bez traumy ;) Drugi trwal niecale 2h a bolalo moze z 15 min. Wiec nie wiem skadwy bierzecie te traumy :D

Gość nie mam traumy
Nie to jakas przesada ze kazdy porod sn to trauma Ja rodzilam 11 godzin tak mam wspisane w karcie,ale poczatkowych skurczy wogole nie czulam wiec cos sie zaczelo dziac dopiero w 7 godzinie tego porodu,wczesniej lekkie bole jak na miesiaczke i oczekiwanie jak zaczely sie mocniejsze bole to przyszedl anestezjolog i dostalam znieczulenie i potem troszke mialam odlot w tym nieco przyspieszany porod,no i po kryzysie 7-mego centymetra zaczelo bolec cholernie,to przecierpialam ale szybko doszlo do pelnego rozwarcia i zaczelam przec,tutaj juz nie bylo tak latwo i lekko bo parcie trwalo okolo 45-60 minut i chyba z 50 razy parlam,troszke to bylo upokarzajace bo zlecieli sie leakrze i mi pomagali ale udalo sie bylam nacinana i czulam sie jak dziewczyny po cesarce na sali,nie moglam siedziec nie moglam chodzic,nie mialam sil,ale po 2 dobrach doszlam do siebie i potem nie bylo idelanie ale nie bylo juz tak zle,po 3 tygodniach doszlam do jako takiej rownowagi i wtedy tez zaczelam myslec o dniu porodu jako o najpiekniejszym dniu w moim zyciu,bo mistycznym przezyciu

Gość Mama Nasturcja
Ja też uważam że trauma to tylko w niektórych przypadkach a niestety się generalizuje. U mnie było całkiem OK. Wiadomo - ból bardzo duży! Ale spokojnie da się to znieść, po kilku dniach już zapomniałam o bólu :-)