Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aggie87

castangus i witaminy dla kobiet w ciąży

Polecane posty

Gość aggie87

witam, od 8 miesiecy staramy sie o mala fasolke, niestety bez powodzenia :( mieszkam na stale w uk i mam utrudnione pole dzialania jezeli chodzi o jakies badania czy pomoc w tej sprawie (lekarze zaczynaja wykonywac badania dopiero po roku staran), w kazdym razie czytalam wiele pochlebnych opini o castangusie i nawet udalo mi sie tu kupic, zaczynam brac jutro lub po jutrze i moze to mi pomoze :) ogolnie nurtuje mnie pytanie czy castangus moge brac razem z witaminami dla kobiet w ciazy (slyszalam ze warto zaczac je brac juz w trakcie staran). Nie mam kogo sie poradzic, nie mam kogo sie zapytac o to :( prosze pomozcie mi... bardzo chce byc mamusia i chcialabym zrobic wszystko zeby pojawila sie fasoleczka. Kazdy @ prowadzi do kilkudniowej derpresji, bralam juz urlopy w pracy na okres plodny i nic nie pomaga:((( prosze...

Gość poczytaj trochę więcej
castagnus czyli olej z wiesiołka wspomaga płodność ale w ciązy już jest szkodliwy dlatego lepiej go brac w pierwszej fazie cyklu a w drugiej juz jest nie wskazany, z tego co wiem o tym się nie mówi. Warto poszukać cos więcej w necie o właściwościach wiesiołka i jego działaniu na płodność.

przekopjowałam z jednej strony jak wzbogacić śluz, zwróć uwage na to co jest napisane o wiesiołku " Na śluz Ponieważ śluz płodny jest niezbędny w procesie zapłodnienia (umożliwia przemieszczanie się plemników, odżywia je i powoduje końcowy etap ich dojrzewania tzw. kapacytację) bardzo ważne jest, by był on odpowiedniej jakości i ilości. Niedobory śluzu występują też bardzo często jako efekt uboczny terapii hormonalnej. Zwłaszcza stosowany na wywołanie owluacji lek Clostilbegyt powoduje jego zanik, czasem na wiele miesięcy. W takich wypadkach (po i w trakcie kuracji) bardzo ważne jest wspomaganie się dodatkowymi preparatami. Wprawdzie są kobiety, które śluzu szyjkowego nie obserwują na zewnątrz a jedynie na szyjce i jest on wystarczający do poczęcia to jednak w większości przypadków właśnie jego obecność stwierdzona na zewnątrz jest wymiernym objawem zbliżającej się owulacji. Co zrobić by był lepszej jakości? Na zwiększenie jego ilości polecane są kapsułki zawierające olej z wiesiołka. Najwięcej (ok. 510 mg) zawiera go preparat Oeparol. Należy go przyjmować (w zależności od reakcji organizmu) do 3 razy po 2 kapsułki na dobę od początku cyklu do owulacji. Jest to bardzo ważne gdyż wiesiołek może powodować mikroskurcze macicy a w związku z tym mógłby niekorzystnie działać w przypadku gdyby doszło do zagnieżdżenia. Odczuwalne skurcze zatem podczas zażywania preparatu (oczywiście podczas I fazy cyklu) są wskazówką do zmniejszenia dawki lub zaprzestania zażywania przez kilka dni. Olejek z wiesiołka ma też dobroczynny wpływ w przypadku tworzenia się mastopatycznych zmian w piersiach. Innym preparatami powodującymi zwiększenie ilości śluzu jest olej z siemienia lnianego w kapsułkach lub samo siemię lniane - rozgotowane i pite w formie galaretkowatego napoju. Ze względu na smak i uciążliwość przyrządzania raczej preferowane są kapsułki (no, chyba, że ktoś lubi siemię). Dobrym środkiem wspomagającym jakość śluzu jest też magnez. Można go zażywać przez cały cykl. Aby był skuteczniejszy należy go przyjmować razem z vit. B6, która wzmaga jego wchłanianie w organizmie. Magnez ma poza tym dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie: polecany jest w przypadkach nocnego skurczu mięśni wywołanego jego niedoborem, na polepszenie koncentracji no i w przypadku picia kawy, która powoduje jego wypłukiwanie z organizmu. A, że kawki czasem ciężko sobie odmówić to trzeba pamiętać o magnezie. Gdy mamy wrażenie, że śluz jest zbyt gęsty można go rozrzedzić za pomocą syropów przeciwkaszlowych - popularnego Guajazylu lub Flegaminy. Ilości raczej spore - spotkaliśmy się nawet z opinią, że należy wypić 2 butelki w ciągu 4 dni (oczywiście w okresie okołoowulacyjnym gdy zauważymy już występowanie śluzu). W mniejszych ilościach można popijać Mucosolwan. Gdy nie obserwujemy w ogóle śluzu na zewnątrz należy go "poszukać" przy ujściu szyjki. Tak jak wspomnieliśmy bowiem na początku brak jego wypływania na zewnątrz u niektórych kobiet jest zjawiskiem naturalnym. Pamiętać jednak należy, że trzeba się zdecydować tylko na jeden sposób badania śluzu, czyli albo badamy go zawsze przy szyjce albo na zewnątrz. "

