Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mimi18

JAK KARMIĆ 6 MIESIĘCZNE DZIECKO

Polecane posty

Mój synek ma 6 miesięcy i ciągle jest na cycu...zaczynam rozszeżać diete ..co mam mu podawać najpierw i o jakich porach najlepiej ????

Gość KAFTANIK NIEBIESKI
zapytaj pediatre

Gość anula300
dziwię się jak ktoś rozszerza dietę dopiero w 6 miesiącu...

Gość KAFTANIK NIEBIESKI
a kiedy? przeciez do 6 mies. dziecko je tylko cycek

no właśnie przecież do 6 miesięcy jeśli malęństwo sie najada wystarczająco cycem to nie trzeba dokarmiać dopiero od 6 miesiąca....to co w tym takiego dziwnego???

Gość anula300
część lekarzy wycofuje się z zalecenia żeby dopiero w 6 miesiącu rozszerzać dietę dziecka, większość dzieci zresztą wcześniej aż rwie się do jedzenia nowości, oznaką jest np . to że dziecko przygląda się rodzicom uważnie przy jedzeniu

no ale każde dziecko jest inne ...jedno dziecko sie najada i wystarcza mu piers a drugie nie ...skoro ja mam dużo pokarmu i mój synek sie najadał to dopiero teraz postanowiłam mu rozszezac dietę a o tym że dziecko patrzy na rodziców jak jedzą to jest znak że i ono należy dokarmiac to też może być i prawda ale może zarówno być tez ciekawośc dziecka mówi się że oznaką też jest to że dziecko musi samodzielnie już siedziec a mój synek jeszcze sam nie potrafi...a co do bardziej naukowych stwierdzen to niemowle dopiero po 6 miesiącach ma dobrze przygotowany przewód pokarmowy na przyjmowanie stałych pokarmów...

Gość anula300
tu opinie są podzielone - mozna już wczesniej przygotowac przewód pokarmowy podając nowości w malutkich ilościach, poza tym półroczne dziecko powinno już dostawać codziennie porcję mięsa lub ryby, by uzupełnić utratę żelaza, a jak ktoś dopiero wtedy zaczyna dziecko zaznajamiać z nowymi smakami to trochę późno. Mój maly ma 5 miesiecy, jest na cycu, ale wcina codzinnie zupe jarzynowa z malutka iloscia kaszy manny, do tego jabłko na deser. Gdzies czyatlam w necie taki artkul o sympozjum lekazry którzy sprzeciwili sie zaleceniu WHO zeby karmic tylko cycem do 6 miesiaca, jak go znajde, to wkleje linka,

moja mala tez konczy zaraz 6 miesiecy... od 3 tyg je kaszke ryzowa i kukurydziana na moim mleku a dzisiaj dostala marchewke... dodam ze moje dziecko nic tak naprawde poza cycem nie widzi... tylko on jest glownym i najwazniejszym posilkiem...reszte traktuje jak przymus aczkolwiek dzioba otwiera do lyzeczki....

Gość mała stoki
Może wstępnie ustal plan działania:)Ja zrobiłam tak ze stopniowo wprowadziłam kaszki,obiadki i owoce. Mała kończy za tydzień pół roczku a nasz plan wygląda tak:rano kaszka na gęsto,potem pierś,Obiadek około 14.oo ze słoiczka czasami ziemniaczk z marchewką i odrobina masełka,od kilku dni wprowadzam gluten więc o 17 stej 2,3 łyzeczki kaszki manny i na wieczór jakiś owocek po kąpieli pierś.POZDRAWIAM

Gość anula300
a wiecie że jeden z 10 najczęstszych błędów przy rozszerzaniu diety to niepodawanie dzieciom tłuszczu do zupek. Do zupy należy zawsze dodać odrobine masla albo oliwy z oliwek