Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirelkas

pytanie do osob ktorzy kupili dom

Polecane posty

Gość mirelkas

Mam pytanie a mianowicie mamy tylko 2 tys funtow oszczednosci...chcielibysmy wziasc dom na kredyt (mortage) jak myslicie czy to jest realne ...bez wlasnego wkladu ? wciaz wynajmujemy 750f miesiecznie...marzymy o wlasnym koncie czy komus sie udalo?

Gość u r crazy
nie wiem gdzie mieszkacie,ale 2 tys to trzeba miec na prawnika i mortgagre wiec gdzie kasa na dopzoty? poza tym niby jeszcze sa 100% i 95% mortgage ale na dosc niekorzystynych warunkach np. wysoki procent plus tzw. arrwngement fee moze byc nawet z 2 000 f. na dom trzeba miec przynajmniej 10% depozytu plus z 2 000 na mortgage i prawnika. ja za prawnika place 1200 pod londynem . a za mortgage arrangement fee musialam zapllacic 700f. aha no i jeszcze : wziac kacie

Gość wez se za te 2 tysiaki
wykup lekcje jezyka polskiego :O bo az wstyd. Do osob KTORE KUPILY dom.... i te wziasc i koncie........ oj oj oj oj

Gość mirelkas
polonistka to ja juz nie zostane,ale mysle ze ludzie robia wieksze byki niz ja ;P i nic sie nie dzieje

Gość wez se za te 2 tysiaki
chyba chcialas napisac: ''nic sie nie stalo''............ facepalm!

Gość mirelkas
jak jestes taka madra to sie pisze :wez sobie te 2 ty a nie wez se!!! heheheh

Gość beznadziejnie zakochana:D
u r crazy pisze sie konto czyli na koncie a nie na kacie:o

Gość beznadziejnie zakochana:D
katy to macie kuzwa w domu analfabetki:o w banku macie konto

Gość u r crazy
'marzymy o wlasnym koncie' przieciez nie chozi tu o konto bankowe tylko o wlasny dom.... wtf???

powiem wam tylko tyle ze my nie mielismy zadnych oszczednosci i zadnego wkladu i mamy duzy dom kupiony. wzielismy kredyt a ten "wklad" wzielismy jako osobny kredyt w innym banku po prostu. a ile wydalismy z wlasnych pieniedzy to jakies hmm... 200 funtow? jeden koszta zostaly wliczone w kredyt a drugie zdolalismy ominac. nic nie musielismy zalatwiac, przysly tylko poczta papiery do podpisania. wezcie radce prawnego ktory wam wszystko pozalatwia. polecilismy go znajomym (polakow ktorzy maja kredyt w polsce na nastepne 20 lat) i im zalatwil wszystko, rownie bezproblemowo i za damo, a do tego jeszcze wynegocjowal cene domu, bo wlasciciele krecili nosem. koles przyszedl do domu, pogadal, zalatwil wszystko prawie od reki i funta nie wzial.

nawet nech ci przez mysl nie przechodzi zeby isc do banku i na wlasna reke pytac o kredyt bo nawet jak ci dadza to zaspiewaja ci takie koszta ze ci sie odechce. nie raz czytalam ile ludzie tutaj wybulili na wszystko to glowa mala.

Gość sorry ze sie wtrace
ale nie kazdy moze dostac kredyt. jak masz dom to wtedy latwo jest dostac 15 k od reki ,poza tym ZDZ kupila dom kila lat temu wtedy dawali mortgage KAZDEMU ale przeciez wszystk osie zmienilo . ludzie, co wy tv nie ogladcie,gazet nie czytacie? ludzie jezca ze nie stac ioch na kupno mieszkania/domu itd. poza tym nie rozumimzZDZ jak udalo ci sie uniknac oplacenia solictors...... rozumiem mortgage fee mozna uniknac ale nie solicitors-za survey, searches,land registry itd. ktos MUSI zaplacic. tego nie ma za darmo.

Gość sorry ze sie wtrace
nawet nech ci przez mysl nie przechodzi zeby isc do banku i na wlasna reke pytac o kredyt bo nawet jak ci dadza to zaspiewaja ci takie koszta ze ci sie odechce. nie raz czytalam ile ludzie tutaj wybulili na wszystko to glowa mala. chyba w kazdej agencji jest teraz BEZPLATNY mortgage advisor ,wiec po co ktos milaby chodzic do banku. zreszta przez czy przez brokera- ceny sa takie same. moze kiedys nie bylo mortgage fee bo wtedy to banki bily sie o klientow a rteraz juz nie jest tak latwo.

mysm sie nie zastanawiali nawet za bardzo nad tym ze potrzebujemy domu, bo mielismy juz jeden maly, tak wpadlo do glowy jakos i ktos powiedzial ze zna advisora ktory jest bardzo dobry i jakos tak wyszlo ze jedneo tygodnia nie mielismy nawet pomyslu zeby dom kupowac a nastepnego juz mielismy kupiony. wiec nie zdazylismy sie nawet obeznac co potrzeba i co ile kosztuje. jak juz pisalam wybralismy dom, i za kilka dni przyszly papiery do podpisania. z kieszeni poszlo 200 funtow. moja kolezanka kupowala rok pozniej czyli pod koniec 2010 i tez nie placila tych wszystkich kosztow. teraz tylko dogladamy mortgage.