Gość aggie87
dziekuje Ci bardzo za odpowiedz, ja juz tak drugi miesiac czytam o wszystkim doslownie, o specjalnych zelach, lekach, ziolach itd. i ja juz sama nie wiem, co robic :( jak juz pisalam lekarz kaze mi czekac :( chcialam sie poradzic kogos kto moze ma doswiadczenie z castangusem... nie wiem w jakich ilosciach mam brac i jak dlugo, zdania sa podzielone, a nie chce wyrzadzic sobie krzywdy:(

no więc ja doświadczenia w braniu castaknusa. No najwyżej w braniu magnezu. Niedobory magnezu powoduje czasem patologie cyklu więc nadrabianie go poprawia trochę jakość śluzu, sprawia że występuje on w czasie wtedy kiedy ma występować a nie w jakichś dziwnych momentach cyklu i pozwala przedłożyć fazę lutealną jeśli jest zbyt krótka co jest z kolei ważne po zagnieżdżeniu się jajeczka żeby utrzymać wczesną ciążę. Popijałam też siemie lniane regularnie na zaparcia, takie z nasion ale nie wiedziałam że ma jakiś wpływ na płodność i go nie obserwowałam.

Gość castagnus
to nie jest olej z wiesiołka to całkiem inny lek Castagnus bierze się bez przerwy przez 90 dni a olej z wiesiołka tylko do owulacji. CASTAGNUS bierze się na wyregulowanie cyklu miesiączkowego i PMS, a olej z wiesiołka na zwiększenie śluzu.

Gość aggie87
ja juz sie w takim razie pogubilam jak go trzeba brac :( czy w tym czasie mozna strarac sie o dzidzie? wczesniej robilam testy owulacyjne ale i to nie zadzialalo :( wiele dziewczyn zaszlo przy castangusie i ja tez chcialabym zeby sie udalo. Wiec jak to jest? 90 dni brac na okraglo i starac sie? czy moze to zaszkodzic w poczatkowej ciazy?

Przepraszam. Pomyliłam castagnus z olejem z wiesiołka. Miałam kiedyś po prostu informację że to to samo a teraz patrze że faktycznie nie to samo. Mea culpa. w takim razie najlepiej zapytaj jakiegoś lekarza, słyszałam tez że jego dawkowanie jest zależne od wagi.

Gość aggie87
nie bardzo mam mozliwosc zapytania lekarza, mieszkam w uk, moj lekarz nie chce ze mna rozmawiac na temat probowania jakis lekow nim minie rok od staran :( juz nie wiem co robic :( czekam na @ jak na jakis wyrok:( mam wrazenie ze wszystkie kobiety wokol sa w ciazy tylko ja nie moge :(