Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elwira_N

Pojedyncze sale porodowe

Polecane posty

Gość Elwira_N

Witajcie Kobietki:):):) Mam propozycje. Stworzmy liste szpitali, w ktorych sa tylko i wylacznie pojedyncze sale porodowe. Przeciez w koncu takie sale musza byc standardem. Dlaczego w krajach zachodnich UE pojedyncze sale porodowe to cos normalnego, a w Polsce, ktora nalezy do UE od 2004, ciaglepory jest to komfort?! To wstyd dla nszego kraju. Dziewczyny, dlaczego w gabinetach pacjent jest tylko z lekarzem, ewentualnie + pielegniarka czy polozna, a gdy przychodzi do tak intymnego wydarzenia jakim jest porod, nie ma mowy o intymnosci?! To paranoja, zeby nakazywac placic za osobna sale porodowa. Zobaczcie jak po macoszemu traktuje sie kobiety w Polsce. Jak wspomnialam, nalezymy do UE od 2004 i zeby nasze panstwo nic nie zrobilo do tej pory, to po prostu zenada. Kopaczowa dopiero w kwietniu 2011 wprowadzila nowe standardy porodowe, ale zanim one beda praktykowane, to minie wiele lat. Ja uwazam, ze jedna z podstawowych kwestii podczas porodu jest wlasnie intymnosc, mimo ze wtedy nie mysli sie kto jest kolo nas, ale pozniej iles czasu po porodzie przychodzi analiza i czesto stwierdzamy, ze nasza intymnosc zostala odebrana nam, naszemu mezowi / partnerowi, a nawet i narodzonemu dzieciatku, ktore tez potrzebuje spokoju, zeby moc sie przywitac z mama i tata. Denerwuje mnie jeszcze to, ze w Polsce do tej pory istnieja porodowki, gdzie osoba towarzyszaca nie jest mile widziana, podczas gdy na zachodzie Europy zacheca sie przyszlych tatusiow do uczestniczenia w tak waznym wydarzeniu jakim jest porod. Czasami odnosze wrazenie, ze kobiety w Polsce sa traktowane przez rzad jak (przepraszam) macice rodzcie, bo wasze dzieci beda pracowac na wasze emerytury. [Dodalabym do tego traktowania tez Kosciol Katolicki, ale nie chce Wam sie narazac]. Jednak juz nie jest wazne czy urodzicie w warunkach na miare 21 wieku. Gdyby Polska nie nalezala do Unii, to Fundacja Rodzic Po Ludzku nic by prawie nie pomogla. Kochane, powiedzcie kiedy to sie zmieni tak, zeby nasze dzieci mialy lepiej? Naprawde warto robic cos dla przyszlosci naszych dzieci, zeby im bylo lepiej I zeby byly potraktowane godnie i z poszanowaniem ich intymnosci. Ja wiem, ze istnieja tylko I wylacznie pojedyncze sale porodowe w niektorych szpitalach w Polsce I chwala za to dyrektorom takich szpitali. Rozumiem tez, ze koszty stworzenia oddzielnych sal porodowych sa ogromne, ale ci co chcieli to zrobic, pozyskali te koszty I jakos im sie to udalo. Tak wiele zalezy od checi!!! Mam nadzieje, ze w koncu w kazdym szpitalu beda tylko takie sale. Jezeli uwazacie, ze warto stworzyc taka liste, to prosze, podawajcie te szpitale. Ja juz niedlugo zaczne szperac w internecie. Pozdrawiam serdecznie.

Gość Aska123456
Czesc. Sa pojedyncze sale porodowe w Bialej Podlaskiej, Ostrolece, Siedlcach (w szpitalu Miejskim). Super temat. Bede szukac dalej

Gość Elwira_N
Tak, ale te bachorki sa takie fajne, slodziutkie i kochane. Jak chcesz nam pomoc w wyszukiwaniu takich szpitali to super, a jak nie to prosze, uszanuj nasz temat. Kiedys zostaniesz rodzicem i docenisz ten temat). By the way: did you mean ''favourite babies?' - because in Polish we spell the word 'faworki' with 'w', not with 'v'. What does ''z favorku'' mean? Pozdrawiam serdecznie:) Cheers my dear:)

Gość A kto to jest jenny
Świetny temat :)

Gość Elwira_N
Dziekuje Aska123456. Oto szpitale, ktore podalas: 1. BIALA PODLASKA (TAM MAJA TYLKO JEDEN SZPITAL W MIESCIE - WOJEWODZKI) 2. OSTROLEKA (CHYBA TEZ MAJA JEDEN SZP. W MIESCIE- WOJEWODZKI) 3. SIEDLCE (SZPITAL MIEJSKI) Wiekszosc szpitali nie podaje informacji na temat czy sale porodowe maja pojedyncze, czy nie. A szkoda, bo powinny. Oto, co na razie znalazlam. Bede szukac dalej:) 4. BIELSK PODLASKI (JEDEN SZPITAL W MIESCIE) 5. BIELSKO BIALA (SZPITAL WOJEWODZKI) 6. SZPITAL W AUGUSTOWIE (JEDEN SZP. W MIESCIE\0 7. AUGUSTOW (JEDEN SZP. W MIESCIE) 8. HAJNOWKA (JEDEN SZP. W MIESCIE) 9. BOCHNIA (JEDEN SZP. W MIESCIE) To na razie tyle - czas nie pozwala na wiecej. Do uslyszenia.