Gość sorry ze sie wtrace
HM Land Registry Fee on your purchase 8.00 Land Charges Search on your purchase 6.00 Land Registry fee on your purchase 200.00 Local search (X Council) 102.00 Searchflow estimate (Environmental & Drainage) 100.00

na pewno lepiej wiesz co tam trzeba wliczyc i doliczyc. ja tylko mowie z doswiadczenia ile musielismy placic z kieszeni. byly jeszcze jakies koszta (na pewno nie wiecej niz 400 funtow) ale przy dostarczeniu papierow dali nam za polowe czek. wiem ze cos tam weszlo w kredyt, ale na pewno nie bylo tego duzo, zadne 2 tys, o wiele wiele mniej. i tej kolezance tez powiedzeli ze bedzie musiala placic to i tamto i stramo, kilka tysiakow, wiec oni na poczatku zrezygnowali, a ten nasz advisor jej zalatwil ze nie bylo tych kosztow. jak juz mowie, na pewno lepiej sie orientujecie co to sa za koszta i ile, mysmy powiedzieli ze nie mamy kasy, ze kupno jest nieplanowane a i tak wszystko zostalo zalatwione bez problemu. aha i zaden advisor z agencji tylko independent.

Gość boze cozem ci uczynil...
advisor jest independanti bezplatny tylko ze siedzi w agencji ale nie jest przez nich zatrudniony.

Gość Zabierz wszystkie
Szczerze? Wątpię żebyście mieli szanse z 2 tysiącami Chyba ze macie naprawdę dobre zarobki to może uda sie kredyt na 95%

Gość ja biore
wiec od czego zaczac zeby starac sie o kredyt na dom? najpierw chyba trzeba isc do banku i zapytac o zdolnosc kredytowa? a jesli bedzie ok to co dalej? zastanawiamy sie na do opcją kupna domu do remontu ( 650000 tys) lub pol na pol ze spoldzielnia lub jest jeszcze opcja Part buy, part rent dla tych ktorzy wlasnie nie maja na wklad wlasny doradzcie prosze

Gość ja biore
sorki mialo byc 60,000 ;P

Gość co roooobicc
tez bym chciala sie czegos dowiedziec. domy do wynajecia sa w oplakanym stanie. chcemy miec swoj! niestety gotowka jaka dysponujemy jest moze z 4000 funtow... niektorzy maja problemy z dostaniem kredytu, inni znowu nie maja problemow. nie wiem jak to jest i co zrobic zeby cokolwiek sie dowiedziec :( jedno wiem napewno. mam DOSC wynajmowania!!!!!!

Gość co roooobicc
i jeszcze pytanko ZDZ, jesli nie masz nic przeciwko ile placicie mortgage m-cznie? na ile lat macie kredyt?

na 25 lat, 516 funtow miesiecznie mortgage, dom kosztowal 130tys. i wlasnie tak jak pisalam o zdolnosc kredytowa czy cokolwiek w tym temacie nie idz do banku bo cie zbyja na samym wejsciu poza tym wystraszysz sie kosztow. znajdz radce prawnego, innego przepisu na powodzenie nie znam.

Gość O mamo!!
25 lat to jeszcze wasze dziecko spłacać będzie

Gość jak sie nazywa
taki radca prawny,kogo mam szukac? i gdzie? sa jakies biura?

Gość zdesperowana domowa zona z kom
a czemu niby ma moje dziecko splacac moj dom? Ja jeszcze mam zamair zyc przez nastepne 23 lata, haha: poza tym jak chcesz podazac tym tokiem myslenia to syn bedzie mial 26 lat kiedy my dom splacimy. No i najrawdopodobniej, bo kilkadziesiat lat pozniej bedzie wlascicielem odziedziczonych po mnie 2 domow, kto wie, moze tego miejszego wczesniej. A wy myslicie co wasze dzieci beda mialy po was w przyszlosci?

Gość u r crazy
ja nie wiem czy w walii jest jakies inne prawo czy co. z mojego doswiadczenia jak ktos chce kupic freehold dom to nalezaloby miec przynajmniej 10% na depozyt plus choc z 1500f na oplaty. w tym momencie banki nie pozyczaja wiecej niz 4.5 krotnosc (?) zarobkow. jak macie jakis debet to wypadaloby to splacic zanim wezmiecie mortgage. poza tym mzocie umowic sie na bezplatna wizyte z mortgage advisor i on wam wszystko wytluamzy ,zrobi symulacje itd.