Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamtakiepytankooo

Problem z ubzpieczeniem NFZ- pomocy !

Polecane posty

Gość mamtakiepytankooo

Witajcie, mam problem i mam nadzieję że tutaj ktoś z Was będzie potrafił mi pomóc. Mam 22 lata i w czerwcu skończyłam studia licencjackie- tzn. skończyłam zajęcia, bo obrona niestety mi się przesunęła na styczeń/luty 2012. W związku z tym nie mam jeszcze dyplomu. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie- czy więc nadal aż do obrony mogę być na ubezpieczeniu zdrowotnym NFZ mojej Mamy (tak jak do tej pory) czy prawo to wygasło mi razem z ukończeniem zajęć szkolnych w czerwcu ubiegłego roku? Jeśli nie mam prawa do ubezpieczenia Mamy to czy mogę iść się zarejestrować do Urzędu Pracy jako bezrobotna? Wymagają tam dokumentów z ukończenia szkoły- a moje z liceum leży w Rektoracie i zostanie mi wydane dopiero po obronie, razem z dyplomem uczelni. Potrzebuję mieć ubezpieczenie zdrowotne. Co mogę zrobić w takiej sytuacji ??? Pomóżcie, proszę. Pozdrawiam.

Gość mamtakiepytankooo
Nikt ze studentów czekających na obronę nie był w takiej sytuacji? :(

Gość mamtakiepytankooo
Up

Gość nostalgiczna zosia
pobierz z rektoratu ksero świadectwa z pieczątka poświadczająca orginal i sie zarejesteruj ja tak zrobilam

Gość herst
nadal jestes ubezpieczona

Gość mamtakiepytankooo
To jak w końcu? Mam nadal ubezpieczenie u Mamy czy muszę iść do Urzędu Pracy? Czy tam uznają takie ksero świadectwa? I czy wtedy Urząd Pracy będzie mi proponował pracę jako osobie po liceum z maturą czy już jak osobie po studiach???

Gość mamtakiepytankooo
Pytałam Mamę i powiedziała mi że już mnie skreśliła ze swojego ubezpieczenia no bo skończyłam studia. Ale nie miałam obrony więc czy może mnie znowu wciągnąć na swoje ubezpieczenie do dnia mojej obrony czy jednak nie i już teraz, przed obroną, mam iść do Urzędu Pracy się zarejestrować ???

Gość Kamyczekw ogródku
do 25 roku życia mama może zgłosić Ciebie do swojego ubezpieczenia. Wejdź na stronę ZUS i sprawdź kto i kiedy podlega ubezpieczeniu to bedziesz miała info z pierwszej ręki.

Gość mamtakiepytankooo
No tak, może, ale jeśli ja się uczę. Ale czy może w sytuacji jak już ukończyłam naukę w sensie zajęć- sesja ostatnia zaliczona już pół roku temu, tylko jeszcze obrony nie było? Tego nie wiem i nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Gość mamtakiepytankooo
A może są tu studenci którzy też mieli poślizg z obroną? Jak wtedy robiliście z ubezpieczeniem NFZ swoim?