Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anaka24

duphatson czy pomogł komuś zajść w ciąże

Polecane posty

Gość anaka24

witam staram się z mężem juz rok o dziecko lekarz mi przepisał dzis ten lek mam go brać przez od 5 do 25 dc przez 20 dni pomógł komuś zajść w ciąże :)

Gość anaka24
nikt nie brał tego leku

hej. ja to bralam.. ale potem zmienilam lekarza i nie mogl mi przepisac bo powiedzial ze jak zobaczy ze faktycznie jest problem to mi przepisze wtedy. zmartwilam sie bo bylam pewna ze bez tego sie nie uda. tak mi powiedziala poprzednia gin. ze bez tego nie zajde. a tu nagle w pierwszym cyklu odstawienia zaszlam w ciaze. czyli generalnie dopiero jak ten lek odstawilam to sie udalo.

jeśli masz niedobory progesteronu i bierzesz go to są większe szanse na dziecko niz bez leku,ale jesli masz niedobory to go bedziesz brała do około 20tc

Gość anaka24
ja nie wiem jak mam progesteron nie robiłam jeszcze badań przepisał mi tylko ten lek i kazał brać mojego męża wyslał na badanie nasienia i tyle

Gość Megane e e
ten lek chyba ma pobudzać jajeczkowanie. ja brałam między pierwszą nieudaną ciążą i na początku drugiej zakończonej 3.01.2012 córeczką :) także może miał ten lek jakiś wpływ.

Gość anaka24
będę go brała przez ten cykl zobaczę jak będzie

Gość możesz napisać od którego
do którego dnia cyklu masz brać duphaston???

nie robiłaś badania progesteronu??? w takim razie po co masz przyjmować duphaston??? dziewczyno, to co tutaj piszesz woła o pomstę do nieba:O ten człowiek, do którego chodzisz jest lekarzem ginekologiem??? to chyba jakiś żart:O zmień lekarza jak najszybciej, bo robi sobie z Ciebie królika doświadczalnego i zapewne próbując wyłudzić pieniądze bazując na Twojej niewiedzy:O

Gość ja też brałam
Ja brałam, ale było to ściśle powiązane z robieniem monitoringu. Dopiero po usg lekarz decydował czy brać czy nie. Miałam niedobory hormonalne, cykle raz owulacyjne raz nie. Ale chyba między innymi przez Duphaston zaszłam w ciążę.

Gość anaka24
mam brać od 5 dnia cyklu jest ginekologiem pytam się nigdy nie brałam tego więc wole zanac opinie innych osób nie musisz odrazu na mnie naskakiwać pisałam od kiedy mam brac

Gość ja też brałam
Widzisz, mi lekarz powiedział, że branie w ciemno niewiele da, bo za wcześnie można zablokować owulację, a za późno na nic się zda. Zapytaj nawet telefonicznie o to.

Gość anaka24
to ja już nie wiem czy kupic go czy nie tez troche mnie zastanowiło to że przepisał mi ten lek bez żadnych badań ale nic sie nie odzywałam bo jak mam wszystko dobrze z hormonami to niepotrzebnie będę go brała moj mąż ma iść tylko na badanie nasienia jutro

nie naskakuję na Ciebie tylko na tego konowała, który niby jest lekarzem duphaston ma UZUPEŁNIĆ niedobór progesteronu zatem nie rozumiem na jakiej podstawie ten pseudolekarzyna bez badania jego poziomu zlecił Ci branie duphastonu poza tym duphaston zawsze przyjmować należy PO odbytej OWULACJI i jeśli weźmiesz lek od 5 dc, to po prostu zablokuje Ci owulację i nie będziesz jej miała wcale owulacja musi zostać potwierdzona poprzez monitoring cyklu i wtedy możesz przyjmować duphaston, ale też w sytuacji, gdy masz jego niedobór, a nie tak jak cukierki absolutnie nie najeżdżam na Ciebie tylko na tego konowała:O zmień lekarza, bo ten ewidentnie próbuje Cię naciągnąć na kasę:O zbadaj podstawowe hormony: tarczycę: TSH, ft4 i ft3 progesteron (bada się zawsze 7 dni po owulacji) i z wynikami udaj się do dobrego lekarza powodzenia:)

a skąd wiesz, że z hormonami "masz wszystko dobrze" skoro tego nie sprawdzałaś?

Gość anaka24
ja właśnie poszłam do niego żeby mi powiedział w jakie dni się robi badana a on mi od razu wyskoczył z tym lekiem ponoć jest drogi z tego co wiem posłucham sie was narazie nie będę brała tego leku poczekam na wyniki męża i pujdę z nimi do innego lekarza a potem ja zaczne robić badania dzieki za pomoc :)

Gość anaka24
nie wiem tego ale też nie chce w ciemno brać tego leku bo jak się okaże że mam wszystko dobrze to może mi pomieszać dlatego chcialam sie zapytać czy ktoś brał czy komuś pomógł czy zaszkodził

pomoże jeśli faktycznie jest potrzebny i jeśli będzie stosowany tak jak być powinien, na pewno NIE powinien być brany od 5 dc zarób podstawowe badania, o których napisałam i wtedy poszukaj dobrego lekarza warto jeszcze sprawdzić prolaktynę

Gość anaka24
właśnie myślałam żeby najpierw zrobić prolaktyne i progesteron a potem resztę badan

w pierwszej kolejności sprawdź tarczycę, to podstawowe badanie TSH powinno być około 1 (nie sugeruj się normami laboratoryjnymi, które podają, że norma jest do 4,20)

Gość cbnhdslvgabv12322345
mi pomógł ją utrzymać... :)

Gość anaka24
ja jeszcze nie jestem w ciąży bardzo bym chciał w niej być a w które dni cyklu robi się badanie tarczycy

tarczycę badasz obojętnie kiedy, nie ma znaczenia dzień cyklu natomiast przed badaniem prolaktyny dobrze jest wstrzymać się ze współżyciem na 2 doby

Gość anaka24
dzięki za odpowiedz najpierw poczekam na wyniki męża potem ja pójdę na badania :)

Gość napewno nie od 5 dc
tak racja ten lek jest drogi, jeszcze w starym roku opakowani kosztowało ponad 40zł pytanie ile teraz, więc myslę że lepiej iśc do innego gina i zrobic badania lub monitoring. Ja akurat brałam Duphaston ale dopiero od 16dc przez kolejne 10dni i nie miał on za zadanie pomóc mi zajść w ciążę ( z tym nie miałam problemu) tylko miał pomóc zagnieżdzić się jajeczku i wspomóć ciałko żółte ( poprzednią ciąże poroniłam i brak było ciałka żółtego)

Gość napewno nie od 5 dc
Kolejny gin idiota. Przykro mi, ale inaczej nie da się tego nazwać. Branie Duphastonu przed owulacją ma 2 skutki: 1) zablokuje owulację 2) jak nie zablokuje owulacji i ta wystąpi w trakcie brania dpka to lek zadziała jak Postinor, czyli nie dopuści do zagnieżdżenia i po odstawieniu wywoła krwawienie. Szczerze lekarz poprostu poszedł na łatwiznę

Gość ekspert_po_72
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.

Gość sarara12
ZAPRASZAM NA WWW.RAJKOBIETY.PL