Gość mama chłopca i dziewczynki
BYDGOSZCZ Szpital Miejski

Gość mama chłopca i dziewczynki
nie wiem jak w innych ale w tym rodziłam i miałam świetną opiekę w okresie porodu jak i po porodzie :)

Gość Elwira_N
Dzieki dla ''mama chlopca i dziewczynki'':)

Gość Elwira_N
Czyli mamy: 1. BIALA PODLASKA (TAM MAJA TYLKO JEDEN SZPITAL W MIESCIE - WOJEWODZKI) 2. OSTROLEKA (CHYBA TEZ MAJA JEDEN SZP. W MIESCIE- WOJEWODZKI) 3. SIEDLCE (SZPITAL MIEJSKI) Wiekszosc szpitali nie podaje informacji na temat czy sale porodowe maja pojedyncze, czy nie. A szkoda, bo powinny. Oto, co na razie znalazlam. Bede szukac dalej 4. BIELSK PODLASKI (JEDEN SZPITAL W MIESCIE) 5. BIELSKO BIALA (SZPITAL WOJEWODZKI) 6. SZPITAL W AUGUSTOWIE (JEDEN SZP. W MIESCIE\0 7. AUGUSTOW (JEDEN SZP. W MIESCIE) 8. HAJNOWKA (JEDEN SZP. W MIESCIE) 9. BOCHNIA (JEDEN SZP. W MIESCIE) 10. BYDGOSZCZ (SZPITAL MIEJSKI) 11. SOKOLOW PODLASKI 12. TORUN (SZPITAL WOJEWODZKI) 13. GORZOW WIELKOPOLSKI (SZPITAL WOJEWODZKI) 14. SOSNOWIEC (SZPITAL MIEJSKI) 15. WALBRZYCH (SZPITAL WOJEWODZKI) 16. KONIN (SZPITAL WOJEWODZKI) 17. JASLO (JEDEN SZP. W MIESCIE)

Gość Elwira_N
18. KATOWICE (UL. LUBINOWA - SZPITAL PRYWATNY ALE PRODOWY SA REFUNDOWANE PRZEZ NFZ). Prosze, nie wpisujcie szpitali prywatnych, gdzie porody sa platne. 19. RZESZOW (PRO FAMILIA, SZPITAL PRYWATNY ALE PORODY SA REFUNDOWANE PRZEZ NFZ) 20. POZNAN (SZPITAL ''LUTYCKA'')

Gość Adela4
Wiesz, Elwira, jakos nie ma zainteresowania tym tematem wsrod kobiet, co mnie ogromnie dziwi. Im chyba wszystko jedno czy maja osobny pokoj podczas tak intymnego wydarzenia jakim jest porod, czy nie. Nie rozumiem tego!!! Ja mialam za kazdym razem (2 porody) pojedynczy pokoik i dobrze sie tam czulam bedac z polozna i mezem (w Warszawie). Tez jestem zdania, ze POJEDYNCZE SALE PORODOWE to musi byc normalka, standard, cos tak oczywistego jak to, ze kiedy jestes w ubikacji i siedzisz na sedesie to tez jestes tam sama, sa wokol ciebie SA WYSOKIE SCIANY, DO SAMEGO SUFITU, a nie jakies tam parawany albo niskie scianki, MASZ DRZWI, MASZ ZAPEWNIONA INTYMNOSC. Wiesz, ogladalam kiedys zdjecia z porodowek w Afryce, to wiesz, ze te co sa jeszcze w Polsce, te z parawanami i niskimi sciankami, z jednym wejsciem, bez osobnych drzwi z jednej strony, bez zaslon czy drzwi harmonijkowych z przeciwnej strony - TO TAK JAK W AFRYCE?! Szok!!! Rok temu bylam z przyjaciolka na porodowce z Gdansku, na Zaspie (pozwiedzac przed jej porodem) i podobalo mi sie rozwiazanie jakie tam zastosowali z pojedynczymi salami. Zerknij, podeslalam Ci linka (mam nadzieje, ze sie odezwiesz, bo widze ze Ciebie nie bylo tu od stycznia): http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Szpital-sw-Wojciecha-na-Zaspie-n55023.html Aha, KAMIEN POMORSKI ma pojedyncze salki do porodu. Moim zdaniem, o pojedynczych salach porodowych nalezy pisac, wprost rozpisywac sie, zeby staly sie one czyms zwyklym, najzwyklejszym na swiecie. Latwo jest, na przyklad, mowic czy pisac na necie, ze ''ktos powinien zajac sie tworzeniem takich salek'', ale w rzeczywistosci to nas kobiet i od naszych partnerow zalezy bardzo duzo: ''uderz w stol, a nozyczki sie odezwa''. same musimy o to walczyc i rozpisywac sie na maxa na internecie, tracic o tym nieustannie. Jest jeszcze FUNDACJA RODZIC PO LUDZKU, poprzez ktora mozna by powalczyc o takie salki. A co wy na utworzenie petycji na ten temat? Czy w ogole odezwie sie ktoras z kobiet? Ta nasza Polska przeszla przez okrutne lata komunizmum i uczlowieczyc ludzi zyjacych w niej na nowo w kazdej dziedzinie zycia jest ciezko. Czy nie uwazacie, ze tworzenie pojedynczych pokoi porodowych to duzy krok do przodu ku uczlowieczeniu - bo ja tak uwazam. Pozdrowionka. Adela

Gość ELWIRA_N
Dzieki Adela4, ze napisalas. Juz zwatpilam, ze ktos sie odezwie. W tym polsko-katolickim zascianku prawa rodzacej widocznie nie obchodza nawet samych kobiet. Nie wiem, moze kiedys wroce na to forum i cos dopisze na temat, ktory zalozylam. Pozdrawiam