Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Beca

płodność po karmieniu piersią

Polecane posty

Gość Beca

Moje drogie, jak szybko wraca płodność po zakończeniu karmienia piersią? Od razu? chcę starać się o dziecko i nie wiem jakie są szanse jeśli jeszcze karmię?

Gość praktyczna mamuśka
szanse są zawsze, zależy jak często karmisz, ja karmiłam 11 miesięcy, owulację dostałam tak jakoś w 7 miesiącu po porodzie jak wróciłam do pracy i karmiłam tylko już 4 razy na dobę

Gość olga.w
szansą jak najbardziej to że karmisz nie znaczy że nie zajdziesz w ciążę . Tak zwany laktacyjny brak miesiączki, zapewniający ochronę przed ciążą trwa bardzo krótko. Uważa się, że już po 3 miesiącach od urodzenia się dziecka istnieje możliwość przywrócenia wytwarzania jajeczek w jajnikach. W związku z tym możliwe jest również zajście w ciążę, nawet zanim jeszcze u młodej matki dojdzie do pierwszego krwawienia miesiączkowego. Dlatego właśnie zaleca się by kobiety nie mające w planach szybkiego kolejnego macierzyństwa w trzy miesiące po porodzie rozpoczynały stosowanie antykoncepcji. Na polskim rynku dostępne są zastrzyki i tabletki, które mogą być zastosowane u kobiet w okresie laktacji. Można także zastosować wkładki wewnątrzmaciczne. Trzeba zwrócić uwagę, że w okresie karmienia piersią można stosować wyłącznie pigułki jednoskładnikowe, które nie zawierają estrogenów. Nie zmieniają one ani ilości produkowanego pokarmu, ani jego składu. Są skuteczne i bezpieczne zarówno dla dziecka, jak i dla matki. to skopiowałam bardzo dużo jest na nnt w necie , mam koleżankę która karmiąc i nie miesiączkując zaszła w drugą ciąże kiedy jej córa miała 6 mies .