Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowanahousewife

a co tam! dodam jeszcze raz ten sam temat :)

Polecane posty

obecnie moj maz jest za granica, gdzie ma umowe do konca wrzesnia 2012 r. Ja jestem w Polsce i tu pracuje - i rodze w sierpniu.... Ja bardzo chce zeby maz wrocil po zakonczonym kontrakcie do Polski i mieszkal ze mna 0 wlasciwie on sie zgadza, ale zastanawia sie tez, czy tam nie przedluzyc sobie umowy o jeszcze jeden rok i mnie sciagnac z dzieckiem tam do soebie. Ja sie tego boje, bo ani nie znam na tyle jezyka, poza tym nie mialby nam kto pomoc itd, a poza tym przeraza mnie to, ze te wszystkie szczepienie, wizyty u lekarza itd w obcym kraju - pewnie nie naleza do najlatwiejszych. Oboje mamy w miare dobra prace (na polskie warunki) Z tym, ze gdybym sie przeniosla do meza, wtedy mielibysmy na 3 osoby ok 13 tys zlotych / miesiecznie ale tez wieksze wydatki - wiec oszczedzalibysmy ok 5 tys zł / miesiac. Gdybysmy mieszkali w polsce - oszczedzalibysmy ok 2,5 tys/ miesiac. Warto sie praeprowadzac? Zo byscie zrobily w mojej syt? Dodam, ze maz mowi, ze decyzje otateczna pozostawia mnie.

Gość Jestem mamą:)
pojechałabym bez zastanowienia. a gdzie,w jakim kraju jest mąż?

a dlaczego bez zastanowienia? dla 2,5 tys wiecej? Chodzi o Niemcy.

pewnie,ze o pieniądze. rocznie macie juz 30.000 więcej. to baaaardzo duzo.

Gość ciebie by..
..nawet milion więcej nie zadowolił. Ło ho ho nie rób już z siebie takiej nowobogackiej. :D

jezeli tylko znasz angielski to sobie poradzisz. zresztą-nie będziesz tam sama. będzie mąz,który Ci pomoze,nie przesadzaj tylko jedz. a co mówi Twoja rodzina(rodzice )na to?

dodam tylko, ze w Polsce tez oboje mamy prace, bo maz tam jest tylko na kontrakcie. No i w PL bedzieme mieli na reke 7 tys zł / miesiac i z tego mamy zamiar oszczedzic 2,5 tys miesiecznie. Gdybysmy mieszkali w niemczech oszczedzilbysmy moze z 5 tys zł miesiecznie. Ale nie wiem np ile tam kosztuja rzeczy dla dziecka itd.

nie chodzi o to, ze nawet milion wiecej by mnie nie zadowolił, ale w PL nie mamy jakies strasznej syt finansowej. Po prostu uwazam, ze te 2,5 tys / miesiac nie jest warte tego, zeby sobie tak komplikowac zycie.