Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda169

Niepłacenie składek ZUS przez pracodawce

Polecane posty

Gość Magda169

Witam Czy wie ktos moze co w przypadku kiedy pracodawca nie opłaca mi składek w Zusie od 3 miesiecy (sprawdzilam w zus osobiście) a planuje isc na chorobowe z tego wzgledu ze jestem w ciazy. Co w takiej sytuacji moge zrobic?

Ale co ty chcesz zrobić ? od kiedy to pracownik pilnuje terminowego wpłacania składek przez pracodawcę

Gość Magda169
Sprawdziłam to bo chce wiedziec czy bez problemu bede mogla isc na chorobowe. Chce sie jakos zabezpieczyc

Gość ciekawska czytaczka kafe
zgłoś to w zusie.

''pracodawca nie opłaca mi składek w Zusie od 3 miesiecy'' Trochę dziwne, że 3 miesiące pracodawca nie płaci składek a ZUS nie podjął stosownych kroków żeby wyegzekwować tą kwotę. U mnie w firmie wystarczy, że minie 20-25 dni po terminie wpłaty a ZUS już przysyła ponaglenie i grozi egzekucją. A egzekucje ZUS rozpoczyna dosyć szybko ( w trybie administracyjnym). I tak naprawdę miesiąc, półtora i już rachunek bankowy zalegającego pracodawcy jest zajęty. A tu 3 miesiące zaległości i nic?

Gość Magda169
No tak nic z tym nie zrobili. Pan w Zusie powiedzial mi abym napisala pismo aby zrobili mojej szefowej kontrole. Ale ja nie chce jej az tak zaszkodzic bo tym i sobie zaszkodze a chce miec to chorobowe

''aby zrobili mojej szefowej kontrole'' Po co kontrola? Przecież pracodawca co miesiąc ma obowiązek złożyć deklaracje rozliczeniową ( DRA, RCA, RSA) i zapłacić w terminie ZUS zgodnie z tym co jest na deklaracji. Tu nie ma potrzeby nasyłać kontroli. Niech sobie ZUS sprawdzi czy twój pracodawca uiścił przelew i jak nie to wezwanie do zapłaty. No chyba, że problem jest taki, że ty nie jesteś zgłoszona do ubezpieczeń, że za ciebie nie są odprowadzane składki ( bo pracujesz na czarno). To wówczas ZUS nawet o tym nie wie, że pracodawca ma za ciebie zapłacić jakieś składki ( nigdzie nie figurujesz w dokumentach, ciebie w papierach nie ma w tej pracy). I wówczas owszem kontrola może wykazać, że jesteś zatrudniona ''na czarno'' i pracodawca robi cię w ... A jak jesteś na czarno to wówczas tego chorobowego nie dostaniesz, bo jak? Nie należy ci się.